Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nadával ukrajinskému fotbalistovi do zm*dů: Podplukovník je v hledáčku ministryně Černochové!

Autor: Tomáš Belica, Rostislav Fridrich - 
2. července 2023
05:00

Incident, který se udál při mači mezi Horoměřicemi a Velkými Přílepy má pokračování... Fotbalový funkcionář Ján Kotvas (55) při něm sprostě řval na hráče ukrajinské národnosti. Protože je ale zároveň důstojníkem české armády, jeho případ sleduje už i ministryně obrany Jana Černochová (49, ODS).

„Ty ukrajinskej zm*de, místo abys válčil, tak tady hraješ fotbal, ty m*dko ukrajinská!“ Těmito slovy se podle zápisu Kotvas, kterého Deník ztotožnil jako zástupce velitele Posádkového velitelství Praha (PVP) v hodnosti podplukovníka a také lokálního bafuňáře, utrhl na mladého hráče z Ukrajiny. Mělo jít o Mariana Fedyshyna.

Od vedení ticho 

Kromě trestu od fotbalové disciplinárky hrozí Kotvasovi daleko přísnější postih. Incidentem se zabývá Vojenská policie. A pokud by na něj »navlékli« paragraf hanobení národa, rasy nebo etnické skupiny osob, důstojníkovi hrozí až dva roky vězení.

Kotas však tuto verzi incidentu odmítá. Když mu Blesk včera nabídl přes mluvčí PVP Marcelu Němcovou možnost se vyjádřit, nevyužil ji. „Vzhledem k tomu, že je daná záležitost v kompetenci Vojenské policie, nebudeme se ani nadále k věci vyjadřovat,“ napsala Němcová.

Cesta na cvičení?

„Ano, vím o tom a vyšetřuje to Vojenská policie,“ uvedla k tomu na twitteru ministryně Černochová. „Samozřejmě, že se tím zabývám/zabýváme,“ odpověděla pak na dotaz, zda se řeší i to, že toto je v armádě jen špička ledovce. Blesk se proto ptal ministerstva obrany, jak se kauzou Černochová zabývá.

„Případ řeší Vojenská policie a ministerstvo obrany konkrétní případy nekomentuje. Pouze Vojenská policie ví, co lze komentovat,“ vzkázal Blesku mluvčí rezortu David Jareš.

Zájem ministryně pro Kotvase nevěstí nic dobrého. Když před časem porušil oficiální linii olympionik David Svoboda (38), Černochová si ho pozvala na kobereček. A nejen to. Svobodovi naordinovala společný výjezd na Libavou, kde cvičí ukrajinští vojáci. „Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ uvedla tehdy ministryně.

Co je to za jednotku

Posádkové velitelství Praha má ve své náplni práce mimo jiné zajišťování protokolárních aktivit prezidenta republiky, Parlamentu, Úřadu vlády nebo ministerstva obrany. Podílí se tak na různých slavnostních akcích s armádní účastí.

Salvy pro Havla i prezidenta Si

Věc je o to pikantnější, že trapný incident se řeší v době, kdy si česká armáda připomíná 30 let své existence. Kotvas rovněž reprezentuje jednotku, jejímž úkolem je mj. vzdávat hold při důležitých státních příležitostech. Jako velitel baterie například v roce 2011 dohlížel na odpálení 21 čestných salv při státním pohřbu Václava Havla (†75). Čestnou salvou pak v roce 2016 vítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (70) při jeho návštěvě Prahy.

Další prohřešky armády? Kartáč Svobodovi

Letos v březnu se zlatý olympionik David Svoboda v České televizi vyjádřil pro účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v kvalifikačních soutěžích. Později se omlouval, že v žádném případě neschvaluje ruskou invazi na Ukrajinu a ani neobhajuje politiku Ruska

Bitka na horách

Ve výčtu incidentů nechybí ani rvačka. Došlo k ní v roce 2017 mezi náměstkem rezortu obrany a příslušníkem Vojenské policie na výjezdním zasedání ekonomické sekce ministerstva ve Špindlerově Mlýně. Náměstek skončil v nemocnici se zlomeninou nosu a voják měl otřes mozku. Svou roli měl hrát alkohol. „Svědkové si toho moc nepamatují. Všichni byli pod vlivem alkoholu,“ uvedl tehdy státní zástupce Tomáš Ponikelský.

Drogy na Hradě

Skandál se nevyhnul ani Hradní stráži. Jeden z jejích vojáků (Blesk informoval) byl v roce 2016 přistižen, jak v oblasti pražského náměstí Republiky nabízel k prodeji čtyři kilogramy marihuany. Několik let před tím policie zadržela také vojáka Hradní stráže, který se měl podílet na výrobě a prodeji kokainu.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 4. července 2023 21:37 )

A komu se to vlastně hlásí?Taky bych rád někoho nahlásil.A je jich dost.

pindal ( 4. července 2023 21:31 )

Asi myslíte Zemana,ale ten nás do žádného nebezpečí nepřivedl.

Jirik-ta ( 4. července 2023 18:56 )

Jirik-ta ( 4. července 2023 18:56 )

jajas ( 3. července 2023 16:08 )

Z ní by byla asi dobrá poli­cajtka­...om­louvám se policii....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa