Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nerudová o nechutné agresi na internetu: Nesmíme si to nechat líbit! Ochranku ale odmítla

Autor: Pavlína Horáková, vja - 
27. května 2023
05:00

Ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová v pořadu Blesku Epicentrum promluvila mimo jiné i o výhrůžkách a agresivitě, se kterou se téměř každodenně setkává na sociálních sítích. Ve spojitosti s představením vládního ozdravného balíčku se útočné příspěvky a zprávy dokonce ještě více vystupňovaly. Jak se s osočeními na internetu vyrovnává a proč odmítla ochranku?

S nadávkami a osobními útoky na svou osobu se musela Nerudová potýkat již v průběhu prezidentských voleb. Přestože tyto následně polevily, po zveřejnění vládního konsolidačního balíčku opět nabyly na intenzitě. „Ono se to se zveřejněním konsolidačního balíčku a důchodové reformy v podstatě vrátilo zpátky. Je to zhruba ve stejné intenzitě a na stejné úrovni, proto o tom mluvím,“ uvedla ekonomka ve studiu Blesku.

Na diskuzi máme právo, na násilí a vyhrožování ne

„Stačí vystoupit jako ekonom na tiskovce vlády a vulgarity společně s vyhrožováním smrtí jsou zpět. Diskutujme, nesouhlasme, protestujme, na to všechno máme v demokracii právo. Na násilí a vyhrožování ne. Nenechme se tím zastrašit, ani odradit,“ napsala Nerudová v jednom ze svých twitterových příspěvků.

S tristní situací ohledně komunikace na sociálních sítích je podle Nerudové potřeba něco dělat. Vulgární a útočné vyjadřování některých jedinců totiž prý může odradit řadu žen od toho, aby vstupovaly více do veřejného dění a politiky. „Ono to není jenom, že by se to dělo ženám, děje se to i mužům. Sociální sítě jsou nesmírně hrubé, velmi zhrubly. Chápu, že jsou ženy, které to nechtějí číst a nedokážou to překonat. Ale jsou to ženy, které by měly mít hlas ve veřejném prostoru nebo by se neměly bát vstupovat do politiky, tak je potřeba s tím něco dělat,“ nechala se slyšet.

Jednou z možností, jak s takto nevhodným chováním zatočit, je prý nastavit viníkům určité zrcadlo a konfrontovat je s jejich výroky. „Moje zkušenost je taková, že když to skutečně začnete vytahovat na světlo, celá řada těch lidí, kteří za anonymitou monitoru napíšou cokoliv, potom když je s tím veřejně konfrontujete, začnou se stydět. A stalo se, že dokonce někteří psali i omluvné zprávy,“ popsala svůj dosavadní postup.

Ochranku odmítla

Odpor k vulgaritám a osobním útokům na sociálních sítích dle zkušeností Nerudové pociťují nejen lidé z řad jejích podporovatelů, ale i mnozí příznivci druhé strany politického tábora. „Musím říct, že i v prezidentské kampani na mítincích s občany jsem o tom hovořila a byla jsem překvapená, kolik lidí najednou říkalo ‚Ale nám to vadí, že je taková hrubost, že neexistuje nějaká komunikační norma na sociálních sítích‘. Každý z nás jsme střípkem té skládačky, a když každý z nás se budeme bránit takovýmto způsobům, tak potom možná nějakou tu společenskou normu komunikace na ty sociální sítě zavedeme,“ je přesvědčená.

V minulosti byla Nerudové dokonce nabídnuta ochranka. Přestože míra agresivity vůči ní na sociálních sítích s představením úsporného plánu vlády opět stoupla, nepřijde jí situace natolik kritická, aby potřebovala osobní srážce. „Ty výhrůžky samozřejmě chodily, chodily úplně stejné, jako během prezidentské kampaně. Ochranka mi byla nabídnuta, ale zatím se domnívám, že to ještě nepřekročilo nějaký rámec toho, abych potřebovala ochranku,“ prozradila Blesku.

Styl komunikace na sociálních sítích se prý musí zásadně změnit. Lidé by pak měli především pochopit, že i za své příspěvky na internetu nesou odpovědnost. „Nesmíme si to nechat líbit. Vím, že některé političky skutečně podávají trestní oznámení. Ti lidé musí pochopit, že stejně tak, jak nesou odpovědnost za svoje jednání někde na ulici, tak nesou úplně stejnou odpovědnost za svoje chování na sociálních sítích. To je možná ten klíč k tomu změnit ty normy komunikace, které panují na sociálních sítích,“ myslí si Nerudová.

Video  Epicentrum - Danuše Nerudová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 28. května 2023 18:58 )

Nerudová- tak nevystrkuj nosík, běž dělat do průmyslu

jasnavolba ( 28. května 2023 10:36 )

každý co si zaslouží! a ty si to opravdu zasloužíš jiná by už byla za korupci zavřená tak bud ráda že tě jen lidé nesnáší!

UFO1 ( 28. května 2023 09:14 )

Pravda,Hrad ji odletěl navždy

Jirik-ta ( 27. května 2023 18:03 )

danusche

Jirik-ta ( 27. května 2023 18:02 )

je to kopyto

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa