Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velká změna oproti minulému nastavení, hodnotí Fiala Pavla a jeho 100 dní v úřadu. Opozice je kritičtější

Aktualizováno -
15. června 2023
17:50
Autor: ČTK - 
15. června 2023
16:33

Jako velmi příjemnou změnu, dobrý start či kulturní zlom po předchozí éře prezidentování Miloše Zemana hodnotí první tři měsíce fungování jeho nástupce Petra Pavla politici vládních stran. V anketě ČTK ocenili jeho aktivitu směrem k zákonodárcům i občanské společnosti, nadstranickost, se kterou přistupuje k diskusi na různá témata, a také snahu o vybudování profesionálně fungujícího úřadu hlavy státu. Opozice kritizuje to, že Pavel nevetoval zkrácení valorizace důchodů. Hlava státu podle ní nedostatečně využila nedávnou návštěvu Sněmovny k vyjádření se k ekonomickým krokům vlády.

„Bylo to pravidelné pracovní jednání, kde jsme řešili některé aktuální otázky, změnu na pozici ministra zemědělství a další postup, jak by měla výměna probíhat. Byl stanoven předběžný termín jmenování na 29 června a ještě předtím proběhne setkání prezidenta s Markem Výborným. To pokládám za správné a naprosto logické. Pan prezident se osobně s Markem Výborným nezná, ale řekl, že bude respektovat nominaci předsedy vlády,“ řekl Fiala k dnešní schůzce s Pavlem. Podle premiéra se řešily také otázky mezinárodně politické či ozdravný balíček. „Prezident si uvědomuje nutnost konsolidace veřejných financí.“

A jak Fiala hodnotí prvních 100 dní Pavla ve funkci? „Je to je velká změna proti předcházejícímu stavu. Je velmi dobře, že jsme se například vrátili k formátům setkávání, která by se normálně uskutečňovala, jako je třeba jednání nejvyšších ústavních činitelů včetně předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu,“ prohlásil Fiala a vyzdvihl také to, že probíhají schůzky mezi nejvyššími ústavními činiteli. Zmínil i naději že rozjitřená, Pavlovými slovy „blbá nálada“ poleví. Uznal však, že se není čemu divit.

Za důležité považuje to, že vláda a prezident jsou schopni ladit jednotlivé zahraniční cesty a další zahraničně politické aktivity, což zvyšuje akceschopnost a zlepšuje postavení Česka ve světě. Ocenil také, že prezident plní své předsevzetí tím, že se účastní různých společenských akcí. „Tím poukazuje na důležité tradice, hodnoty, na kterých je postavená Česká republika,“ uzavřel

Opoziční SPD prezidentovi vyčítá to, že nevetoval zkrácení valorizací důchodů a nesnaží se vládu nutit ke krokům ke snížení inflace. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury Pavel nenaplnil své sliby jednat s opozicí tím, že ho dosud nepozval na schůzku.

Havlíček (ANO): Návštěvu Sněmovny mohl lépe využít

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka se hlava státu snaží spojovat společnost, má i snahu spojovat vládu s opozicí, což se odrazilo v nedávném společném jednání prezidenta s premiérem Petrem Fialou a předsedou ANO Andrejem Babišem. Jednoznačnou nezávislost ale Pavel v očích ANO podle Havlíčka ztratil rozhodnutím o valorizaci důchodů.

„Mnohem lépe mohl využít šanci v rámci návštěvy Sněmovny,“ řekl Havlíček novinářům. Prezident se podle něj mohl na plénu vyjádřit k vývoji rozpočtu či konsolidačnímu balíčku, který opozice kritizuje.

Pekarová Adamová (TOP09) oceňuje schůzku nejvyšších ústavních činitelů

„Slíbil, že bude aktivně pracovat na zlepšení vzájemné komunikace mezi vládou, Senátem a Poslaneckou sněmovnou. A tento úkol už v prvních sto dnech plní. Pozitivně hodnotím, že se pravidelně scházíme jako nejvyšší ústavní činitelé. Efektivně tak koordinujeme své aktivity týkající se zejména zahraniční politiky. V neposlední řadě oceňuji, že Petr Pavel během prvních měsíců ve funkci navštívil nejen Poslaneckou sněmovnu, ale také Senát, který jeho předchůdce dlouhodobě ignoroval. Ve složitém období, kterým prochází celá Evropa, Česko nevyjímaje, je nutná spolupráce místo soupeření,“ uvedla předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Němcová (ODS): Cenné zkušenosti v době války na Ukrajině 

„Na rozdíl od svého předchůdce buduje profesionálně fungující úřad, získává zpět úctu k hlavě našeho státu v zahraničí, spolupracuje s oběma komorami parlamentu, s veřejností, obecními či krajskými samosprávami. Vybral kompetentní nové soudce Ústavního soudu a lze věřit jeho snaze o zmírnění vážných rozkolů v naší společnosti,“ uvedla senátorka ODS Miroslava Němcová.

Dodala, že v době války na Ukrajině považuje za mimořádně cenné jeho kontakty a zkušenosti z působení v čele Vojenského výboru NATO. Rozhodně jde o dobrý start, míní. 

Jurečka (KDU-ČSL): Spolupracuje na tvorbě důchodové reformy

Předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka označil prvních sto dnů Pavla ve funkci za velmi příjemnou změnu.

„Aktivně komunikuje s lidmi i se zákonodárci v parlamentu, důstojně Českou republiku reprezentuje doma i v zahraničí a snaží se spojovat, ne rozdělovat. Konkrétně oceňuji, že dokáže spolupracovat na tvorbě důchodové reformy a záchraně penzijního systému. Také mě potěšilo jeho úterní prohlášení, že se zúčastní projednávání změn v mimořádných valorizacích a předčasných důchodech,“ uvedl s ohledem na svou funkci ministra práce a sociálních věcí.

Rakušan (STAN): Kulturní zlom 

Za „bez přehánění kulturní zlom po předchozí éře Miloše Zemana, a to co do formy i obsahu“, označil začátek Pavlova prezidentského období šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

„Naplňuje, co v prezidentské kampani sliboval. Je prezidentem nadstranickým, naslouchajícím, aktivním, ale ne povýšeně mentorujícím. Oceňuji, že na Miloše Zemana navázal cestami do regionů, že nás velmi dobře reprezentuje v zahraničí, i to, že se při mnoha příležitostech bez velké okázalosti potkává s lidmi. Jeho vztahy se stranami koalice i opozicí vnímám jako korektní a takové by podle mě měly vztahy prezidenta s politickými stranami být,“ uvedl.

Richterová (Piráti): Vrátil funkci důstojnost

Pro Piráty je podle místopředsedkyně Olgy Richterové nejdůležitější to, že Pavel vrátil prezidentské funkci důstojnost.

„Ctí ústavu i naše zákony a odpovídajícím způsobem reprezentuje naši zemi v zahraničí. To byla po předchozích deseti hubených letech éry Miloše Zemana příjemná změna a naše země a lidé si ji zaslouží. Myslím si také, že současný prezident dobře zvládá svou roli v komunikaci uvnitř státu, nedělí občany do kategorií na horší a lepší podle svých zájmů a snaží se českou společnost spojovat, ne rozeštvávat. Co se týče politické spolupráce, pan prezident je nadstranický, snaží se jednat jak s vládou, tak opozicí, hovořit s lidmi a vyjíždět do regionů,“ sdělila. 

Jako velké plus vnímají Piráti podle ní také jeho aktivní a kladný postoj k tématům, jimž se jejich strana věnuje.

Vích (SPD): Prvních 100 dnů budí rozpaky

Za SPD odpověděl na dotaz člen předsednictva a poslanec Radovan Vích. Hnutí podle něj hodnotí prvních sto dní prezidenta republiky ve funkci spíše s rozpaky, a to i s ohledem na jeho první rozhodnutí nevetovat snížení valorizace důchodů.

„Oproti předcházejícím dvěma prezidentům se jedná o člověka bez politické minulosti, který v zásadních ekonomicko-hospodářských a politických otázkách nemá vlastní názor a musí se radit s odborníky. Pozici prezidenta republiky si plete s pozicí generála NATO,“ uvedl.

Pavlův projev ve Sněmovně byl podle něj bezobsažný a nejslabší ze všech projevů prezidentů k poslancům v novodobé historii. Předseda hnutí Tomio Okamura novinářům řekl, že mu vadí nečinnost prezidenta vůči vládě, která nedostatečně dbá o ekonomické zajištění občanů.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 11. prosince 2023 10:38 )

Toto asi volili lidé ze stejnou inteligenci ??Bože, to je ???, Kdyby to nebylo k pláči, tak by to byly fakt dobrý vtipy. Bohužel, oni to mysleli a myslí vážně. Jen drobná ukázka toho, co nám to tu vládne... co slovo, to perla. Bohužel...Válek - Léků je v ČR dostatek, i penicilinu, jen nevím kde jsou. Síkela - Němci platí za elektřinu 15 Eur a Češi 200 Eur, protože je Lipská burza v Německu. Černochová - Sice školství přijde o 11,5 miliardy, ale děti budou mít tu nejmodernější leteckou ochranu. Rakušan - Kolik je tu uprchlíků z UA nevím, ale v přepočtu na obyvatele se pořád jedná o násilné činy jednotlivců. Vystrčil - Musíme donutit ruské civilní obyvatele, aby dobrovolně opustili Krym. Fiala - To, že se ekonomice nedaří, mírně klesá životní úroveň, je výsledkem naší dobré práce. Pekarová - Musíme zabránit tomu, aby na Slovensku vyhrál Fico. Jurečka - Současní důchodci si za 30 let vzpomenou, že byla tato reforma nutná a udělali jsme správnou věc.!
A na závěr v příloze autentický projev předsedy senátu. Konečně je jasné proč se stal předsedou senátu. Takto může vysvětlovat valorizaci důchodů pouze bl??????: Senior dostane přidáno méně než činí výše inflace, ale koupí si za svůj důchod více ..... !!!!!!!!!
To je výrok na Nobelovu cenu pro ??????

denisz ( 17. června 2023 13:48 )

Už i provládní novináři Schwarcz a Dolejší konstatovali, že na tiskovce Pavel nebyl žádný rétor ani intelektuál, je úplný opak vždy zajímavého podnětného i někdy kontroverzního Zemana. Jeho poradci napsaný projev četl, byla to ale trapná stafáž byrokrata. Vůbec se nezmínil o nelehké situaci v ČR, kterou by měli politici aktivně řešit. Je narcis, chce být lidový, rozdává úsměvy. Rady od poradců hýří ale trapnostmi typu, „Rusi ve světě je třeba izolovat, jako Japonce v době války, čímž svět šokoval svoji hlouposti. Zelenskymu falešně nasliboval rychlý vstup do EU i NATO, neboť on to rád slyší, i když nesplňují žádná kritéria. A podobně . . Přítel po boku Kolář se tedy moc nepředvedl a svého přítele prezidenta jen ztrapňuje. Pavel možná po 100 dnech ve funkci zjistil, že musí začít raději používat rozum vlastní, některých nepotřebných poradců se zbaví, zredukuje neúčelné formální aktivity a dá si nejdřív do pořádku „ambiciosní“ rozhádanou novou hradní suitu.

hejhej ( 17. června 2023 13:30 )

jajas:
A této neschopné vládě sekunduje jimi dosazený soudruh Pavel.

hejhej ( 17. června 2023 13:28 )

e.lesanova: Výstižné !!!!!

roxin ( 16. června 2023 20:13 )

Je vidět že jsi mimo, ani ti nevadí že se ztrapňuješ a tvé komenty jsou na úrovni žáka 4 třídy, TRAPNÉÉÉ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa