Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalá první dáma ve Varech bez manžela: Proč přijela sama? Klaus musel na pohřeb švagra

Autor: David Polák - 
4. července 2023
05:00

Rodinu exprezidenta Václava Klause (82) zasáhla smutná zpráva. Zemřel totiž politikův švagr Jaroslav Jaroch (†88). Ten byl manželem sestry hlavy státu Aleny (80). V roce 1968 emigrovali Jarochovi z Československa do Švýcarska.

Úmrtí v klanu »propálila« na filmovém festivalu v Karlových Varech Klausova manželka Livia (79) a vnuk Vojta (26). Oba totiž řekli, že děda má jinou akci, a to rodinného a smutného charakteru. To Blesku také potvrdil včera sám Klaus, který musel minulý pátek na pohřeb švagra do Švýcarska. „Byl úspěšným zubním lékařem a letos by mu bylo 89 let,“ řekl Klaus s tím, že po jejich emigraci je oba viděl znovu po 13 letech. „V průběhu normalizace jsem ho viděl jednou při zájezdu do Jugoslávie, kam za mnou se sestrou přijel,“ dodal.

Video  Livia Klausová přiznala: Smutná událost v rodině!  - Markéta Reinischová
Video se připravuje ...

Útěk před komunisty

Klausova sestra se svým mužem z rodné vlasti nechtěla nikdy odejít. Změnil to ale 21. srpen 1968. „Po srpnové okupaci obdržel manžel výhrůžné avízo. Pobyt v Československu začal pro něho být nebezpečný a během několika hodin jsme proto opustili republiku,“ uvedla Jarochová před 10 lety pro MF Dnes. „Zamířili nejprve do Rakouska a odtud do Švýcarska,“ vysvětlil Klaus. Začátky obou podle sestry byly náročné. „Opustit rodiče, sourozence, přátele, školu, práci, zemi, to moc bolí,“ svěřila se s tím, že dvojice navíc uměla jenom česky a rusky.

Zájem o Česko

Jarochovi po emigraci ale na rodnou zem nezanevřeli. „Kdo odešel jen z materiálních důvodů, byl pak buď zklamán a deprimován a vrátil se, nebo naopak úplně zapomněl na své české kořeny. Těch ale není většina,“ řekla Klausova sestra, jejíž rodina se o dění v zemi vždy zajímala a po roce 1989 se vracela. „Naše děti i vnoučata, tedy třetí generace v cizině, mluví česky, v republice se během návštěv cítí jako doma a na svou českou krev jsou pyšní,“ pochlubila se.

Nesouhlas s bratrem

Sestra hlavy státu se před deseti lety se svým bratrem »nepohodla«. To když v přímé prezidentské volbě podpořil Miloše Zemana (78) a obul se do Karla Schwarzenberga (85). Knížeti totiž mnozí vyčítali, že jeho rodina v roce 1948 kvůli komunistickému puči utekla do Švýcarska a Rakouska. Podle Klause měl být jeho nástupce na Hradě někdo, kdo v Česku dlouho žil. „Jak dalece se i přes emigraci cítím být Češkou, tak se ale vyjádřit musím. Stejně jako není Pražák jako Pražák, není také emigrant jako emigrant. Důležitý je také důvod, proč osoba odešla,“ zareagovala Alena Jarochová na svého bratra. „Budoucí prezident musí znát dobře českou minulost i současnou situaci, problémy, radosti i starosti občanů, ale hlavně by měl být slušný, morálně silný a moudrý člověk,“ dodala.

kristinn ( 4. července 2023 17:16 )

kristinn ( 4. července 2023 17:15 )

kristinn ( 4. července 2023 17:15 )

Tie Vary si ozaj mohla odpustiť pri takej udalosti. Alebo nemala na letenku? * ten červený ohoz by som si v tomto prípade iste nedala...

begonie ( 4. července 2023 16:22 )

No nevím, ale slušnost by byla jet na pohřeb švagra. Karlovy Vary by se bez ní určitě obešly.......

Marie Bursikova ( 4. července 2023 16:21 )

Uklízečka před deratizaci ,to je vyžírka ,stýská se.
Všichni podlezavci takové tupani sází komplimenty.
Primitivní řeči chuderka miliardářka.
A Jiřinka s celou rodinou taktez

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa