Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vládní úsporný balíček míří do Sněmovny: Zkrátí poslancům prázdniny?

Autor: ČTK - 
3. července 2023
11:45

K vládnímu konsolidačnímu balíčku a k dalšímu projednávání novely o zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody se poslanci mimořádně sejdou na schůzi, která začne v úterý 11. července od 10:00. Schůzi dnes svolala z podnětu koaličních poslanců místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). V návrhu programu je také schvalování česko-americké obranné smlouvy, které bude možné s ohledem na zákonné lhůty od středy 19. července.

Všechny předlohy zařazené do návrhu programu schůze budí spory. Opozice předem ohlásila dlouhé jednání. Schůze potrvá nejméně dva týdny, může se ale také protáhnout na delší dobu.

Konsolidační balíček, který přináší například různé změny v daních, budou poslanci projednávat v úvodním kole. Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Bude proto prosazení předlohy bránit. Také předseda poslanců SPD Radim Fiala už dříve řekl, že toto hnutí využije všechny zákonné prostředky, aby bránilo projednání balíčku i důchodové novely.

Penzijní novelu čeká ve Sněmovně na mimořádné schůzi druhé čtení i závěrečné schvalování. Obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Opatření mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Sněmovní debata o změnách v důchodech trvala v úvodním kole přes 13 hodin. Mezi druhým a třetím čtením je obvyklá lhůty 14 dnů od rozeslání všech pozměňovacích návrhů, lze ji ale zkrátit na polovinu.

Úvodní debata o česko-americké obranné smlouvě trvala celkem asi čtyři hodiny, SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení. Poslanci tohoto hnutí se snažili projednávání dohody zbrzdit již při schvalování programu tehdejší řádné schůze, které trvalo skoro osm hodin. Návrh programu mimořádných schůzí není možné měnit ani upravovat, možnosti obstrukcí jsou tak v úvodu omezenější.

Video  Ministr financí Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

JaNat ( 4. července 2023 09:50 )

Zapomněla jsi Lauru, ty paranoidní Janino. Jdi si zahulit na terasu a vyplevej si muškáty. Jo a běž si postěžovat Hoflovi. Fńuk, fńuk. Kdybys věděla, co nevíš.

JaNat ( 3. července 2023 18:55 )

No to spíš ty, já mám jeden nick a s ním si vystačím, to ty jsi jiný borec a vždycky vylítněš když někdo naštve xiiomu. Nejmenoval se tvůj vnuk Radek?

Jirik-ta ( 3. července 2023 15:27 )

zase ty ruce, asi si disproporce

naidka ( 3. července 2023 14:01 )

Prázdniny si bohatě vynahradí na zahraničních služebních cestách.

roxin ( 3. července 2023 13:40 )

Ti si prázdniny zkrátit nenechají, balíček bude muset počkat, celou dobu dělali NIC a v prázdniny už vůbec ne, musí si po tom nicnedělání odpočinout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa