Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Manželství pro všechny schválili Estonci, blond premiérka se raduje. Bartoš: Není na co čekat

Autor: ČTK, simao - 
20. června 2023
11:39

Estonsko dnes jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Na twitteru to uvedla estonská premiérka Kaja Kallasová, podle které budou moci estonské stejnopohlavní páry díky „historickému rozhodnutí“ uzavírat manželství od roku 2024.

„Estonsko uzákonilo rovnost manželství. (...) Jsem na svou zemi pyšná. Budujeme společnost, kde jsou respektována práva všech a kde lidé mohou svobodně milovat,“ napsala po hlasování estonského parlamentu Kallasová, podle které se tím Estonsko zařadilo po bok „ostatních severských států“.

Estonsko je nejen první zemí umožňující manželství stejnopohlavních párů v Pobaltí, ale prvenství má i mezi státy východní a střední Evropy.

Řada z nich včetně Slovenska, Maďarska, ale i Litvy a Lotyšska naopak přijala ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Manželský svazek lidí stejného pohlaví umožňují severské státy i země západní Evropy či Slovinsko.

V České republice mohou stejnopohlavní páry uzavírat registrované partnerství. Novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní, začal český parlament projednávat v listopadu 2018, k hlasování se nicméně v předcházejícím ani současném volebním období nedostal.

„Není na co čekat, Poslanecká sněmovno,“ reagoval na novinku z Estonska vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stařec ( 20. června 2023 13:26 )

Hnus a zase jen hnus !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa