Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Bouřlivá“ obranná smlouva s USA: Je to milník, ale základny u nás nevyrostou, ujišťuje Ženíšek

Autor: vja - 
29. června 2023
05:00

Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) pro Blesk Zprávy rozebral obrannou smlouvu mezi Českou republikou a USA, která se v úterý dostala na program jednání poslanců. Dohoda by v budoucnu měla usnadnit působení americké armády na území Česka například při společných cvičeních či transportu a také uskladnění vojenského materiálu. Ženíšek zároveň ujistil, že ve smlouvě se ani v nejmenším nepíše nic o umístní amerických vojenských základen na území ČR, byť by to podle něj nebylo na škodu. Promluvil i o dezinformacích ve společnosti či benefitech, které ze spolupráce s USA pro české vojáky pramení.

Obdobnou smlouvu má s USA naprostá většina členských zemí NATO. Proč ČR k jejímu sjednání přistupuje až nyní?

Ta smlouva se vyjednávala vlastně celý rok. Schválena vládou byla v dubnu a podepsána v květnu. To, že měla být smlouva již dávno a že pro Českou republiku by to bylo výhodné, je fakt, se kterým lze jen souhlasit. Já jsem o tom hovořil dnes (úterý, pozn. red.) i na tiskové konferenci, ale bohužel v těch minulých letech ta iniciativa nebyla.

Jedná se o významný milník v české obranné politice?

Jedná se skutečně o milník, ale ne v tom smyslu, jak o něm hovoří někteří z opozice. Mám teď na mysli zejména zástupce SPD. To, o čem oni hovoří, že tato smlouva rovná se základny USA na území České republiky, tak to bohužel tak není. Říkám bohužel, protože já bych si to přál, ale tahle smlouva je trošku o něčem jiném. Milník je to v tom, že jsme jedni z posledních, kteří tuto smlouvu se Spojenými státy jakožto největším spojencem v rámci NATO nemají. A dokonce v rámci střední a východní Evropy jsme skutečně jedinou zemí, která ji nemá. A pokud si představíme, kde Česká republika leží, tak ta její geografická poloha přímo vybízí k tomu, aby tato smlouva, která prohlubuje spolupráci se Spojenými státy americkými, byla právě kvůli všem těm událostem, které se na teď připravují. To znamená společné cvičení, logistika, přesun techniky na posílení východního křídla. Bez této smlouvy, která určuje právní postavení těch jednotek nebo vojáků, která určuje další oblasti, bychom se zkrátka neobešli. Vojenská spolupráce v rámci NATO není pouze formální, jak by si možná někteří mohli myslet – že existuje článek pět a tím to končí. Ten článek pak musí umět ty státy v případě nutnosti umět prakticky naplnit. A tohle všechno ta smlouva vlastně zpřesňuje.

Proč si myslíte, že v části společnosti je takový odpor k té smlouvě? Neselhala třeba někde komunikace, nebo je to spíše rozsáhlým šířením dezinformací?

Tak asi pro každého něco jiného. Myslím si, že řada věcí je snadno vyvratitelných, jako například to, co je ve smlouvě a co se naopak šíří veřejným prostorem. Ale pak se obávám, že je řada lidí, které argumenty nepřesvědčí, protože jim ani tolik nevadí ta smlouva. Troufnu si říct, že ani těch 30 článků v té smlouvě nečetli. Ale prostě jim vadí, a někteří se tím ani netají, naše členství v NATO, prohlubování spolupráce mezi spojenci. A pochopitelně potom křičí a za účasti různých proruských dezinformátorů šíří nesmysly ve veřejném prostoru.

Ratifikaci té smlouvy podpoří pravděpodobně i většina poslanců opozičního hnutí ANO. Myslíte si, že ta dohoda projde hladce Sněmovnou a potom i Senátem?

Ten ratifikační proces po tom, co projde tady v prvním čtení, tak se přesune do výborů. Předpokládám, že bude určitě i snaha projednat tuto smlouvu nejenom v zahraničním výboru, ale i ve výboru pro obranu. Uvidíme, jestli se nám podaří zkrátit tu lhůtu mezi prvním a druhým čtením, pak by to znamenalo někdy v červenci projednání ve výboru a druhé čtení. Paralelně vedle toho probíhá ratifikace v Senátu, která to má obráceně, takže ve výborech už to prošlo a na plénu to budou mít během léta. Já si myslím, že ta smlouva právě díky tomu, že skutečně se nejedná o tom, o čem někteří mylně hovoří a straší lidi, tak projde naprosto, nechci říct hladce, ale po vyčerpání všech těch exhibičních představení, která teď předvádí SPD, tak těch hlasů bude dostatek.

Můžeme očekávat do budoucna třeba i další rozšíření spolupráce s americkou armádou mimo tuhle smlouvu?

Já si myslím, že tato smlouva je důležitá právě v těch konkrétních věcech. Pak na ni může navazovat ta další spolupráce, kvůli které právě tuto smlouvu podepisujeme. A to jsou například společná cvičení, která už nyní probíhají na území České republiky. Ta budou moci probíhat mnohem déle, protože Spojené státy americké, respektive jejich jednotky budou mít třeba k dispozici nějaké vyčleněné prostory v našich vojenských zařízeních. Logistika bude jednodušší. Stejně tak při vědomí toho, že budeme nakupovat některou sofistikovanou techniku od Spojených států amerických, tak můžeme požadovat, aby technici nebo ti, kteří budou zaučovat naše vojáky, aby tady mohli pobývat. To jsou všechno konkrétní praktické dopady užší spolupráce. Bez této smlouvy by se to dělalo velmi obtížně.

Kritici té smlouvy občas uvádějí, že je asymetrická. Je to problém?

Nepředpokládá se, že by čeští vojáci pomáhali s obranou Spojených států aktivně na jejich území, takže není. Poté, co vzniklo NATO, tak základním předpokladem je právě přítomnost jednotek Spojených států amerických, to je základ bezpečnosti NATO v Evropě. Takže proto ty smlouvy jsou ve vztahu k americkým vojákům na území Evropy nebo těch jednotlivých členských států, nikoliv obráceně.

Video  Černochová v Hráčích: „Chtěli mě za prezidentku.“ A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na Ovčáčkově svatbě?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

karmazdarma ( 29. června 2023 11:02 )

JaNat ( 29. června 2023 10:16 )

V roce 2022 investovaly USA do zbrojení 877 000 000 dolarů, Rusko desetinu té částky. A kdo mi tady chce ještě namluvit, že USA nežijí ze zbraní? A kdo produkuje tolik zbraní nemůže je jen skladovat, potřebuje sem tam vyprázdnit sklady a tak se někde vyprovokuje válka, staré zbraně se prodají, protože lidé strach z války mají a hurá, může se opět vyrábět. Válka je prostě nejlepší investice, nejlukrativní business.

JaNat ( 29. června 2023 10:01 )

*nebo sumitu, jak kdo chce

JaNat ( 29. června 2023 10:01 )

JaNat ( 29. června 2023 09:59 )

Na poslední konferenci NATO odsouhlasili, že země musí NATO odvádět minimálně 2% z HDP. Samo, že to odůvodnili ruským nebezpečím, pravdou je, že tím kryjeme a zachrańujeme za.dek USA, které se nacházejí na pokraji bankrotu. Rozšiřováním strachu se dělá politika nejsnadněji. To strašpytlové kývnou na vše. USA válku na Ukrajině potřebují, aby se dostaly opět nahoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa