Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bitva o důchody ve Sněmovně: Hádky od prvních minut, opozice obstruuje! A Schillerová terčem vtípků

Aktualizováno -
28. února 2023
21:20
Autor: vja, lig - 
28. února 2023
05:00

Ve sněmovních lavicích je znovu pořádně horko. Poslanci odstartovali mimořádnou schůzi věnovanou výraznému omezení valorizace důchodů, která by měla přijít již v červnu. Jelikož zmíněná novela zákona budí silné emoce, předpokládá se, že jednání se protáhne  možná až na několik dní. Ani po deseti hodinách se poslanci nedostali ani ke schválení programu. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová dokonce na sociálních sítích již sdílela fotografie s připraveným spacákem, následkem čehož se stala terčem řady vtípků a fotomontáží.

  • K mimořádné valorizaci by vzhledem k nárůstu inflace mělo dojít v červnu. Původně bylo plánováno, že by starobní penze vzrostly v průměru o 1770 Kč, vláda však navrhla omezení jednorázového přidání a navýšení zásahového podílu o 2,3 % s dalšími 400 Kč – došlo by tedy k nárůstu průměrného důchodu o 760 Kč.
  • Pokud by novela prošla, měla by znatelný vliv na státní rozpočet. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh by se vyplatilo 15,4 miliardy Kč.
  • Podle podkladů by bylo ideální, pokud by novela začala platit do 22. března. Vzhledem k takto těsnému termínu vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na dobu jednoho měsíce stav legislativní nouze. To znamená, že by se novela projednala ve zrychleném módu. Opoziční politici tento krok považují za protiústavní.
  • Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že rozpočet je natolik robustní, že v případě neschválení novely ustojí případně i valorizace v původní výši.
  • Byť nově zvolený prezident odmítá sdělit své konečné stanovisko k úpravě zákona, vyjádřil při pondělní tiskové konferenci pochybnosti nad některými aspekty procesu jejího schvalování. „Není asi nic zvláštního, že i občan Petr Pavel má pochybnosti o některých aspektech navrhovaného opatření. Mezi ty aspekty patří jak možná retroaktivita, tak i institut legislativní nouze,“ uvedl.
  • Očekávají se dlouhé obstrukce ze strany opozice. Podle opozičních politiků je téměř jisté, že se ve Sněmovně bude jednat přes noc.

Na tiskové konferenci před začátkem schůze zástupci hnutí ANO zopakovali, že jsou odhodlaní udělat vše pro to, aby novela zákona neprošla. „Považujeme to, co vláda předložila, za naprosto neakceptovatelné a uděláme vše pro to, aby to neprošlo,“ vzkázal poslanec Karel Havlíček (ANO).

Stále není jisté, jak dlouho se schůze bude táhnout, je však téměř jisté, že poslanci v prostorách Sněmovny budou nuceni zůstat přes noc. „Jestli tady budeme sedět celý týden nebo ne, to se uvidí. My jsme odhodlaní, budeme diskutovat. Budeme mluvit k věci, první, o čem se povede rozprava, je stav legislativní nouze. S hnutím SPD si žádnou taktiku společně neladíme,“ uvedla Alena Schillerová (ANO). Zmínila zároveň, že ANO nabízí k 1. lednu debatu o změně valorizačního výpočtu. Vládu vyzvala ke stažení návrhu novely.

Hned od počátečních minut jednání se rozhořela prudká debata. Opoziční politici ve velkém kritizují vládu za nezvládnutí inflace a snaze šetřit na důchodcích. „Držme tu schůzi v mantinelech politické kultury, za kterou se nebudeme muset stydět,“ vyzval přítomné místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Za stavu, kdyby byl pan ministr Stanjura dříve předsedou opozičního klubu ODS a stalo by se tohle z naší strany, tak on tady bude viset u stropu jako zeppelin a bude na nás křičet, co že to je za vládu, která nebyla schopná odhadnout alespoň rámcově inflaci,“ pustil se do ministra financí Richard Brabec (ANO). Jednání vlády označil za nedůstojné a jako krádež na důchodcích.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si do Sněmovny přinesl několik tabulek s grafy, které ilustrují nárůst důchodů. „Když argumentujete tím, že vláda chce někomu něco brát, tak ano, těm, kteří mají nejvyšší důchody, budeme valorizovat nižším tempem a těm s nižšími přidáme více,“ vysvětloval.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba první hodiny rozpravy zatím příliš podnětné nebyly. „Určitě se to dalo čekat od opozice, že takto nastoupí. Takže mě to vůbec nepřekvapuje a stejně tak mě nepřekvapuje, že není debata věcná a podnětná,“ sdělil Blesku. „Institut obstrukcí, který je legitimní, tak je nadužíván do té míry, že už to ztrácí opodstatnění. A já se začínám domnívat, že to už spěje k ohrožení parlamentní demokracie,“ postěžoval si.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda je smířený s tím, že dnešní schůze bude velmi dlouhá. „Opozice je zatím v plné síle teď myslím morálně fyzické. No, dá se čekat, že to bude dlouhé, proto tady máme ty spacáky karimatky a čekáme, že to bude celou noc,“ prozradil Blesku. S tím, že ve Sněmovně stráví delší dobu ale podle svých slov problém nemá. „Občas to bývá trošku delší, ale od toho jsme ve Sněmovně, ne? To není práce na osm hodin denně,“ řekl smířeně.

Řadu poslanců evidentně zaskočil Tomio Okamura (SPD), když po přes hodinu dlouhém projevu, ve kterém se věnoval problematice důchodů a vyplácení dávek prohlásil: „Tak to bylo na úvod, teď podrobně.“ Nakoonec mluvil sedm hodin.

Podle poslance ANO Karla Havlíčka poslanci opozičního hnutí neztrácejí odhodlání. „My jsme jasně řekli, že to nevzdáme. Je vidět, že ta jednání budou dlouhá, že to bude na několik dní, pokud koalice nedostane rozum a nepřijme naši výzvu,“ sdělil Blesku.

Schillerová terčem vtípků

Schillerová v krátkém videu již předem avizovala, že ve Sněmovně hodlá nocovat, a dokonce má již připravený spacák. Přenosnou lůžkovinu předala i svému stranickému kolegovi Aleši Juchelkovi. Ke konci videa je pak předsedkyně poslaneckého klubu ANO zachycena na válence v již rozbaleném spacáku. Humorné reakce na tento záběr na sebe na sociálních sítích nedaly dlouho čekat. Schillerová se tak rázem ocitla v roli „malé mořské víly“ či „uvězněná pod kořenem“.

„Uděláme všechno pro to, abychom zabránili krádeži za bílého dne na důchodcích. Proto tady budeme nocovat, abychom tomu zabránili. Důchodci za chyby této vlády nemohou,“ nechala se slyšet Schillerová. Obstrukce podle ní v tomto případě dávají smysl, jelikož existuje reálná možnost, že vláda novelu schválit nestihne.

Video  Schillerová šije do Fialovy vlády: Krádež na důchodcích za bílého dne. Připravila si i spacák.  - Facebook - Alena Schillerová
Video se připravuje ...

Výborný: Bude to složité, se Schillerovou nebyla vůbec žádná řeč

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného bude průběh mimořádné schůze velmi složitý. „Vzhledem k tomu, že opozice se rozhodla využít všech obstrukčních nástrojů, tak si myslím, že to bude složité. My jsme připraveni to jednání, které zřejmě bude trvat několik dnů, určitě vydržet a věřím, že to, co považuju za efektivní, také schválíme,“ sdělil Blesku.

Na rozdíl od Aleny Schillerové se spacákem má prý Výborný ve Sněmovně připravenou deku. S předsedkyní poslaneckého klubu ANO se prý již v pátek snažil jednat. „Já jsem ještě v pátek jednal s paní předsedkyní Schillerovou, zda bychom se byli schopni dohodnout na nějakém opravdu racionálním přístupu. Třeba i na tom, že bychom omezili ta noční jednání, která jsou podle mě trochu nedůstojná. Bohužel s paní předsedkyní opravdu nebyla vůbec žádná řeč. Ona odmítla jakékoliv dohody tohoto typu,“ dodal.

Video  Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju,“ vzkázal k návrhu vlády.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

st.rec ( 1. března 2023 21:12 )

st.rec:Opozice může ODS požádat o vydání M.Topolánka k trestnímu stíhání,za jeho vlády se ztratilo z důchodového účtu asi 30 miliard a nikdo je nevrátil.Už tam jsou i hezké trestní úroky. A taky chci vědět proč máme mít důchod od 68.let?Muži na UA ho mají od 60 a většina žen ještě dříve.Oni jim počítají něco za vychované děti.To budeme platit do jejich důchodového systému?

jajas ( 1. března 2023 13:33 )

Nebo víc.....

Jirik-ta ( 1. března 2023 12:10 )

zkrátka musí táhnout za jeden provaz a ty peníze to jistí. Peníze jsou jediné co je spojuje.

jajas ( 1. března 2023 06:54 )

viho: Já to taky tak vidím....lhát se nemá, že? Kdo lže ten i krade....každopádně neřekli lidem vše, co měli říct, asi fakt jen kvůli volbám, protože tušili, že by lidi pořádně naštvali. Takže souhlas, za většinu toho, co se dnes děje si mohou sami koaličníci.

Jirik-ta ( 28. února 2023 22:41 )

nákupy zbraní nejsou taky populární zejména na dluh "Naše obranné možnosti jsou především v umné diplomacii míru. K tomu ovšem české politické elity ještě nedorostly."(Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc) A podpora ukrajiny to je falešná story - na co potom řešit rozpočet, když jaksi není vůle hospodařit s penězi občanů této země. Na co podporovat stát, který se neřídí konvencemi viz.: -Vznik a vývoj Ukrajinské krize CZ (contro-tv) (na youtube) ;
-Podmínky Evropského společenství(ES) pro uznávání států ;
-základní principy jsou následující :
-přijetí všech závazků relevantních k odzbrojení a nešíření jaderných zbraní, jakož i i k --bezpečnosti a regionální stabilitě; (Vstup do NATO) ;
-"garantování práv etnických a národnostních skupin a menšin v souladu se závazky v rámci KBSE23" (ostřelování DLR a Luhanska) ;
-atd.
-(Dohledatelné jako: European Community, “Guidelines on the Recognition of New States in Eastern Europe and in the Soviet Union”, 16 December 1991, reproduced in 31 (1992) ILM 1486; )
"Důchody pro nesvéprávné otroky
VLÁDA: SOBĚ PLUS 20 TISÍC, NA DŮCHODY NEZBUDE"
"Západ bude ponížen"😜 (Douglas MacGregor)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa