Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala po poslední večeři se Zemanem: Klasicky byl řízek, mimořádně jsme si dali skleničku vína

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2023
21:50
Autor: ČTK - 
6. března 2023
16:00

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes večer sešel s prezidentem Milošem Zemanem k závěrečné schůzce před koncem jeho prezidentského mandátu. Zeman na poslední schůzce bilancoval svou politickou cestu i novou roli. K večeři byl jako obvykle řízek s bramborovým salátem a imořádně jsme si připili skleničkou vína, popsal premiér pohoštění v Lánech.  

Zemanovo druhé funkční období končí ve středu. Dnešní večeře Fialy a Zemana byla jejich poslední pracovní.

„Ta večeře také trvala delší dobu než obvykle, protože pan prezident i trošku bilancoval ten rok a něco navíc naší spolupráce, ale i trošku svou politickou cestu a bavili jsme se i o věcech souvisejících s jeho novou rolí po prezidentském životě, takže to mělo i takový lidský rozměr,“ uvedl Fiala při tiskovce na Úřadu vlády po návratu z Lán.

„Na těch pracovních večeřích ten jídelníček není nějak pestrý, vlastně jsme měli totéž, co po většinu našich setkání a to je řízek s bramborovým salátem. jj Pokud jde o pití, dnes jsme si připili skleničkou vína - mimořádně a i s ohledem na to, že to bylo poslední setkání v roli prezidenta,“ poznamenal Fiala.

Fiala připomněl, že mají rozdílné politické názory a mnohokrát Miloše Zemana v minulosti kritizoval. V pozici premiéra se ale snažil o komunikaci, podotkl. Ocenil, že po anexi Ukrajiny mohla díky názorovému obratu prezidenta mluvit ČR jedním hlasem.

„Pan prezident vetoval pouze tři zákony za dobu působení naší vlády  a to, co je možná nejdůležitější, v té kritické chvíli a v těch kritických situacích po ruské invazi na Ukrajinu Česká republika mluvila v zahraničně-politických otázkách jedním hlasem, což nepochybně prospělo i prestiži ČR v zahraničí. Myslím si, že v tomto směru se ten pravidelný dialog s Milošem Zemanem vyplatil. A že se vyplatil nikoliv nám, ale ČR a jejím občanům,“ míní Fiala.

Zeman důchody kritizoval, Leopardy Fiala nekomentoval

Zeman dle Fialy komentoval i snížení mimořádné valorizace penzí, o které bojovala pětikoalice ve Sněmovně s opozicí. „On tento krok naší vlády nepodporuje,“ potvrdil Fiala.

Předseda vlády minulý týden řekl Českému rozhlasu Radiožurnál, že věří, že s nástupem zvoleného prezidenta Petra Pavla se vztahy vlády a prezidenta zjednoduší. Korektní vztahy se však podle něj dařilo udržovat i se Zemanem.

Na tiskovce ve Strakově akademii došlo ještě na jedno téma. Česko chce údajně od Švýcarska odkoupit blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2, uvedla podle agentury AFP dnes švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová. O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo. Fiala na brífinku po setkání se Zemanem řekl, že informaci nyní nebude komentovat.

pragonos ( 7. března 2023 04:43 )

Fiala vleze do pr*ele každému kdo ho pochválí za zásluhy jiných.

Jirik-ta ( 7. března 2023 03:53 )

Jiří Zvěřina ( 7. března 2023 01:25 )

Zvěřinu už spotřeboval Mynář...

Jiří Zvěřina ( 7. března 2023 01:24 )

Oba by měli skončit v propadlišti dějin...

Uživatel_5522193 ( 6. března 2023 22:41 )

Poslední večeře a hned dva Jidáši,to není ani v Bibli 😉

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa