Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Aktualizováno -
19. ledna 2023
00:15
Autor: vja, for, ČTK, simao - 
17. ledna 2023
05:00

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:40
18. 1. 2023

„Někteří lidé neberou názorovou diskuzi a chtějí dál a dál šířit lži. Chci upozornit, že v nedalekém Maďarsku se dezinformace šíří i v médiích státních nebo napojených na stát a i když to soudy uznají, tak to na věci nic nemění,“ varovala místopředsedkyně Sněmovny Richterová před odstrašující cestou, na kterou se dalo Maďarsko.

11:31
18. 1. 2023

Na Richterovou zareagoval Aleš Juchelka (ANO), podle kterého vidí celou situaci velmi jednostranně. Připomněl situace, kdy mělo dojít k šíření nepravd z druhé strany, a které jsou podle něj přehlíženy.

„Například jsme byli svědky, koalice SPOLU dala na své sociální sítě dehonestační koláž mé osoby, Patrika Nachera, předsedkyně Schillerové. Koalice spolu před komunálními volbami vyvěsila odporné a lživé billboardy, kde přirovnávala Andreje Babiše k Putinovi. To jsme se skutečně posunuli tak, kdy tady budete hájit jednu stranu a tvářit se při tom strašně spravedlivě?“ ptal se u řečnického pultíku.

11:22
18. 1. 2023

Žijeme ve společnosti, v době, kdy je možné, aby šéf jednoho významného politického hnutí šířil úplnou lež, o které po volbách přizná, že věděl, že jsme to s tou fantazií trochu přehnali. Jsme v situaci, kdy takhle silný dopad tyhle věci (dezinformace) mají. Je to něco, co znamená opravdu těžké situace a ohrožení svobody slova,“ shrnula svou situaci Olga Richterová (Piráti). Vyzdvihla osobní rozměr celé kauzy.

 

11:13
18. 1. 2023

Podle poslance Patrika Nachera (ANO) Richterová svým příběhem ukazuje, že systém na šíření nepravdivých informací dokáže reagovat. „Tady nikdo nehájí, aby se šířily lži. Když někdo šíří lež, vy se bráníte, dostanete se k soudu a vyhrajete. V pořádku,“ uvedl k problematice dezinformací. 

11:04
18. 1. 2023

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) vyzdvihla téma dezinformací. „Lež není názor. Chci každého povzbudit k zamyšlení se, když sdílíte informace, zda je máte ověřené. Se svobodou se zároveň pojí i odpovědnost,“ uvedla.

„Teď jsem zažila ukončení jedné takové soudní pře. Bohužel v sociálních sítích je časté, že se takové věci dějí. Chci upozornit na to, že naprosté lži, kterou šířil předseda hnutí ANO před parlamentími volbami ohledně nějakých migrantů do chalup, uvěřilo 45 % Čechů,“ sdílela osobní zkušenost. Zároveň jí prý záleží na tom, aby česká společnost zůstala liberální a takovou, kde je možný politický střet.

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023)
10:57
18. 1. 2023

Za umožnění diskuze ministru Baxovi poděkovala i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Velký problém podle ní bude plánované zvýšení DPH, kdy prý kvůli vyšším cenám budou strádat kulturní instituce typu divadel vlivem malé návštěvnosti. „Stejně to budete řešit, i když to jde primárně za ministrem financí,“ rýpla si do Zbyňka Stanjury (ODS).

10:44
18. 1. 2023

Bohužel neznáte jednací řád. Ty přihlášky s přednostním právem členů vlády byly podány s jasným písemným dovětkem před otevřením rozpravy. Kdyby tu schůzi řídil kdokoliv, tak by museli postupovat úplně stejně. Nešlo postupovat jinak. Večer to bylo po dohodě klubů,“ uvedl na adresu poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Té se nelíbilo, že až do včerejšího večera neměli opoziční poslanci možnost vstupovat do diskuze s věcnými poznámkami.

10:34
18. 1. 2023

Na Baxův projev s faktickou poznámkou zareagoval i bývalý superministr Karel Havlíček (ANO), který zkritizoval přepracování rozpočtu a vyzdvihl roli ministerstva průmyslu v podpoře kultury během koronavirové pandemie.

10:24
18. 1. 2023

Baxovi po skončení projevu za prostor k vyjádření oděkoval poslanec ANO Aleš Juchelka. „Jsem vděčný panu ministru Baxovi, který jako jeden z mála ministrů měl tu odvahu a nechal reagovat opoziční poslance svými faktickými poznámkami, protože včera ta situace taková nebyla,“ zhodnotil přístup ministra.

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023)
10:06
18. 1. 2023

Ministr kultury Baxa již hovoří přes půl hodiny, do rozpravy se mezitím přihlásilo několik dalších poslanců, kterých je momentálně v pořadí 51. Délku dnešního jednání je v současnosti těžké odhadovat.

9:34
18. 1. 2023

Opravdu jsem nikdy nechtěl být hercem v kampani pana poslance Babiše. Ale jeho volební štáb tomu tak chtěl, a tak jsme všichni na této zbytečné schůzi. Vlastně sledujeme cosi, co bychom mohli nazvat absurdní divadlo,“ opřel se do prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ministr kultury Martin Baxa (ODS). Zároveň dodal, že opozice na podobnou „šou“ má samozřejmě právo. Dále se podpobně jako další ministři jal popisovat činnost svého resortu.

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023)
9:08
18. 1. 2023

Poslanci zahájili další den jednání, do rozpravy je momentálně přihlášeno 49 osob. S přednostním právem nyní hovoří ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti), který rekapituluje činnost vlády v oblasti legislativy.

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023)
8:45
18. 1. 2023

Poslanci budou dnes pokračovat v jednání o nedůvěře

  • Poslanci budou dnes pokračovat v jednání o návrhu opozičního hnutí ANO na vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS).
  • Opět se očekává delší debata. V úterý trvala skoro 12 hodin a prakticky ji ovládli zástupci vládního tábora. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je téměř jisté, že ani nynější druhý opoziční pokus o svržení Fialovy vlády nebude úspěšný.
  • Schůze se koná před finále volby prezidenta, v němž se utkají Petr Pavel a Andrej Babiš. Někteří vládní politici vinili ANO z toho, že schůze je součástí Babišovy kampaně. Zástupci ANO to opět popírali a poukazovali na to, že Babiš v dolní komoře nebyl.
  • Důvodem k vyvolání jednání o nedůvěře vládě byl podle nich postup koalice, která před týdnem neumožnila zařadit opoziční témata k projednání na řádné poslanecké schůzi. Babiš by měl dorazit až na hlasování, očekává se dnes.
  • O nedůvěře kabinetu budou poslanci hlasovat po jménech od vylosovaného člena dolní komory. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů.
  • První jednací den využila řada ministrů díky přednostnímu řečnickému právu k představení své dosavadní práce i plánů do budoucna.
  • Večer pak vystupovali v běžné debatě zejména poslanci vládního hnutí STAN, opoziční zákonodárci na ně mohli jen krátce reagovat. Z opozičních představitelů se k projevům i díky přednostním řečnickým právům dostali tři zástupci ANO Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura.
23:21
17. 1. 2023
!

Schůze byla přerušena, oznámil šéf klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Jednání bude pokračovat ve středu v 9:00.

23:10
17. 1. 2023

Ondřej Lochman (STAN) ve svém vystoupení mluvil například o českém předsednictví v Radě EU a podotkl, že Česko je vnímáno jako důvěryhodný a schopný partner a kabinet nevystupuje chaoticky. „Zase dopadne potvrzením toho, že vláda má důvěru Sněmovny,“ předjímal závěr schůze.

22:43
17. 1. 2023

„Došel jsem k názoru, že dneska už to tady dneska fakt nevyřešíme,“ konstatoval u pultu i Radek Vondráček (ANO), který také vytkl koalici, že opozice dneska nedostala dostatek prostoru. „My tady nejsme na žádné intelektuální výši,“ navázal Vondráček, podle kterého je demokracie diskuze a poslanci si chtějí povídat, ale není jim to umožněno.

22:36
17. 1. 2023

Stále dokola s faktickými poznámkami vystupuje poslanec ANO Robert Králíček. Tvrzení, že jednání o nedůvěře vládě bylo vyvoláno kvůli kampani Andreje Babiše, označil za dezinformace.

22:12
17. 1. 2023

Řízení schůze se opět ujala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vystoupila místopředsedkyně Věra Kovářová (STAN). „Já říkám, že pracovat v opozici je velmi těžké (…) nesmíte se bát odmítnutí,“ připomněla, že opozice má právo obstruovat. Ale když má koalice většinu, tak má právo vládnout a navrhovat zákony.

I ona si neodpustila kritiku Andreje Babiše (ANO), o kterém řekla, že chápe, že jeho prezidentská kampaň je v plném proudu. „Není v pořádku, aby mu parlament v této kampani dělal stafáž,“ podotkla Kovářová.

Jednání o nedůvěře vládě: Věra Kovářová (STAN) (17.1.2022)
21:39
17. 1. 2023

„Vy budete říkat, kolik stojí jeden jednací den, když tady pak uděláte vlastní exhibici?“ podivovala se směrem ke koalici Zuzana Ožanová (ANO), která kritizovala fakt, že obecná rozprava byla spuštěna až kolem 19. hodiny večer, poté, co vystoupili ministři s přednostním právem.

21:28
17. 1. 2023

„Tomio Okamura se na plénu ptá, proč máme předražené potraviny. Bohužel A. Babiš, vlastník věhlasné inovativní linky na výrobu toastového chleba Penam, pekáren Odkolek, Kosteleckých uzenin, Vodňanských kuřat, Olmy, Tatry a Profrostu mu neodpoví, protože do sněmovny opět nedorazil,“ upozornil na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

21:08
17. 1. 2023

Rozprava mezi koaličními i opozičními poslanci se nadále točí hlavně kolem prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Koalice kritizuje jeho absenci, opozice zas říká, že kdyby neexistoval Babiš, koalice by neměla žádné téma.

20:43
17. 1. 2023

Už nyní je celkem jisté, že dnešní schůze Poslanecké sněmovny bude pokračovat i zítra. V rozpravě je momentálně přihlášeno 56 poslanců, s faktickými poznámkami ale postupně vstupují do debaty další.

20:19
17. 1. 2023

Zdá se, že nikdo další s přednostním právem již přihlášen není. Po Tomiu Okamurovi tedy v rozpravě přichází na řadu poslanci vládní koalice, kteří se stihli přihlásit mezi prvními. Lavice v sále zůstávají z většiny prázdné.

Jednání o nedůvěře vládě (17.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě (17.1.2023)
19:58
17. 1. 2023

Podle bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) se dnes potvrdila skutečnost, že opozice dostává ve Sněmovně minimum prostoru. „My jsme tušili, že se chystá nějaká nějaká habaďůra ze strany koalice, jak nás nenechat mluvit. Úplně to ztratilo to hlavní kouzlo, to znamená moci reagovat na na projevy ministrů a pokládat otázky. Koalice to opět zválcovala svojí 108 a celkem jasně ukázala, jak se staví k nějakému dialogu s opozicí,“ sdělil Blesku.

Projevy koaličních ministrů by podle něj mohly být poloviční až třetinové. Vlivem nepoměru sil ve Sněmovně se o prostor k vyjádření prý velmi těžko bojuje. „Prostě se netajili tím, že nám to teda opravdu chtějí osolit nebo osladit. A když pak nefunguje ta, řekněme, gentlemanská dohoda, tak to potom dopadá takhle,“ uvedl na adresu vládních politiků.

19:41
17. 1. 2023

Opoziční poslanci se konečně dočkali, po Havlíčkovi se dostala ke slovu i bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která pokračuje ve výčtu toho, co podle opozice vláda dělá špatně. Zmínila například bytovou krizi, kterou podle ní vláda prohlubuje. Momentálně je do rozpravy přihlášeno 59 osob. Všichni ministři zatím opustili lavice v jednacím sále.

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa