Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Aktualizováno -
19. ledna 2023
00:15
Autor: vja, for, ČTK, simao - 
17. ledna 2023
05:00

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:01
18. 1. 2023

Hubert Lang (ANO) se rozhodl vyjmenovat 9 hříchů Víta Rakušana a 1 hřích Mariana Jurečky. Začal odkazem na film Kmotr. „V prvním díle za mladým kmotrem, který teprve začíná fungovat, chodí lidé s náměty, on si nechá políbit prsten, řekne pomohu vám a něco za to budu chtít zpátky.“ Pak řekl, že ještě než se Vít Rakušan (STAN) stal ministrem vnitra, sešel se s tehdejším policejním šéfem Švejdarem a s šéfem pošty.

Pokračoval kauzou Dozimetr a tím, že v zemi není za Rakušana příliš bezpečno. „Jak už řekl Mašek, stoupá nám tu počet trestných činů,“ řekl. „Začíná být nebezečno na území ČR, bohužel,“ dodal. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jiří Mašek (ANO)
20:35
18. 1. 2023

Podle Marka Nováka (ANO) vláda rozhodnutím o zrušení EET střelila zemi do kolena. Díky mírné zimě a vzepjetí obyvatel Česka se vysoké ceny plynu vyřešily samy, řekl - někde se začalo topit uhlím a jinde kdečím. 

Robert Stržínek (ANO) k tomu řekl, že EET narovnalo na trhu konkurenci a zamezilo bujení šedé ekonomiky. Podnikatelé jeho zavedení technicky zvládli a umožnilo platit kartou tam, kde to dřív nebylo možné, uvedl. Jeo zrušení Stržínek označil za volební úplatek pro nepoctivé podnikatele. 

20:33
18. 1. 2023

Přestože podle Tomáše Helebranta (ANO) Pekarová Adamová (TOP09) hlásila "už žádné fronty na banány," teď se podle něj "stojí fronty na léky". 

20:26
18. 1. 2023

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna si dnes v Poslanecké sněmovně během jednání o vyslovení nedůvěry vládě dopřával občerstvení. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jaroslav Foldyna (SPD) Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jaroslav Foldyna (SPD) Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jaroslav Foldyna (SPD) Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jaroslav Foldyna (SPD)
20:19
18. 1. 2023

Karel Rais (ANO) promluvil v rámci obecné rozpravy mimo jiné o financování škol v době energetické krize. „Drobný příspěvek nárůst cen nevykompenzuje. Kde se na to vezmou finance? Jsou rezervní fondy, ty ale nejsou nekonečné,“ řekl. Je podle něj třeba uvažovat o vypsání dotace s nízkou mírou spoluúčasti vysokých škol, která by měla být okolo 10 %. Vláda podle něj zůstala u proklamací. 

19:56
18. 1. 2023

Po proslovu ministra Válka se snesla vlna kritiky ze strany opozice. Podle Richarda Brabce (ANO) před epidemií chřipky varoval už bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula a současná vláda tak měla být připravená. „Udělejte si to, jak chcete, ale sežente to, aby měl léky každý,“ narazil na to, jak podle něj za vlády ANO jednala opozice. 

Kamal Farhan (ANO) zdůraznil, proč Válek nezačal se sháněním léků dřív, když sehnání trvá jen týden. 

Kdyby byl podle Roberta Králíčka (ANO) ministr zdravotnictví takhle otevřený už před 14 dny a schválil alespoň 1 bod ohledně léků a zdravotnictví, nemuseli tu 3 dny sedět. 

19:53
18. 1. 2023

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) vystoupil s proslovem o zdravotnictví. Ve všech zemích podle něj chybí nějaká kategorie léků, v některých zemích v určité době jsou a jinde nejsou. „Pokud země měla vyrobní šarži balení v jazyce pro svou zemi předtím, než začaly výpadky dostala ho,“ vysvětlil. Česko prý sice dovezlo 10 tisíc balení penicilinu, ale pro jeden týden. 

Například firma Zentiva, vnímaná jako česká, vyrábí sirup pro děti, který by mohl být variantou Nurofenu. Na českém trhu ale není, protože ji Zentiva nemá zájem registrovat kvůli dominantnímu postavení Nurofenu. 

Co se týče pohotovostí, považuje to za problém krajů, pokud je uzavřeli. Na řešení musí spolupracovat mimo jiné zdravotnické asociace. Populace lékařů navíc stárne a podle Válka nemůžeme chtít po starších lékařích lékařích, aby se vedle registrovaných lékařů starali o pacienty. Něco jiného bylo sloužit pohotovost před 30 lety, když doktoři nemuseli pracovat s digitalizovaným systémem. 

Promluvil také o nadstandartech, prý nikdy neřekl, že by je chtěl zavést. Jde podle něj o vyšší kvalitu zdravotní péče v Česku. „Když před léčbou kolorektálního karcinomu víme, že musíme dělat magnetickou rezonanci, musí to mít všichni pacienti v Česku.“ Jiná věc už je připojištění. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Vlastimil Válek (TOP09)
19:33
18. 1. 2023

Podpořit hlasování k vyslovení nedůvěry vládě vyslovil Jiří Mašek (ANO). U pultu mluvil o problémech ve zdravotnictví, s nelegální migrací i o bezpečnosti, kdy se podle něj za poslední roky v Česku zvýšila kriminalita. 

V souvislosti s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) promluvil o ovlivňování bývalého policejního prezidenta přes financování STAN, které se "uzavřely tím, že hlavní aktér zemřeů." Promluvil také o akci Dozimetr a vyvěšení koláže Putina na budově ministerstva vnitra 28. října. „Měla zapůsobit na demonstrující a potlačit jejich vlastenectví, aby se cítili špatně, aby se cítili jako proputinovci. Něpodařilo se to, demonstraci přesunuli jinam," promluvil Mašek o demonstraci proti vládě. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jiří Mašek (ANO)
19:06
18. 1. 2023

Že se skutečně nejedná o předvoleb kampaň podle poslance Jiřího Strýčka (ANO) rozebírali už kolegové. „Pokud to považujete za předvolební kampaň, za co lze považovat projev Fialy před komunálními volbami?“ zeptal se Poslanecké sněmovny. Poukazoval na premiérův projev, který přednesl v neděli v podvečer, pět dnů před komunálními a senátními volbami. 

18:42
18. 1. 2023

U pultu je v rámci obecné rozpravy Martin Kolovratník (ANO). Zopakoval, že ve Sněmovně nejde o kampaň kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. „Kdo byl u divoké privatizace 90. let?“ zaútočil pak na Petra Fialu a ODS. Vláda prý šíří lži o tom, že spustila tendr na jádro a byla u taxonomie. Podle Kolovratníka tyto projekty začalo ANO. Následně hovořil o resortu dopravy. 

18:35
18. 1. 2023

„Nemá smysl komentovat, co říkala paní poslankyně Mračková Vildumetzová, zase bychom spustili sérii poznámek, které by zbytečně braly čas opozičním poslancům pro jejich vystoupení,“ řekl ministr zdravotnictví Válek s tím, že projevy ke zdravotnictví pečlivě sledoval. 

Poděkoval současnému hejtmanovi karlovarskéo kraje Petrovi Kulhánkovi, že za rok dotáhl projekt onkologického centra. 

18:30
18. 1. 2023

Ivana Mádlová (ANO) v rámci faktické otázky promluvila o nízké porodnosti. Zeptala se, jaká je proporodní a rodinná politika, když jsou ceny nahoře a mladé rodiny nejsou podporovány. Souvisí to podle ní s tím, jak zlepšit všechna odvětví, co se týče pracovní síly i samotného nastartování zdravotnictví. „Lékaře nenaklonujete, zubaře nenaklonujete, sestry nebudou,“ uvedla s tím, že máme jednoznačný pokles populace a nemáme občany. 

18:18
18. 1. 2023

Proti slovům Pastuchové o zdravotnictví se dvakrát ohradil Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Považuje za nefér vinit za to ministra zdravotnictví Válka (TOP09) a vládu, že za 13 měsíců nic neudělali. Sám interpeloval kvůli stavu zdravotnictví v roce 2018 i 2020 bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který podle něj nereagoval dostatečně. 

„Já to na pana ministra Válka nesvedla. My se můžeme ohánět tím že naše vláda řešila covid a náš pan ministr zdravotnictví měl víc práce, než má pan ministr Válek při válce na Ukrajině,“ řekla na to Pastuchová (ANO). Chyběla jí ale informace o tom, že se problémům zdravotnictví věnuje.

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jana Pastuchová (ANO)
18:01
18. 1. 2023

V rámci obecné rozpravy nyní vystupuje Jana Pastuchová (ANO). „Tato vláda mnoho lidí zklamala, hájí pouze omezené skupiny občanů,“ uvedla. Vláda podle ní pozbyla důvěru veřejnosti a Poslanecká sněmovna na to musí reagovat. „V minulém období to udělal pan ministr Bartoš, teď to děláme my a vlastně nám k tomu dal návod,“ uvedla. 

Promluvila o nedostatku antibiotik i lékařů. „Chybí nám tu dokonce i psychiatři,“ uvedla. Chápe, že si lidé s chřipkou volají záchranky, když nemají auto. 

17:47
18. 1. 2023

„Už po 13 měsících naší vlády je vidět propastný rozdíl mezi našimi výsledky a chaosem a zmatkem, jaký tu byl před nástupem naší vlády. Je to vidět prakticky ve všech oblastech. Ať už je to zvládnutí covidu, energetická bezpečnost nebo investice do infrastruktury,“ tweetoval před chvílí premiér Petr Fiala. 

17:45
18. 1. 2023

„Vymysleli jste parlamentní techniku, jakým způsobem nepustit opozici ke slovu. Také to děláme, patří to k Parlamentu, který je bojiště ne jeviště,“ řekl směrem k vládě Vondráček (ANO). Dodal, že v parlamentech, kde je jiný jednací řád, se nudí a politický střet pro něj má hodnotu.

Řekl, že vláda včera do 7 hodin večer obstruovala, aby se opozice nedostala ke slovu a dnes se to opakuje. Dlouhé projevy vládních politiků podle něj mohly trvat několik minut. „Mám pocit, že se bavím s pacienty s amnézií,“ řekl nakonec směrem k vládě kvůli tomu, že nyní vládní politici se podle něj ve Sněmovně chovali podobně jako nyní opozice. 

Debata se také stočila opět k vládním úvahám o omezování šíření dezinformací. Vondráček kabinet nabádal, aby všechna opatření zrušila a pro vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímu našel jinou práci. „Všechno, co děláte, je cesta do pekla a nemůže to dopadnout dobře,“ prohlásil.

Vondráček dále zkritizoval české předsednictví v EU. „Na co máme pana ministra Beka?“ ptal se s tím, že ho za celé předsednictví nikdo neviděl. Oznámkoval to známkou 4, 4-. 

17:38
18. 1. 2023

Sociální politiku vlády zkritizovala Lucie Šafránková (SPD). „Vláda stav nezměnila k lepšímu ani o pověstný milimetr,“ uvedla. Pracovní rychlost vlády se podle ní nepřibližuje pohybu šneka ve vysoké trávě. „Rok působení současné vlády je tragédií,“ řekla poslankyně SPD.

Promluvila mimo jiné o kolabujících úřadech práce, změny potřebuje také důchodový systém. „Budoucí senioři by měli být ochráněni před cynickými vládami jako je ta současná.“  Na závěr se zeptala: „Kolegové z pětikoalice, spí se vám dobře?“ 

Na prostor u řečnického pultu čeká ještě 34 zákonodárců. Když se k pultu dostal poslanec Radek Vondráček (ANO) prohlásil, že i kdyby už nikdo nevznášel faktické poznámky, jednání bude trvat ještě minimálně 340 minut. 

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Lucie Šafránková (SPD)
17:18
18. 1. 2023

U pultíku se rozohnila poslankyně a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Vláda podle ní nejezdí dostatečně do krajů. „Vzpoměnte si na minulou vládu jezdila a zajímala se,“ uvedla. „Inspekční cesty pana premiéra, že přijede na ministerstvo zdravotnictví, dají si kávičku a koláček by měly být v nemocnicích, na úřadech práce, tam, kde jsou problémy, aby se řešily. Vláda je arogantní a přezíravá,“ uvedla. S tím nesouhlasil poslanec  a starosta na Chebsku Jan Kuchař (STAN). Následně vedli spor o to, co udělala pro Karlovarský kraj. 

„Chovejte se slušně a korektně,“ řekla Mračková Vildumetzová. Zakončila to tím, že jde o obrovskou podpásovku. 

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě 18. 1. 2023: Jana Mračková Vildumetzová (ANO) Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě 18. 1. 2023: Jana Mračková Vildumetzová (ANO)
17:11
18. 1. 2023

Opoziční poslanci kritizovali ministra vnitra Víta Rakušana. Kritizovali například vyvěšení plakátu s Putinem v pytli na budovu ministerstva vnitra, prý to stálo zbytečně moc peněz - přes dvě stě tisíc. Podle Huberta Langa by bylo jedno, že je na plakátu Putin, ale že visel na budově ministerstva. Ohradil se Martin Exner, podle kterého se neplatila například ostraha, protože budova ministerstva vnitra je hlídána sama o sobě. 

16:51
18. 1. 2023
!

Sněmovna bude moci jednat o návrhu ANO na vyslovení nedůvěry Fialově vládě i přes půlnoc. Rozhodla o tom na základě dohody předsedů klubů. Návrh k jednání a hlasování i po půlnoci podal Marek Výborný (KDU-ČSL). Sám doufá, že se k tomu dostanou dřív. 

Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.
16:46
18. 1. 2023

Poslanci ve Sněmovně vedli spor o to, kdo si může přivlastnit zásluhy za zavedení tzv. výchovného, tedy příspěvku za vychované dítě. Vládě bylo vyčteno, že to schválila už vláda předchozí a nemůže se tak za to chválit. Poslanec Výborný (KDU-ČSL) na to reagoval slovy, že samotný návrh poprvé předložili lidovci už v roce 2017. ANO to podle něj podpořilo až na konci svého vládnutí.

16:40
18. 1. 2023

„Hodnotit vládu za problémy které nevytvořila je nepřípustné,“ řekl poslanec Flek (STAN). Svým hlasováním vládu podpoří. 

16:23
18. 1. 2023

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že si nepamatuje, že by v minulých dvou volebních obdobích tehdejší vládní tábor umožnil opozici nějakou mimořádnou schůzi. „Nářky jsme tady tehdy zase vedli my,“ podotkla. V nynějším období podle Pekarové Adamové koalice přistupuje k opozici velkoryse, zadá ale odborníkům zpracování srovnání.

16:23
18. 1. 2023

Fialovo vystoupení odhalilo podle Aleše Juchelky (ANO) rozpor mezi školou a praxí. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová souhlasila s výrokem, že opozice je nervózní z toho, co Fialův kabinet dokázal. „A většina občanů je nervózní z toho, jestli to vůbec přežije,“ prohlásila. 

16:18
18. 1. 2023

Poslanec STAN Petr Letocha uvedl, že vyslovení nedůvěry vládě je jednou z posledních záchranných brzd demokracie. Jednání na něj působí pachutí, že opozice základní demokratickou pojistku zneužívá pro politický marketing. Svolavatel podle něj potřebných 101 hlasů poslanců nemá, vyslovit nedůvěru by šlo jen vládě stínové. „Ale všichni víme, že to nejde, tak alespoň stínové vládě doporučím, at ve stínu zůstane,“ řekl Letocha. 

„Nejsme idioti, abychom nevěděli, že nemáme 101 hlasů,“ řekl Robert Králiček (ANO). Uvedl, že tím chtěli vyjádřit nespokojenost. „Jediné, co umíte tak nás dehonestujete, urážíte a shazujete to na prezidentskou kampaň,“ řekl. 

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa