Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fiala v Lánech domluvil Zemanovi: Prezident slíbil, že nejmenuje nástupce Rychetského

Aktualizováno -
5. února 2023
21:40
Autor: ČTK, Mii - 
5. února 2023
18:04

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech přijal premiéra Petra Fialu (ODS). Na pravidelné schůzce, které se obvykle konají zhruba jednou za měsíc, probírali aktuální záležitosti včetně nedávných prezidentských voleb. Mluvili také o plánu Zemana jmenovat ještě během jeho končícího funkčního období nového šéfa Ústavního soudu. Fiala prezidenta prosil, aby nikoho nejmenoval, což Zeman slíbil.

„Já jsem požádal pana prezidenta, aby nejmenoval nového předsedu Ústavního soudu, a pan prezident mi vyhověl,“ popsal Fiala, o čem se Zemanem hovořil. „Já nebudu sdělovat podrobnosti toho rozhovoru. Pan prezident nadále zastává názor, že by mohl takový krok udělat,“ pokračoval premiér.

Premiér zopakoval svůj názor, že jmenování předsedy ÚS končícím prezidentem by způsobilo nestabilitu v celém soudním systému. „Tento krok by nebyl akceptován ani jednoznačně interpretován, vyvolalo by to spoustu problémů. Nakonec i většina ústavních právníků se vyslovila v tom smyslu, že prezident republiky, který končí, takový krok nemá dělat,“ připomněl předseda vlády. „Jsem rád, že pan prezident Zeman to akceptoval a že nechá jmenování nového předsedy Ústavního soudu na nově zvoleném prezidentovi,“ uzavřel.

Fiala také potvrdil, že společně hovořili o volbách, ale žádné podrobnosti nepřidal. „Je zájmem pana prezidenta, aby předání moci proběhlo korektně,“ konstatoval stroze.

O jmenování svého nástupce dnes v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT hovořil současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jemuž končí mandát v srpnu. Uvedl, že Zeman nemůže obsazovat místo, které už je obsazené. Pokud by skutečně někoho jmenoval, zvolený prezident Petr Pavel by neměl jinou možnost, než to zcela ignorovat.

Video  Fiala: Zeman nejmenuje nástupce Rychetského.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANOrozkradanidotaci ( 6. února 2023 16:19 )

Prezident slíbil?
Ten už toho nalhal...

roxin ( 6. února 2023 11:49 )

...a to co mi tu píšeš je všechno za HRANOU ZÁKONA A ÚSTAVY A VĚTŠINA ŠKODÍ ZEMI? Představovala bych si ZA HRANOU ZÁKONA A ÚSTAVY něco úplně jiného než "takové prkotiny", jako prezident ví co si může dovolit a pokud se mu nelíbilo konání zpravodajské služby dal to najevo. Taky dám příklad: kolikrát A KOLIK ROKŮ byl zesměšňován PREZIDENT jak se k němu chovala vláda a jak se chovali senátoři, ještě nebyl pořádně ve špitále a tchaiwanec vytáhl 66, to se ti zdá správné,tak se mají chovat VLÁDNÍ ČINITELÉ K PREZIDENTOVI A DÁVAT PŘÍKLAD OBČANŮM??? My se nikdy neshodneme raději toho necháme!!!

Levsalonu ( 6. února 2023 11:18 )

Jestli se ti nezvedá něco jiného.

JaNat ( 6. února 2023 11:14 )

Spíš si myslím, že šlo o dohodu. Když ty mi vyhovíš, pak já i tobě.

roxin ( 6. února 2023 10:27 )

Ještě: to jednání s Čínou je za hranou zákona i ÚSTAVY a většina ku škodě země???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa