Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel s první dámou na Liberecku: Davy lidí, zvláštní dárky i kritika vlády za komunikaci

Aktualizováno -
26. dubna 2023
20:29
Autor: ČTK, amb - 
26. dubna 2023
07:13

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dnes přijel do Libereckého kraje. Jde o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji po téměř šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce Miloš Zeman v květnu 2017. Vítaly ho desítky lidí v čele s krajským hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj) a dalšími starosty obcí. V areálu bývalé Textilany zmínil, že by mohl pomoci odstraňovat byrokratické překážky. „Přímé lži, překroucená fakta nebo zavádající informace,“ zhodnotil také slova ruských státníků. Na Liberecku dostal mnohé dary a setkal se s armádními chemiky.

Ještě po cestě si Petr Pavel dopřál svačinu zřejmě na čerpací stanici. Fotografii sdílel na svých sociálních sítích.

Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji (26. 4. 2023) Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji (26. 4. 2023) | Instagram Petra Pavla

V půl desáté pak dorazil k městskému úřadu v příhraničním Novém Městě pod Smrkem, lidé už ho tam vyhlíželi. Prezident přijel i s první dámou na čas. Hned po vystoupení z auta Eva Pavlová dostala květiny. Přivítal je hejtman Libereckého kraje Martin Půta s manželkou Sylwií. S ním a se starosty přilehlých obcí z Frýdlantského výběžku Pavel následně pohovoří. 

Podle Půty je Frýdlantský výběžek místem, kde je v kraji nejvyšší nezaměstnanost, nejnižší HDP na obyvatele a celá řada dalších problémů.

„Já jsem se po zkušenostech i z návštěv minulého pana prezidenta rozhodl, že ukazovat hlavě státu to, co v kraji funguje, sice můžeme, ale protože jedno z témat pana prezidenta Pavla byla pomoc těm regionům, které jsou na tom ekonomicky a ze všech dalších ukazatelů nejhůř, tak začínáme právě v Novém Městě pod Smrkem,“ řekl Půta ČTK.

Bude rád, když bude prezident nositelem pomoci regionům. „Bez zásadní podpory těchto regionů budeme v dalších letech přihlížet tomu, jak se z nich dál stěhují lidé, že je tam méně a méně obecně dostupných veřejných služeb od lékařů, školství a všeho dalšího. A já si skutečně nemyslím, že by Česká republika měla za dalších 20 roků vypadat jako pětimilionová aglomerace kolem Prahy a potom venkov, ve kterém se z velké části lidem žije podstatně hůř,“ dodal.

Žena přišla ve flanelové košili, lidé přinesli dárky

Minimálně jedna žena přišla oblečená ve flanelové košili, která se pro Petra Pavla stala symbolem během prezidentských voleb. Jiná mladá dívka také přinesla prezidentův černobílý portrét. Další muž přinesl dárek pravděpodobně první dámě, a to šál v duhových barvách. „Místo květin darujte šátek z přírody. Nezvadne, neuschne a nemusí se zalévat,“ bylo u něj mimo jiné napsáno. 

Video  Pavel na Liberecku  - ČTK
Video se připravuje ...

Po setkání s hejtmanem a starosty Pavel přišel mezi lid, rozdal podpisy. Na prezidentský pár se přišly podívat také děti. Společně s přítomnými prezidentský pár pěšky zamířil k ruinám bývalé továrny Textilana, v jejímž areálu těžké stroje dokončují demolici léta nevyužívaných budov.

„Není jediný důvod, aby to u nás trvalo násobně déle než v Polsku“

Investor má zájem plochu využít pro rekreační bydlení a služby s tím spojené, naráží ale na problémy. Ty se týkají stavebního řízení a povolování změn v územních plánech v obci s rozšířenou působností. Město přitom podle místostarosty Jaromíra Pelanta (NEZ) projekt podporuje, zajistil by práci a přilákal turisty.

„Je tady skvělý projekt, který může přinést nejenom místu, ale i regionu příležitosti pro bydlení, vzdělávání, kulturu, sport a další vyžití, množství pracovních příležitostí a naráží to na stavební řízení. Myslím, že kdekoliv máme projekt, který nabízí mnohem více výhod než nevýhod, tak bychom měli být mnohem pružnější a reagovat rychleji,“ uvedl na místě prezident.

Klasickým příkladem je podle něj nedaleké Polsko, které řeší tyto problémy mnohem rychleji než my. Přitom se řídí stejnými evropskými regulemi jako Česká republika. „Není jediný důvod, aby to u nás trvalo násobně déle než v Polsku,“ řekl na dotaz novinářů Pavel. Dodal, že by s odstraňováním podobných byrokratických překážek mohl ve své funkci pomoci.

Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji (26. 4. 2023) Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji (26. 4. 2023) | ČTK / Černý Vít

Návštěva zdemolovaného areálu, který je příslibem něčeho nového, může být podle Pavla i symbolická.

„V tomto kraji můžeme vidět často protiklady. Na jedné straně úžasné inovace, technologický pokrok, například v nanotechnologiích, na druhé straně vyloučené lokality, které si svými problémy nijak nezadají s regiony tří strukturálně postižených regionů, které jsme navštívili předtím,“ řekla hlava státu. Dvě strany mince prezident zmínil i na Twitteru. 

„Rozdíl, který tady vnímám, je nejenom v nápadech, které tady mají, odhodlání se tomu věnovat, ale také v tom, že tady mají celou řadu dobrých příkladů, které se týkají právě třeba práce i s vyloučenými lokalitami, práce s nepřizpůsobivými občany, kde se jim daří některé věci posouvat kupředu,“ dodal. 

Kritika vlády za špatnou komunikaci

Prezident Pavel při návštěvě Libereckého kraje kritizoval komunikaci vlády s kraji a obcemi o rušení poboček České pošty a finančních úřadů. Na tiskové konferenci oznámil, že se chystá na schůzku s premiérem Petrem Fialou, má v plánu i setkání s ministrem Jurečkou, se zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů, se všemi pak chce řešit vzájemnou komunikaci.

Se zástupci vládního kabinetu chce Pavel řešit i to, do jaké míry je rozhodnutí o rušení poboček pošty závazné, či zda se do něj dá ještě vstupovat. „Protože diskuse s kraji a se starosty mohla vést k tomu, že by byli schopni situaci i při dosažení cíle, který vláda sledovala, řešit i efektivnějšími způsoby,“ uvedl. Zmínil například program Pošta partner, což jsou pobočky, které obsluhují obce nebo soukromníci. Dalším problémem podle Pavla je decentralizace institucí, a to jak státních, tak vzdělávacích či kulturních. „Mohla by výrazně pomoci regionům pozvednout úroveň, protože jakákoli centrální instituce nebo její pobočka přináší do regionů nové příležitosti,“ konstatoval prezident.

S Fialou bude Pavel příští týden jednat i o obměně ve vládě po oznámené rezignaci ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) nebo o připravovaném vládním návrhu na konsolidaci státního rozpočtu. Prezident očekává rušnou debatu, témat má minimálně pět, řekl dnes novinářům.

Prezident Pavel při návštěvě v Libereckém kraji řekl, že úspory se musí hledat především na straně výdajů státu. „U toho, jak drahá je státní správa, stát. Teprve následně bychom měli hledat, kde navýšíme příjmy. Zatím úsilí směřuje spíš k tomu, abychom navýšili příjmy,“ řekl Pavel. Prezidentská kancelář se podle něj bude řídit stejnými zásadami úspor, pokud se nějaké obecně platné pro celou státní správu dohodnou.

Odpověď padla v rámci reakce na prohlášení premiéra Fialy, že neočekává, že by se dnes lídři vládní koalice dohodli na konečné podobě konsolidačního balíčku. Teprve začínají jednání na nejvyšší politické úrovni, řekl premiér novinářům po jednání kabinetu a před koaliční schůzkou. Zopakoval, že cílem balíčku je snížit deficit státního rozpočtu na příští rok o 70 miliard korun, podoba opatření by měla být známa v nejbližších týdnech.

A kritiku vlády kvůli špatné komunikaci Pavel přidal i při svém večerním setkání s lidmi v Liberci. „Vláda opravdu ne úplně dobře komunikuje to, co dělá. Neříkám, že všechno to, co dělá, dělá dobře. Určitě by se některé věci daly dělat líp. Ale i ty, které dělá, tak neumí pořádně prodat, neumí pořádně vysvětlit. A to snižuje i to dobré, co udělá vůči veřejnosti. Je to věc, která nejenom této vládě, ale celé zemi škodí,“ řekl prezident. Špatná komunikace vlády vyvolává podle něj spoustu negativních emocí, proto bude i toto téma, které chce s premiérem na schůzce 2. května probrat.

Lži nebo překroucená fakta, reagoval Pavel na Lavrova

Pro novináře prezident také okomentoval slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten včera reagoval na Pavlovy pochyby o mírových zájmech Číny na Ukrajině, které sdílel s webem Politico. Lavrov konkrétně řekl: „Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele.“

„Mnoho z toho, co říkali v posledních letech představitelé ruského státu, byly buďto přímé lži, překroucená fakta anebo zavádějící informace, takže nemá smysl to komentovat,“ řekl novinářům v Libereckém kraji Pavel. Nemá tedy smysl Lavrovova slova komentovat.

„Zrovna z úst ministra zahraničí Ruské federace, která se posledních několik let vůbec nechová jako normální stát, to zní opravdu zajímavě,“ poznamenal prezident. Za svými výroky si prezident stojí. Během včerejšího dne Lavrova kritizoval mimo jiné i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Model motorky, náhrdelník a váza

Z Textilany Pavel přejel do Liberce ke krajskému úřadu, kde se setkal se členy krajské rady, starosty obcí s rozšířenou působností a s dalšími hosty. V sále došlo také na předání darů, mezi kterými byla broušená váza, model motorky nebo náhrdelník. 

Hejtman Půta byl vyfocen s mísou s motivem červeno-černého flanelu. Pak Petr Pavel ještě podepsal paměťní knihu. 

Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji - předání darů (26. 4. 2023) Návštěva Petra Pavla v Libereckém kraji - předání darů (26. 4. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

Prezident u armádních chemiků 

Petr Pavel už stihl navštívit 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec ve Vojenském útvaru 2266. Na své další zastávce v Krajské nemocnici v Liberci pak poklepal na základní kámen. Pro prezidenta tam bylo připraveno také pohoštění.

Cesta do Libereckého kraje je sice už čtvrtým výjezdem Pavla do regionů po prezidentských volbách, je to ale zároveň poprvé, co navštíví nějaký kraj, kde vyhrál nad svým protikandidátem Andrejem Babišem (ANO). V druhém kole prezidentské volby tady Pavel získal 58,8 procenta hlasů, Babiš dostal 41,19 procenta.

Další část programu bude v Liberci, kde prezidenta čeká návštěva krajského úřadu, kasáren chemiků, nemocnice i firmy Elmarco. Večer bude mít besedu s veřejností, začne v 18:30 v hlavním sále kulturního centra v Lidových sadech.

Kam prezident zamíří dál?

Prezident Petr Pavel navštíví v polovině příštího měsíce Kodaň a Reykjavík. V dánské metropoli 15. května vystoupí na konferenci nazvané The Copenhagen Democracy Summit, na Islandu se o den později zúčastní summitu Rady Evropy. Do konce dubna by také měl bez první dámy zamířit na Ukrajinu. Příští měsíc má navštívit Rakousko a v červnu se zúčastní summitu NATO ve Vilniusu.

9876543 ( 14. srpna 2023 21:41 )

Jsem zvědavá jak Pavel svými návštěvami, pomůže chudším regionům.Prázdná floskule od soudruha, kam vítr tam plášť.

9876543 ( 14. srpna 2023 21:29 )

Kdy už začne soudružka dáma dělat pro charitu.

pindal ( 2. května 2023 19:39 )

Nejvíc záleží na lidech.Zvířátka a ostatní čekají.Válka a nespravedlnost všechno pěkné zničí,na mnoho let.

pindal ( 30. dubna 2023 00:38 )

Je teda fakt,že tak se chovají skoro všichni v přírodě,asi.Zas na druhou stránku,je dokázáno,že i některá zvířátka mají na víc a dovedou pracovat pro ostatní. Dokonce si myslím,že všichni lidé,zvířata i rostliny ví,co je dobře.Všichni to cítí,jenže se tak zatím nechovají,neumějí to.Ale až to přijde,tak budeme v ráji.

pindal ( 30. dubna 2023 00:22 )

Mě je to nějaký divný.Pavel za komančů žil velice nadprůměrně,na základě přátelství s Ruskem,kam od mládí jezdil na prázdniny.Teď si zase žije nadprůměrně,na základě odpůrce Ruska.Bude to asi vlivem kapitalismu,který uznává jenom prachy a o duchu nic neví.Řekl bych,že to odpovídá IQ 107,ani blbej,ani chytrej.Zkrátka,za každou cenu,sám pro sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa