Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova vláda uhájila důvěru! Po dvou dnech dohad o hříších. Babiš hlasovat nepřišel

Aktualizováno -
19. ledna 2023
00:15
Autor: vja, for, ČTK, simao - 
17. ledna 2023
05:00

Podruhé v tomto volebním období se opoziční ANO pokusilo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hlasování mělo podle řady koaličních politiků za cíl především zviditelnění Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Jednání trvalo dva dny, došlo během něj na řadu bizarních situací, třeba na vysílání vzkazů morseovkou. Nakonec se ale Fialově vládě podařilo důvěru uhájit. Pro vyslovení nedůvěry bylo 81 poslanců, proti 102. Babiš hlasovat nepřišel.

Jednání o nedůvěře vládě (leden 2023)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
16:05
18. 1. 2023

Poslanec Juchelka (ANO) reagoval na kritiku kolem billboardů Andreje Babiše. „Nelíbí se mi narativ ohledně strašení lidí, absolutně s tím nesouhlasím. Už na koncí února pan premiér poprvé použil na CNN Prima News, 27. února použil větu kterou postračil strašnou spoustu lidí: Jsme ve válce, je to útok proti svobodnému světu, musíme udělat vše, abychom zastavili Putina,“ uvedl.

Sám má prý zpětnou vazbu, že to vystrašilo mimo jiné otce od dětí. Od té doby se podle něj trojsloví „jsme ve válce“ používá běžně. „To není strašení nikým jiným, ale vámi jako vládou,“ uvedl Juchelka. Doufá, že se proti tomu ohradil jako nyní proti billboardům Andreje Babiše. Doplnil, že doufá, že bude kritizovat i billboard Husáka s Babišem.

15:48
18. 1. 2023

„Nemá smysl, abych opakoval, že jsme reagovali. Nurofen dorazil před 24. prosincem, začali jsme to zařizovat 15 prosince,“ řekl ve Sněmovně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) směrem k situaci s léky. Opozice ho předtím osočila, že vláda na nedostatek léků reagovala pozdě. 

15:28
18. 1. 2023

„Pořád si nestěžujte a neplačte tady,“ řekl premiér Petr Fiala ve Sněmovně směrem k opozici. Ta podle něj od včerejška pláče a stěžuje si, že členové vlády vystupují a argumentují tím, co vláda udělala a co se v jednotlivých resortech povedlo. 

K parlamentní demokracii podle něj patří i nepsaná pravidla jako například neobstruovat v řadě případů tak, aby se mohli bavit o věcech, které by pro všechny byly užitečnější. „Měřme všem spravedlivě, dívejme se také na vlastní chyby a snažme se společně pěstovat parlamentní demokratickou kulturu,“ uvedl. 

„Nestěžuji si, pane premiére, nefňukám, konstatuji,“ reagovala na to Alena Schillerová (ANO). 

Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, na sníku premiér Petr Fiala. Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, na snímku premiér Petr Fiala.
15:22
18. 1. 2023

„Nechceme tu asistovat předvolební kampani Andreje Babiše,“ uvedl v Poslanecké sněmovně Jan Skopeček (ODS). Dodal, že se nedá čekat, že budou mluvit jen poslanci ANO a vláda se nechá kritizovat. Reagovala na něj Berenika Peštová (ANO). „Oprostěte se od toho, že je to kampaň Andreje Babiše,“ řekla. 

Skopeček si za svými slovy stál s tím, že termín jednání probíhá mezi 1. a 2. prezidentským kolem. 

15:08
18. 1. 2023

Koalice udělala ze schůze o vyslovení nedůvěry vládě frašku, prohlásil předseda klubu SPD Radim Fiala. Zorganizovala ji tak, aby se nic nedělo, řekl. „Dokázali jste, že to nedokážete,“ řekl. 

„Ve vládních lavicích sedí ministr, který si vytáhl nejkratší sirku,“ glosoval situaci Fiala. Jednání o nedůvěře vládě se podle něj změnilo ve vyprávění ministrů o tom, jak je všechno v pořádku. „Akorát nějak lidi nemají prachy, ceny potravin nám rostou, ceny bydlení jsou v pytli. Ale jinak bychom rádi vyslali ty signály, že je všechno v pořádku,“ řekl Fiala. Povinností opozice je podle něj upozorňovat na chyby vlády. Podle předsedy poslanců SPD kabinet při řešení krize postupuje 'špatně, pomalu a blbě'.

14:53
18. 1. 2023

Na Twitteru na premiéra Fialu reagoval poslanec Richard Brabec (ANO), kde mu potvrzuje, že opozice je vskutku nervózní. „Premiér Fiala prý chápe,že je opozice nervózní,co jeho vláda dokázala. Ano, pane premiére, jsme. A ještě nervóznější je velká většina našich občanů z toho, zda ty výsledky Vaší vlády ekonomicky přežije,“ napsal.

14:44
18. 1. 2023

To, že nemohu odhadnout konec jednání, to je proto, že nevím, jaký má záměr opozice a jak dlouho chtějí v tom jednání pokračovat. My jsme v každém případě připraveni dál diskutovat, vysvětlovat, co vláda udělala a budeme to dělat tak dlouho, jak to bude potřeba,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Fiala (ODS).

Za postupem vládních politiků při dnešním a včerejším jednání prý nestojí žádná skrytá strategie. „Nepovažujeme parlament za zbytečnou věc, za žádnou žvanírnu, pro nás je to důležité. My jsme si dobře vědomi toho, že vláda vychází a opírá se o většinu v Poslanecké sněmovně a bereme ty diskuze tady vážně,“ dodal Fiala. 

Video  
Video se připravuje ...
14:37
18. 1. 2023

Já si myslím, že je to velmi promyšlená kampaň, je to kampaň, která jde tím směrem, kterým ji chce vést Andrej Babiš. Tzn. útočit na vládu a prostřednictvím vlády útočit i na svého protikandidáta, kterým je Petr Pavel,“ uvedl pro Blesk k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě politolog Ladislav Mrklas.

Připouští zároveň ,že jde o legitimní nástroj opozice, která je tu od toho, aby brzdila vládní návrhy, když s nimi nesouhlasí. „Opozice svolala další jednání, které je úplně zbytečné,“ míní.

Podrobný rozhovor s politlogem Mrklasem si můžete poslechnout ZDE.

14:28
18. 1. 2023

Důležitá je podle ministryně Langšádlové podpora jednotlivých ústavů pro mladé vědce. „Co řešíme s radou vlády je hledání nástrojů na slaďování profesního a rodinného života, podpory mobility a návratové politiky, protože v těchto oblastech máme velký prostor pro zlepšení,“ uvedla.

Jednáme s Ministerstvem práce a sociálních věcí o tom, aby pozice doktorandů a zejména doktorandek, aby jim byly přiznávány příspěvky v mateřství, případně aby jim tato doba byla uznávána alespoň částečně jako pracovní praxe,“ dodala.

14:15
18. 1. 2023

Mezi priority ve výzkumu podle Langšádlové patří klimatická krize a s ní související energetická transformace. „Kroky, které s energetickou transformací souvisejí musíme akcelerovat,“ míní.

„Další z oblastí je stárnutí populace. Bude se zvyšovat podíl lidí v důchodovém věku oproti těm, kteří budou v pracovním procesu. Budou se zvyšovat nároky na zdravotní a sociální systémy. Musíme být na tuto otázku připraveni,“ dodala. Zmínila i připravenost na krize podobné té koronavirové.

„Všechny tyto výzvy musíme řešit s našimi vědci napříč obory, jen tak je zvládneme,“ uvedla. Ve spojitosti se zmíněnými výzvami ocenila pomoc veřejné správě a společnosti ze strany Akademie věd.

14:08
18. 1. 2023

Podle Langšádlové je potřeba výrazněji podpořit transfer mezi státem, vědeckými institucemi a průmyslem. „Je třeba změnit paradigma. My jej musíme změnit. Pokud máte výsledky skvělých vědců a nevyužíváte ty návrhy, které by šly transferovat, tak nejednáte s přístupem správného hospodáře,“ uvedla a dodala, že v zemích s rozvinutých transferem jsou tyto aktivity významným příjmem výzkumných organizací.

14:01
18. 1. 2023

Poslancům skončila obědová přestávka, hovoří ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Do rozpravy je přihlášeno 43 osob.

13:49
18. 1. 2023

Do ministra kultury Martina Baxy (ODS) se na Twitteru pustila poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle ní je Baxa nejslabším člákem vlády. „Ministr Baxa patří k nejslabším článkům vlády. Bude hrobníkem kultury. Škrtí platy, dotační politika je terčem kritiky odborníků, podléhá lobby. Nefunguje podpora divadel, živého umění, regionů. Energii vkládá jen do ovládnutí ČT a dobře mu jde pózování na fotkách,“ napsala.

Poslanecká sněmovna 18. 1. 2023: Projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě, na snímku Martin Baxa (ODS).
13:35
18. 1. 2023

Alena Schillerová (ANO) na Twitteru pokračuje ve své kritice vlády. Tentokrát se zaměřila na boj s inflací. „Pátá nejhorší inflace ze všech zemí EU - to je prosincové vysvědčení od Eurostatu pro kabinet Petra Fialy. Přesto nám 5K již druhý den tvrdí, jak skvěle svůj první rok zvládla. Navíc podle ČNB můžeme v lednu očekávat další inflační šok. Skvělý timing pro zvyšování daní,“ zhodnotila situaci.

13:22
18. 1. 2023

Na Malostranském náměstí se sešli lidé podporující vyjádření nedůvěry vládě. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka však akce nemá příliš velkou účast. „Na pomoc Aleně Schillerové ve snaze shodit vládu před volbou prezidenta začala v 9 hodin demonstrace na Malostranském náměstí. Příliš masivní podporu neměla. Že by lidi zas tolik nechtěli maďarskou cestu?“ napsal na Twitter.

13:10
18. 1. 2023

Představitelé vlády a opoziční poslanci mají podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové rozdílné představy o pojmu demokracie. „Nestěžuji si. Ale už první den jednání o nedůvěře vlády ukázal, jak je vláda odtržená od reality. Festival sebechvály ministrů skončil v 19 hod., kdy koalice umožnila reagovat i opozici. V tu chvíli se ale ministři sebrali a zmizeli. Tak přesně vnímá demokracii pětikoalice,“ okomentovala na Twitteru včerejší dění ve Sněmovně.

13:02
18. 1. 2023

Schůze byla do 14:00 přerušena. Po přestávce na oběd bude jednání opět pokračovat. Do rozpravy je přihlášeno 44 osob, jako první po přestávce bude s přednostním právem hovořit ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

13:00
18. 1. 2023

Premiér Petr Fiala prý nedokáže odhadnout trvání jednání o důvěře vládě. „Jenom vám mohu říct, jak dopadne: vláda získá důvěru, protože máme většinu v Poslanecké sněmovně, protože tak rozhodli občané ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ uvedl na tiskové konferenci ve Sněmovně. „Předpokládám, že ta schůze ještě nějakou dobu bude trvat,“ dodal.

„Já jsem včera poslouchal úvodní vystoupení paní předsedkyně Schillerové a ve chvíli, kdy předseda hnutí ANO navštěvoval Pražské jezulátko a šel tedy do kostela, tak se souběžně jeho kolegové v Poslanecké sněmovně uchýlili využívání náboženských pojmů a náboženské symboliky, kdy mluvili o nějakých 13 hříších naší vlády. Byla tam spousta nepravd, nesmyslů a neporozumění. Členové vlády se snaží velmi poctivě, věcně a důkladně na ta různá obvinění, nepochopení a nepravdy reagovat a vysvětlovat, co vláda udělala a co co jsme udělali pro občany ČR,“ nechal se slyšet.

Podle Fialy termín jednání o nedůvěře vládě náhodný není. „Já se i třeba divím, že si někdo z opozice stěžuje, že vystupují ministři, vystupují členové vlády. Ano, v minulosti to nebylo zvykem, vždycky vystoupil jenom tehdejší premiér Babiš a všichni tak více méně mlčeli, ale členové vlády jsou kompetentní lidé, kteří ukazují, co ve svých resortech udělali,“ dodal.

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den: Tisková konference premiéra Petra Fialy (18.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě, 2. den: Tisková konference premiéra Petra Fialy (18.1.2023) Jednání o nedůvěře vládě, 2. den: Tisková konference premiéra Petra Fialy (18.1.2023)
12:51
18. 1. 2023

„Já jsem rád, že pan ministr tady dneska vystoupil, jenom mne mrzí, že nebyla žádná reakce zpátky. Takhle to mělo vypadat včera, mohli jsme být úplně někde jinde,“ posteskl si poslanec David Pražák (ANO). Sám se odhlásil do seznamu přihlášených do rozpravy, momentálně tedy na svůj čas u pultíku čeká 45 poslanců.

12:40
18. 1. 2023

Rozohnila se také poslankyně Margita Balaštíková (ANO). „Celých třicet let si zemědělci ztěžují, po vstupu EU se férový přístup ještě zhoršil a vy jste tomu nasadil korunu tím, že jste ani nechtěl absolutní hodnoty u pesticidů a hnojení, tím že jste dokument o společné zemědělské politice změnil, aniž byste se ptal ostatních. Takže vy jste to totálně podtrhl.“

Nelíbilo se jí také to, že Nekula vyzdvihl vodní dílo Vlachovice, které podle ní připravila Babišova vláda. „Cizíma činama jste se chlubil od začátku projevu, to samé je kůrovcová kalamita,“ stěžovala si.

12:32
18. 1. 2023

To, co tady padalo, tak je vždycky půlpravda,“ ohradil se na Nekulu poslanec Josef Kott (ANO). „Ceny výrobků do konce roku nemohly růst, protože obchodní řetězce mají půlroční smlouvy. To je zásluha obchodních řetězců, které ceny podržely. Kdybyste si odpustil invektivy na agrobarony a špinavé praktiky velkých firem, tak vaše vystoupení beru jako kompetentní a vyvážené, ale jsou věci, které nejsem schopen přejít,“ vztekal se.

12:21
18. 1. 2023

Na naše území se pomalu sune epidemie prasečího moru z Polska,“ upozornil ministr zemědělství. Dozorové orgány jsou však na tuto eventualitu prý připraveny. „Věříme, že se nám podaří zamezit infikaci chovů,“ dodal.

Připomněl, že se bohužel nepodařilo zamezit zavlečení a rozšíření ptačí chřipky. Zmínil případ velkochovu na Tachovsku, kde se choroba rozšířila do všech hal provozu. „Pro Českou republiku to znamená dočasnou ztrátu produkce vajec na úrovni zhruba 16 %,“ upřesnil.

Opakovaný pokus o vyslovení nedůvěry vládě je divadlo se zbytečnou ztrátou času. My to víme, vy to víte. A přesto neváháte ztrácet čas řečněním. A tváříte se, že to je váš boj za lidi. Není. Je to zoufalá snaha udržet šanci na prezidentský mandát Andreje Babiše,“ zakončil svůj proslov. 

Jednání o nedůvěře vládě, 2. den (18.1.2023)
12:12
18. 1. 2023

Protiruské snakce podle Nekuly neměly výrazný vliv na státní podnik Budějovický Budvar, ten prý zůstává stabilní a jeho zisk bude příjmem do státního rozpočtu. Čeští a moravští zemědělci, lesníci a potravináři obdrželi prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu podporu ve výši 2 miliardy 670 milionů korun, což je rekordní částka.

12:00
18. 1. 2023

Nekula rekapituluje činnost Ministerstva zemědělství. V plánu je prý větší ochrana půdy, přičemž by do roku 2027 měl narůst objem půdy, na které se bude hospodařit v souladu s principy ekologického zemědělství, o 5 %. Celkově by se pak mělo jednat o pětinu hospodářské půdy. „To je míra, která byla dlouho iluzorní,“ uvedl.

Významné úspěchy prý resort zaznamenal i v oblasti péče o krajinu. „Jen loni jsme do pozemkových úprav investovali 2 mld. korun, ale chceme víc,“ uvedl. Proto prý předloží návrh zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

11:48
18. 1. 2023

Poslanci skončili diskuzi věnující se dezinformacím. S přednostním právem nyní hovoří ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „Kdo si počká, ten se dočká,“ zahájil svůj projev.

Vláda je podle něj vystavena složitým situacím, kdy řeší jednu z nejhorších inflací v historii, přičemž momentální jednání o vyslovení nedůvěry ji v řešení důležitých věcí zdržuje.

„Jako vláda jsme tuto zemi přebírali ve stavu obrovského růstu zadlužení státu, populismus byl povýšen z politického směru na hnutí, až téměř na sektářskou víru,“ uvedl.

Babišova Inflace ( 20. ledna 2023 08:29 )

Skála je RSDr. tedy Rozhodnutím Strany Doktor.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:31 )

Ono o nic stejně nejde. Vyhraje Pavel. Babišovi už moc hlasů nepřibude oproti prvnímu kolu. Takže jaksi ...... atd.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 23:24 )

on snad jede grátis

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:29 )

jo soudruhu , tady sranda končí.

Jirik-ta ( 19. ledna 2023 20:28 )

ono je to vůbec kvalitní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa