Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Aktualizováno -
19. ledna 2023
00:15
Autor: vja, for, ČTK, simao - 
17. ledna 2023
05:00

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:02
17. 1. 2023

Poslanci si právě odhlasovali procedurální návrh na jednání až do dnešní půlnoci. Na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů byla otevřena rozprava, námitku nikdo s přednostním právem nevznesl. Ministři a někteří místopředsedové své přihlášky stáhli, ke slovu se tedy dostal Karel Havlíček (ANO). Po Aleně Schillerové je druhým opozičním politikem, který dnes promluví.

Jsem rád, že byla fakicky zahájena rozprava a těším se na diskuzi,“ začal Havlíček a jal se kritizovat kroky vlády. Vadí mu, že v přepočtu na kupní sílu se prý Česká republika stává nejdražší v Evropě. Kritizoval zejména nárůsty cen za energie a pokles reálných mezd.

Jednání o nedůvěře vládě: Karel Havlíček (ANO) (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Karel Havlíček (ANO) (17.1.2023)
18:45
17. 1. 2023

„Nemáte témata k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Dostali jste povel od Andreje Babiše, že nás máte kritizovat, protože má před volbami,“ reagovala na osočení ze strany Aleny Schillerové (ANO), že opozice nechce poslouchat jiné názory, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ministři prý podle Pekarové prezentují výsledky své práce. „Demokracie nejsou fotky na instagramu,“ dodala na závěr twitterového příspěvku.

18:39
17. 1. 2023

Pokud bude rozprava ve Sněmovně postupovat stejným tempem jako doposud, opoziční poslanci se dnes nejspíše ke slovu už nedostanou. Nevystoupilo ještě několik ministrů a místopředsedové Sněmovny. Nyní hovoří ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

18:32
17. 1. 2023

Velkou radost z toho, že ve výbavě Armády ČR budou tanky Leopard má prý podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Mimochodem tanky Leopard - a teď mě mrzí, že tady není Vlastík Válek, protože to je jeho nejoblíbenější tank, vy určitě víte, že pan ministr zdravotnictví rád hraje tankové hry, takže já mu interně říkám Leoparde. Tak Vlastík Válek je naprosto nadšený z toho, že právě tento tank bude ve výbavě naší armády,“ prozdradila na svého kolegu.

18:20
17. 1. 2023

Jedno z nejdelších vystoupení má ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která mluví již hodinu a půl. Shrnuje vše, co se dělo na jejím rezortu od chvíle, kdy jej přebrala, ale uvedla také hříchy a nedodělky předchozí vlády, jako je modernizace armády. 

Jednání o nedůvěře vládě: Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) (17.1.2023)
18:16
17. 1. 2023

Před vstupem do sálu byla ještě donedávna cedule, která říkala, že do jednacího sálu nepatří jídlo a pití. Ta už ale zmizela. Přeci jenom poslance jsme v sále viděli jíst, pít a dokonce i kouřit několikrát. Dneska se třeba pořádně láduje zmrzlinou poslanec za SPD Jaroslav Foldyna. 

Jednání o nedůvěře vládě: Jaroslav Foldyna (SPD) si vychutnával zmrzlinu (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Jaroslav Foldyna (SPD) si vychutnával zmrzlinu (17.1.2023)
17:51
17. 1. 2023

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle svých slov nechápe, proč si opozice stěžuje na nedostatek prostoru k vyjádření. „To je logické, vyvolali hlasování o nedůvěře, jejich předsedkyně klubu přednesla co měla na srdci vůči vládě a my teď v klidu a věcně za vládu postupně na její úvodní projev reagujeme,“ zdůvodnil svůj názor na Twitteru.

17:41
17. 1. 2023

Koaliční politici během dneška prohovořili již přibližně 5 hodin. V nákladech na provoz Sněmovny to odpovídá asi 750 000 Kč. Z opozice se zatím dostala ke slovu pouze Alena Schillerová (ANO).

17:39
17. 1. 2023

Cílem dnešních projevů vládních politiků ve Sněmovně je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vysvětlení toho, co za 12 měsíců vláda dokázala. „Hnutí ANO se snaží opět vyslovit nedůvěru vládě. Poprvé učinilo pokus vyslovit nedůvěru v rámci kampaně do komunálních voleb a tentokrát jde o součást prezidentské kampaně Andreje Babiše,“ napsal v twitterovém příspěvku.

17:34
17. 1. 2023

Během dnešního dne nebyla nouze o peprné výroky na adresu vlády i předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zde vám přinášíme krátký přehled těch nejlepších:

Nechte si zajít chuť na to, abyste umlčeli ty, s kterými nesouhlasíte vy, kteří se neustále pasujete za jediné demokraty v této zemi,“ uvedla po kritice vlády Alena Schillerová (ANO).

„Slovům, které jsme slyšeli od Andreje Babiše, jsem příliš nerozuměl. Nejprve sliboval smír a diplomacii, aby následně přišel se žlučovitým projevem zlého a zhrzeného cynika. V zoufalé snaze vyhrát volby za každou cenu se uchýlil k těm nejhorším lžím, pomluvám a polopravdám,“ opřel se do Babiše ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Andrej Babiš není žádný diplomat, ale nedůstojný proruský chaotik,“ nechal se slyšet ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

17:14
17. 1. 2023

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová si stojí za tím, že opozice nedostává ve Sněmovně dostatek prostoru. „Když už Markéta Pekarová Adamová počítá, kolik stojí jednací den Sněmovny, tak by měla také dodat, že třeba dnes ho skoro celý vyplní pětikoalice festivalem sebechvály. A dělají to proto, že pohrdají demokracií a nechtějí poslouchat jiné názory,“ opřela se do předsedkyně Sněmovny na Twitteru.

17:09
17. 1. 2023

V 17:30 by do novinářského atria na tiskovou konferenci měli dorazit zástupci koalice SPOLU. U řečnického pultíku v sále zatím hovoří ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do rozpravy je v současné době přihlášeno 58 poslanců.

16:39
17. 1. 2023

Kromě Aleny Schillerové (ANO) se zatím ke slovu žádný z opozičních politiků nedostal. Zatím mluvili zejména jednotliví ministři, přičemž jejich projevy trvaly vždy přibližně v rozmezí jedné hodiny. Lavice v sále často zejí prázdnotou, opouští je zejména opoziční poslanci. Vprázdnily se ale i vládní lavice, v sále z ministrů zůstal pouze právě hovořící ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se zatím ke slovu nedostala.

16:06
17. 1. 2023

Takzvaných „13 hříchů Fialovy vlády“, které dnes sepsané přinesla do Sněmovny Alena Schillerová (ANO), nemá s konstruktivní kritikou podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného nic společného. „Konstrutivní kritika přináší nejenom kritiku, ale také případná řešení, ale hlavně je podstatné, když si vezmeme těch 13 bodů, tak je můžeme velmi lehce vyvrátit. Ve všem vláda ty kroky činí,“ sdělil Výborný Blesku.

Úplně absurdní mě přijde kritizovat vládu za nezvládnuté evropské předsednictví, protože když se podíváte na reakce všech evropských lídrů, tak ty hovoří úplně o ničem jiném,“ dodal.

Ale nebyl pouze kritický. Přestože během vypjatých schůzí to může vypadat jinak, během jednání výborů prý bývá podoba diskuze mezi poslanci odlišná. „V okamžiku, kdy pak jednáme na výborech věcně o některých návrzích zákonů, kdy kolegové z opozice nejsou pod světlem kamer, tak se někteří dokáží chovat rozumně a konstruktivně,“ prozradil Blesku.

15:52
17. 1. 2023

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se dnešní jednání patrně protáhne do půlnoci. „Já myslím, že to tak bude, zatím jsme se na to dohodli. Uvidíme, jestli se to nezmění. Ale předjímat je těžké, je to živý organismus,“ sdělila Blesku.

Tím, že se jednání protáhne se podle ní zvýší i náklady na provoz Sněmovny. „Ty náklady se samozřejmě odvíjejí od toho, jak dlouho jednáme, protože mnozí tu musí být přesčas, to jsou desítky lidí. Není to jednoduchá záležitost a i vůči zaměstnancům je to obrovský nápor. Také měly probíhat výbory a měli jsme tam projednávat zákony,“ postěžovala si. 

Vinu na zdržování práce výborů má údajně hnutí ANO. „Výbory jsou významnou součástí legislativního procesu a až si bude hnutí ANO stěžovat, že nestíháme zákony, tak je to i proto, že je výbory nemohly projednat kvůli schůzím,“ dodala na adresu opozičních poslanců. 

Co dalšího předsedkyně Sněmovny sdělila Blesku, se již brzy dočtete na našich stránkách.

Jednání o vyslovení nedůvěry vládě: Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) (17.1.2023) Jednání o vyslovení nedůvěry vládě: Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) (17.1.2023) Jednání o vyslovení nedůvěry vládě: Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) (17.1.2023)
15:19
17. 1. 2023

Koaliční politici evidentně nechtějí dát svým opozičním kolegům příliš prostoru, patřičně tak využívají přednostního práva v rozpravě. Při pohledu na přihlášené do rozpravy bez přednostního práva je rovněž zřejmé, že dříve se stihli přihlásit zejména poslanci ze stran pětikolaice. Poslanci hnutí ANO na situaci zareagovali tak, že na jednotlivé projevy reagují spíše skrze Twitter.

Do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se skrze sociální síť pustil bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tomu nepřijde vysvětlení Válka ohledně nedostatku léků dostatečné. „Tak poslouchám, jak pan ministr zdravotnictví Vlastimil “Beznurofenu„ Válek vysvětluje, proč u nás nejde sehnat některé léky. Prý nejsou po celé Evropě. Takže Polsko není v Evropě?“ ptá se.

14:41
17. 1. 2023

Bývalá strážkyně státní kasy Alena Schillerová (ANO) na Twitteru šije do vládních politiků. „Jediný splněný předvolební slib ODS je zrušení EET. Přitom díky EET získal stát jen za 3 roky 33 mld. Kč, zvýšily se mzdy v pohostinství, omezily se výplaty na ruku. Je to právě zrušení EET, proč nyní Zbyněk Stanjura plánuje zvyšovat DPH Bude to DAŇ ZA ZRUŠENÍ EET,“ vzteká se. Systém EET byl vyřazen z provozu začátkem letošního roku.

14:33
17. 1. 2023

Poslancům právě skončila obědová pauza a s projevy pokračují koaliční politici. Do rozpravy je momentálně přihlášeno 55 osob.

14:17
17. 1. 2023

Celý projev premiéra Petra Fialy (ODS) v Poslanecké sněmovně si můžete přečíst na stránkách vlády. Projev byl rozdělen na několik částí - covid 19, válka na Ukrajině, migrační vlna, energetické projekty, pomoc občanům, české předsednictví v Radě EU, Ukrajina a bezpečnost, úspěšné akce, krize s léky a poslední blok věnoval Fiala plnění programu. 

Jednání o nedůvěře vládě: Premiér Petr Fiala (ODS) během své první řeči (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Premiér Petr Fiala (ODS) během své první řeči (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Premiér Petr Fiala (ODS) během své první řeči (17.1.2023)
13:50
17. 1. 2023

Opozice ve Sněmovně neprosadila požadavek, aby v rozporu se zvyklostmi mohla komentovat už dnešní úvodní přednostní vystoupení členů vlády, kteří ovládli první hodiny debaty o nedůvěře vládě.

 I v následné rozpravě budou moci díky včasnému předložení přihlášek vystoupit nejprve poslanci vládních stran. 

13:26
17. 1. 2023

„Když něco vypadá jako kampaň, svolává se to jako kampaň, tak to je kampaň, i když se někdo snaží vytvořit dojem, že je to hlasování o nedůvěře vládě. Myslím, že je směšné, až nedůstojné to i voličům hnutí ANO nepřiznat,“ okomentovala na twitteru dnešní mimořádnou schůzi předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP09).

13:16
17. 1. 2023

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová Blesk Zprávám zopakovala, že předseda hnutí tu dnes není právě proto, aby nebyl osočován, že se jedná o prezidentskou kampaň. „Vidíte ten dvojí metr? Když chcete psa bít, hůl si najdete. Nejdříve jim vadilo, kdyby tady byl a teď zase vadí, že tu není. A mají tu různé dehonestující plakaty,“ řekla Blesk Zprávám a narážela na cedule, které jsou opřené v jednacím sále o první lavice a mají na sobě statistiky přitomnosti Babiše na jednání Sněmovny.

Podle Schillerové je to navíc ryze akce hnutí ANO, nikoliv Babiše. „Snažili jsme se zařadit nové body, ale nepodařilo se nám to, tak mě klub jednomyslně podpořil a sebrali jsme podpisy. Andrej Babiš se to dozvěděl z tiskové konference,“ hájí Schillerová svého „šéfa“. 

Na doplňující dotaz Blesk Zpráv, zdali se tedy jedná o správné načasování vzhledem k tomu, že je pozornost směřována na prezidentské volby, Schillerová podotkla, že se to řeší teď kvůli akutním problémům ČR. „Nemohli jsme přeci vědět, že se pan Babiš dostane do druhého kola, jinak bychom to načasovali před prvním kolem,“ uvedla. 

13:01
17. 1. 2023

Poslanci mají nyní hodinu a půl pauzu na oběd. 

13:00
17. 1. 2023

„Není to tom, na koho máte číslo a s kolika lidmi jste se vyfotil,“ rýpnul si během svého vystoupení ministr práce a sociálních věcí. Podle Jurečky jsou dva neporovnatelné světy to, jaké výsledky má v zahraniční politice expremiér Andrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS). 

Jednání o nedůvěře vládě: Ministr vnitra Marian Jurečka (KDU-ČSL) (17.1.2023)
12:36
17. 1. 2023

„Je hříčkou osudu, že férového zacházení se domáhá hnutí, jehož předseda proslul fauly. Jenže poctivé nastavení parlamentního dialogu není důležité kvůli nějaké konkrétní straně, ale pro udržení důvěry občanů v zastupitelskou demokracii,“ uvedl v glose pro Český rozhlas politolog Lukáš Jelínek. 

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa