Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Aktualizováno -
19. ledna 2023
00:15
Autor: vja, for, ČTK, simao - 
17. ledna 2023
05:00

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:21
17. 1. 2023
!

Schůze byla přerušena, oznámil šéf klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Jednání bude pokračovat ve středu v 9:00.

23:10
17. 1. 2023

Ondřej Lochman (STAN) ve svém vystoupení mluvil například o českém předsednictví v Radě EU a podotkl, že Česko je vnímáno jako důvěryhodný a schopný partner a kabinet nevystupuje chaoticky. „Zase dopadne potvrzením toho, že vláda má důvěru Sněmovny,“ předjímal závěr schůze.

22:43
17. 1. 2023

„Došel jsem k názoru, že dneska už to tady dneska fakt nevyřešíme,“ konstatoval u pultu i Radek Vondráček (ANO), který také vytkl koalici, že opozice dneska nedostala dostatek prostoru. „My tady nejsme na žádné intelektuální výši,“ navázal Vondráček, podle kterého je demokracie diskuze a poslanci si chtějí povídat, ale není jim to umožněno.

22:36
17. 1. 2023

Stále dokola s faktickými poznámkami vystupuje poslanec ANO Robert Králíček. Tvrzení, že jednání o nedůvěře vládě bylo vyvoláno kvůli kampani Andreje Babiše, označil za dezinformace.

22:12
17. 1. 2023

Řízení schůze se opět ujala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vystoupila místopředsedkyně Věra Kovářová (STAN). „Já říkám, že pracovat v opozici je velmi těžké (…) nesmíte se bát odmítnutí,“ připomněla, že opozice má právo obstruovat. Ale když má koalice většinu, tak má právo vládnout a navrhovat zákony.

I ona si neodpustila kritiku Andreje Babiše (ANO), o kterém řekla, že chápe, že jeho prezidentská kampaň je v plném proudu. „Není v pořádku, aby mu parlament v této kampani dělal stafáž,“ podotkla Kovářová.

Jednání o nedůvěře vládě: Věra Kovářová (STAN) (17.1.2022)
21:39
17. 1. 2023

„Vy budete říkat, kolik stojí jeden jednací den, když tady pak uděláte vlastní exhibici?“ podivovala se směrem ke koalici Zuzana Ožanová (ANO), která kritizovala fakt, že obecná rozprava byla spuštěna až kolem 19. hodiny večer, poté, co vystoupili ministři s přednostním právem.

21:28
17. 1. 2023

„Tomio Okamura se na plénu ptá, proč máme předražené potraviny. Bohužel A. Babiš, vlastník věhlasné inovativní linky na výrobu toastového chleba Penam, pekáren Odkolek, Kosteleckých uzenin, Vodňanských kuřat, Olmy, Tatry a Profrostu mu neodpoví, protože do sněmovny opět nedorazil,“ upozornil na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

21:08
17. 1. 2023

Rozprava mezi koaličními i opozičními poslanci se nadále točí hlavně kolem prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Koalice kritizuje jeho absenci, opozice zas říká, že kdyby neexistoval Babiš, koalice by neměla žádné téma.

20:43
17. 1. 2023

Už nyní je celkem jisté, že dnešní schůze Poslanecké sněmovny bude pokračovat i zítra. V rozpravě je momentálně přihlášeno 56 poslanců, s faktickými poznámkami ale postupně vstupují do debaty další.

20:19
17. 1. 2023

Zdá se, že nikdo další s přednostním právem již přihlášen není. Po Tomiu Okamurovi tedy v rozpravě přichází na řadu poslanci vládní koalice, kteří se stihli přihlásit mezi prvními. Lavice v sále zůstávají z většiny prázdné.

Jednání o nedůvěře vládě (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě (17.1.2023)
19:58
17. 1. 2023

Podle bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se dnes potvrdila skutečnost, že opozice dostává ve Sněmovně minimum prostoru. „My jsme tušili, že se chystá nějaká nějaká habaďůra ze strany koalice, jak nás nenechat mluvit. Úplně to ztratilo to hlavní kouzlo, to znamená moci reagovat na na projevy ministrů a pokládat otázky. Koalice to opět zválcovala svojí 108 a celkem jasně ukázala, jak se staví k nějakému dialogu s opozicí,“ sdělil Blesku.

Projevy koaličních ministrů by podle něj mohly být poloviční až třetinové. Vlivem nepoměru sil ve Sněmovně se o prostor k vyjádření prý velmi těžko bojuje. „Prostě se netajili tím, že nám to teda opravdu chtějí osolit nebo osladit. A když pak nefunguje ta, řekněme, gentlemanská dohoda, tak to potom dopadá takhle,“ uvedl na adresu vládních politiků.

19:41
17. 1. 2023

Opoziční poslanci se konečně dočkali, po Havlíčkovi se dostala ke slovu i bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která pokračuje ve výčtu toho, co podle opozice vláda dělá špatně. Zmínila například bytovou krizi, kterou podle ní vláda prohlubuje. Momentálně je do rozpravy přihlášeno 59 osob. Všichni ministři zatím opustili lavice v jednacím sále.

19:02
17. 1. 2023

Poslanci si právě odhlasovali procedurální návrh na jednání až do dnešní půlnoci. Na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů byla otevřena rozprava, námitku nikdo s přednostním právem nevznesl. Ministři a někteří místopředsedové své přihlášky stáhli, ke slovu se tedy dostal Karel Havlíček (ANO). Po Aleně Schillerové je druhým opozičním politikem, který dnes promluví.

Jsem rád, že byla fakicky zahájena rozprava a těším se na diskuzi,“ začal Havlíček a jal se kritizovat kroky vlády. Vadí mu, že v přepočtu na kupní sílu se prý Česká republika stává nejdražší v Evropě. Kritizoval zejména nárůsty cen za energie a pokles reálných mezd.

Jednání o nedůvěře vládě: Karel Havlíček (ANO) (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Karel Havlíček (ANO) (17.1.2023)
18:45
17. 1. 2023

„Nemáte témata k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Dostali jste povel od Andreje Babiše, že nás máte kritizovat, protože má před volbami,“ reagovala na osočení ze strany Aleny Schillerové (ANO), že opozice nechce poslouchat jiné názory, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ministři prý podle Pekarové prezentují výsledky své práce. „Demokracie nejsou fotky na instagramu,“ dodala na závěr twitterového příspěvku.

18:39
17. 1. 2023

Pokud bude rozprava ve Sněmovně postupovat stejným tempem jako doposud, opoziční poslanci se dnes nejspíše ke slovu už nedostanou. Nevystoupilo ještě několik ministrů a místopředsedové Sněmovny. Nyní hovoří ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

18:32
17. 1. 2023

Velkou radost z toho, že ve výbavě Armády ČR budou tanky Leopard má prý podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Mimochodem tanky Leopard - a teď mě mrzí, že tady není Vlastík Válek, protože to je jeho nejoblíbenější tank, vy určitě víte, že pan ministr zdravotnictví rád hraje tankové hry, takže já mu interně říkám Leoparde. Tak Vlastík Válek je naprosto nadšený z toho, že právě tento tank bude ve výbavě naší armády,“ prozdradila na svého kolegu.

18:20
17. 1. 2023

Jedno z nejdelších vystoupení má ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která mluví již hodinu a půl. Shrnuje vše, co se dělo na jejím rezortu od chvíle, kdy jej přebrala, ale uvedla také hříchy a nedodělky předchozí vlády, jako je modernizace armády. 

Jednání o nedůvěře vládě: Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) (17.1.2023)
18:16
17. 1. 2023

Před vstupem do sálu byla ještě donedávna cedule, která říkala, že do jednacího sálu nepatří jídlo a pití. Ta už ale zmizela. Přeci jenom poslance jsme v sále viděli jíst, pít a dokonce i kouřit několikrát. Dneska se třeba pořádně láduje zmrzlinou poslanec za SPD Jaroslav Foldyna. 

Jednání o nedůvěře vládě: Jaroslav Foldyna (SPD) si vychutnával zmrzlinu (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě: Jaroslav Foldyna (SPD) si vychutnával zmrzlinu (17.1.2023)
17:51
17. 1. 2023

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podle svých slov nechápe, proč si opozice stěžuje na nedostatek prostoru k vyjádření. „To je logické, vyvolali hlasování o nedůvěře, jejich předsedkyně klubu přednesla co měla na srdci vůči vládě a my teď v klidu a věcně za vládu postupně na její úvodní projev reagujeme,“ zdůvodnil svůj názor na Twitteru.

17:41
17. 1. 2023

Koaliční politici během dneška prohovořili již přibližně 5 hodin. V nákladech na provoz Sněmovny to odpovídá asi 750 000 Kč. Z opozice se zatím dostala ke slovu pouze Alena Schillerová (ANO).

17:39
17. 1. 2023

Cílem dnešních projevů vládních politiků ve Sněmovně je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vysvětlení toho, co za 12 měsíců vláda dokázala. „Hnutí ANO se snaží opět vyslovit nedůvěru vládě. Poprvé učinilo pokus vyslovit nedůvěru v rámci kampaně do komunálních voleb a tentokrát jde o součást prezidentské kampaně Andreje Babiše,“ napsal v twitterovém příspěvku.

17:34
17. 1. 2023

Během dnešního dne nebyla nouze o peprné výroky na adresu vlády i předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zde vám přinášíme krátký přehled těch nejlepších:

Nechte si zajít chuť na to, abyste umlčeli ty, s kterými nesouhlasíte vy, kteří se neustále pasujete za jediné demokraty v této zemi,“ uvedla po kritice vlády Alena Schillerová (ANO).

„Slovům, které jsme slyšeli od Andreje Babiše, jsem příliš nerozuměl. Nejprve sliboval smír a diplomacii, aby následně přišel se žlučovitým projevem zlého a zhrzeného cynika. V zoufalé snaze vyhrát volby za každou cenu se uchýlil k těm nejhorším lžím, pomluvám a polopravdám,“ opřel se do Babiše ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Andrej Babiš není žádný diplomat, ale nedůstojný proruský chaotik,“ nechal se slyšet ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

17:14
17. 1. 2023

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová si stojí za tím, že opozice nedostává ve Sněmovně dostatek prostoru. „Když už Markéta Pekarová Adamová počítá, kolik stojí jednací den Sněmovny, tak by měla také dodat, že třeba dnes ho skoro celý vyplní pětikoalice festivalem sebechvály. A dělají to proto, že pohrdají demokracií a nechtějí poslouchat jiné názory,“ opřela se do předsedkyně Sněmovny na Twitteru.

17:09
17. 1. 2023

V 17:30 by do novinářského atria na tiskovou konferenci měli dorazit zástupci koalice SPOLU. U řečnického pultíku v sále zatím hovoří ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do rozpravy je v současné době přihlášeno 58 poslanců.

16:39
17. 1. 2023

Kromě Aleny Schillerové (ANO) se zatím ke slovu žádný z opozičních politiků nedostal. Zatím mluvili zejména jednotliví ministři, přičemž jejich projevy trvaly vždy přibližně v rozmezí jedné hodiny. Lavice v sále často zejí prázdnotou, opouští je zejména opoziční poslanci. Vprázdnily se ale i vládní lavice, v sále z ministrů zůstal pouze právě hovořící ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se zatím ke slovu nedostala.

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa