Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala hájí úspory: Sami jdeme příkladem! U Stanjury zveřejnili celý návrh balíčku a očekávají úpravy

Aktualizováno -
22. května 2023
18:40
Autor: simao, ČTK - 
22. května 2023
17:35

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí ve 20 minutách Radiožurnálu opět hájil balíček vládních opatření a návrhů, které se svými škrty či vyššími daněmi mají dotknout řady lidí. Fiala tvrdí, že vláda má odvahu sáhnout do dotačního podnikání a sama jde příkladem. Co říká na pokračující kritiku? Nečekal potlesk a upozorňuje na to, že řada lidí sice chce ušetřit, ale ne u sebe. Celkový návrh úsporného balíčku, který zamířil do připomínkového řízení, zveřejnilo ministerstvo financí ve čtvrtek odpoledne

„Samozřejmě jsem čekal negativní odezvu a rozhodně jsem nečekal, že nám někdo bude tleskat, protože ta opatření jsou těžká, jsou nepopulární, dotýkají se celé řady lidí, ale jsou nutná,“ zopakoval pro Český rozhlas Radiožurnál Fiala k vládnímu balíčku.

„Já jsem rád, že během toho týdne se skoro všichni odborníci, ekonomové vyjádřili, že je to potřeba, že je dobře, že to vláda dělá, ano, něco třeba každý říká, jak by se mohlo udělat trošku jinak, ale v zásadě to všichni podporují,“ uvedl Fiala. Řada lidí mu prý říká: „My tomu rozumíme, je to dobře, vydržte.“

„Je jasné, že mnoho lidí řekne: to je v pořádku, šetřit se má, ale ne u mě, šetřete jinde. To tak je a s tím jsme počítali,“ pokračoval Fiala a věří, že většinu opatření dokáže vláda vysvětlit, proč k nim sáhla.

Fiala odmítá, že by vláda nejednala dostatečně s odbory. „Za loňský rok se sedmkrát sešla tripartita, letos už třikrát, ta jednání jsou vlastně permanentní,“ upozornil s tím, že stát se dostává do problémů kvůli rostoucím deficitům.

„To máte jak v rodině, když budete mít neustále vyšší výdaje než příjmy, tak to špatně dopadne. A stejně jako to dopadne s každou domácností, tak to špatně dopadne, pokud má vyšší výdaje než příjmy dlouhodobě, se státem. My ta opatření musíme udělat a je jasné, že se budou jednotlivé zájmové a profesní skupiny ozývat,“ poznamenal Fiala.

„Jsme připraveni opravit to, kde jsme udělali chybu. Zatím o ničem takovém nevím. Ale nejsme připraveni ustupovat nátlaku,“ pokračoval Fiala pro Radiožurnál. 

Fiala: Máme odvahu sáhnout do dotačního podnikání

„Sami jdeme příkladem, 20 miliard chceme ušetřit jenom na provozu úřadů státu, snažíme se seškrtat dotace, které stát vyplácí podnikatelským subjektům a které neslouží původnímu účelu. Není to tak, že vybereme víc peněz od lidí a podnikatelů, my skutečně chceme víc peněz ušetřit,“ tvrdí Fiala.

„Zastavit dotační podnikání je opravdu velký úkol. Tady si zvykli nejenom podnikatelé, ale i část úředníků, že to takto funguje. A že se vyplácí dotace firmám, které jsou v zisku a které nevytvářejí nějakou zvláštní kvalitu. (…) Musíme si uvědomit, kdo platí dotace. To není žádný abstraktní stát, který má někde nějaké peníze, ty dotace se platí z peněz, které se vyberou od daňových poplatníků. A nám připadá, že je to nesprávné. A nejenom nám,“ poznamenal Fiala. „My máme odvahu, naše vláda má odvahu do toho zasáhnout,“ doplnil Fiala.

Neměly by přitom být škrty ve státní sféře radikálnější? „Toto jsou dost významné škrty. Já neříkám, že jsou poslední, ale musíme někde začít,“ reagoval Fiala.

Průzkumy bere s rezervou

Co říká na propad vládní popularity? „Procházíme těžkým obdobím, jenom si všichni vzpomeňme, čemu naše vláda musela čelit hned po nástupu. Nejsilnější pandemie covidu, válka na Ukrajině, nedostatek energií, kterému jsme zabránili, ceny energií, ceny potravin, největší uprchlická krize po 2. světové válce, lidé měli obavy, jsou netrpěliví, mají strach o to, jaká bude budoucnost, a to se všechno promítá v těch průzkumech, které já ale vždycky beru trošku s rezervou,“ řekl Fiala, který je přesvědčen o tom, že kroky, které vláda dělá, jsou správné.

Stanjura: Návrh odpovídá politické dohodě

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) legislativní návrh připravený pro připomínkové řízení odpovídá politické dohodě, ke které koaliční lídři došli před deseti dny při jednáních o podobě konsolidačního balíčku. Stanjura při dnešní návštěvě Opavy řekl, že se na tvorbě návrhu, který ministerstvo odpoledne zveřejnilo, podílely vedle jeho úřadu ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Šéf financí očekává, že při schvalování návrh dozná změn.

„Měníme více než 50 zákonů, takže je to opravdu velký legislativní text. Bylo by neobvyklé a velmi zvláštní, kdyby k žádné změně nedošlo,“ řekl Stanjura dopoledne v Opavě na dotaz novinářů.

Ministerstvo financí ČTK sdělilo, že meziresortní připomínkové řízení potrvá do příštího pondělí a následně úřad připomínky vypořádá. Zkrácení lhůty pro připomínkového řízení odsouhlasil podle materiálu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Vypořádání zásadních připomínek na úrovni náměstků či vrchních ředitelů sekcí plánuje ministerstvo na čtvrtek 8. června, informoval Stanjura v průvodním dopisu k návrhu.

Vláda by se podle Stanjury měla návrhem zabývat ve druhé polovině června, aby balíček stihla Sněmovna projednat v prvním čtení ještě před prázdninami. Mezi schválením vládou a otevřením návrhu ve Sněmovně musí uplynout deset dní, aby se poslanci měli možnost s textem seznámit. Vzhledem k procesu, který návrh čeká při postupném projednávání v legislativní radě vlády, ve Sněmovně a v Senátu, je podle ministra „skoro jisté, že je jisté, že výsledný tvar zákona bude jiný než to, co dnes vyjde“.

Zvednuté odvody živnostníkům i dvě sazby DPH

Vláda chce souborem daňových změn a úspor v dotacích uspořit příští rok na výdajích státu 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy snížit schodek státního rozpočtu o 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to mělo být 53,4 miliardy korun. Podle opozice koalice místo úspor na straně státu daněmi více zatíží některé skupiny obyvatel.

Kabinet počítá v balíčku nejen se seškrtáním dotací, ale i se snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Místo tří sazeb DPH mají být dvě.

Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Platit by pak měli tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování života. Nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 24. května 2023 10:31 )

Pokud mají lidé šetřit a vláda jim jakože půjde příkladem tak z toho logicky, alespoň pro některé, vyplývá, že bude šetřit na sobě jako lidé. Jejich šetření typu zvedání daně z nemovitostí či nemocenské pojištění není šetření pro lidi, ale na lidech. ...

jajas ( 24. května 2023 10:27 )

A ty mimo vesmír....

jajas ( 23. května 2023 19:06 )

A zase ty platy? Proč to stále vytahuješ? Já také nečetl nikde, že vláda bude šetřit na sobě, to už nám ukázali, mysleli to vážně a v tomhle tom jim fakt věřím. Vzhledem k tomu, že propagují myšlenku, že budeme muset všichni šetřit, předpokládal jsem (mylně), že všichni jsou i oni...no chybička se vloudila. Pak nerozumím tomu, že "nám půjdou příkladem". A to jakože v čem?

jajas ( 23. května 2023 18:52 )

Začala s tím vláda, tak to víme všichni...až na tebe, asi....

jajas ( 23. května 2023 11:49 )

Kolovrátek hadra..... viz.8:29

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa