Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Senát má nové vedení: Vystrčil potvrzen tajnou volbou jako předseda, v čele i Drahoš či Czernin

Aktualizováno -
2. listopadu 2022
15:49
Autor: Nikola Forejtová, ČTK, swp - 
2. listopadu 2022
07:41

Předsedou Senátu byl opětovně zvolen Miloš Vystrčil (ODS). Tak jako před dvěma lety neměl protikandidáta. Podobně jako v listopadu 2020 dostal v tajné volbě 73 ze 80 odevzdaných hlasů. Vystrčila nominoval senátorský klub ODS a TOP 09, který je se 36 členy nejsilnější frakcí v jednaosmdesátičlenném Senátu. Horní komora si zvolila také své místopředsedy, je jím Jiří Drahoš (za STAN), Jiří Oberfalzer (ODS), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Senát si zvolil na své první schůzce v novém složení také předsedy výborů. 

Horní komora se ve středu poprvé sešla v novém složení. Na počátku schůze zazněla česká hymna a v sále panoval velký šum. Následně se potvrdilo, že všichni senátoři byli zvoleni právoplatně. Celý sál, včetně novinářů musel při skládání slibu povstat. 

Právě slib je poslední věcí, kterou musí udělat, aby byli plnohodnotnými zákonodárci. Už během úterý získali senátoři dekrety s osvědčením a nyní je tak čekal pomyslný poslední krok. Dodáme, že tři senátoři už na slib čekali delší dobu, jedná se o Jiřího Růžičku (za TOP09), Petra Fialu (za KDU-ČSL) a Ladislava Václavce (ANO), kteří byli zvoleni už v prvním kole, a měli tak oproti svým kolegům lehčí náskok. Slib ale senátoři skládali společně

Slib skládalo i několik známějších jmen, například exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nezávislá), která „bojuje za normální svět“, jak uvedla pro Rozhlas a která už stihla pobouřit veřejnost výrokem o povinnosti sexu v manželství. 

K pultu se postavila také exposlankyně Věra Procházková (ANO), která porazila ve volbě místopředsedu Jana Horníka (STAN). A není jedinou novou lékařkou v Senátu. Službě ČR se zavázal také přední český kardiochirurg Jan Pirk (TOP09). 

Ustavující schůze Senátu: Senátor a přední kardiochirurg Jan Pirk (2.11.2022) Ustavující schůze Senátu: Senátor a přední kardiochirurg Jan Pirk (2.11.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Nepřekvapivá volba vedení

Senátoři si také volili nové vedení. Tajná volba ale není nijak překvapivá, kdo získá předsednické a místopředsednické křeslo, je již známo. Šéfem horní komory zůstal podle dohody senátorských klubů Miloš Vystrčil (ODS), který se do Senátu probojoval po ostře sledovaném duelu s Janou Nagyovou

„Není to samozřejmost,“ podotknul Vystrčil krátce po svém zvolení. „Chci říci, že pokud sem byl tak vysokým počtem hlasů zvolen, tak to vnímám jako potvrzení, že Senát plní svou roli a chová se tak, jak od něj očekává Ústava,“ uvedl s tím, že horní komora má přispívat k tomu, aby tu byla vysoká politická kultura a aby zákony byly přehledné a jednoduché. 

„Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody a která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení,“ slíbil v krátké kandidátské řeči Vystrčil.

Vystrčil o vztahu se Zemanem i těžkém období

Po zvolení poděkoval Vystrčil za vyjádření důvěry, kterou vnímá jako závazek i jako potvrzení, že Senát plní svoji ústavní roli, snaží se o zjednodušení zákonů a o to, „aby vládla vysoká politická kultura, aby tady neprobíhaly příběhy bezpráví“. Zároveň požádal ostatní senátory o spolupráci. „Předseda Senátu není nikým jiným než prvním mezi rovnými,“ dodal.

Senát podle něj nebude jako gramofonová deska, která bude jen opakovat to, co Poslanecká sněmovna. „Koncept, jak budeme postupovat, budeme teprve společně připravovat,“ dodal s tím, že Senát chce více spolupracovat s dolní komorou a chystá se dokonce schůzka s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09). 

Na tiskové konferenci po zvolení místopředsedů odpovídal i na dotazy kolem diskriminace a kolem rovných práv. Právě Senát je podle něj vhodnou půdou, kde by se podobnými věcmi dalo zabývat a kde se mohou konat semináře a kulaté stoly. A to i kolem práv LGBT+ komunity. Rád by se také zabýval dezinformacemi, protože sám viděl, jak lidé snadno podléhají nepravdivým zprávám. 

Vystrčil se krátce setkal i s novináři, kde své zvolení ještě krátce okomentoval. Uvedl, že 73 hlasů pro jeho zvolení beze „jako odměnu za práci, kterou v Senátu všichni za uplynulé dva roky dělali“ a zároveň to bere jako výzvu. 

Nepředpokládá, že by se něco výrazně měnilo ve fungování Senátu a v jeho vedení komory. „Spíše bude potřeba některé ty prvky, které Senát držel, obhajovat a posilovat, jako je například svébytnost, suverenita a jako je dbaní na lidská práva a dodržování základních lidských práv a svobod a jako je to hlídání toho, aby zákony nebyly čím dál složitější, ale aby byly spíše jednodušší,“ podotknul. 

Vyjádřil se i ke svému vztahu k prezidentovi. „Jsem připraven kdykoliv pracovně jednat s prezidentem jako představitelem úřadu. A bavit se o věcech, které se týkají České republiky a jsou v zájmu České republiky. Tu osobní rovinu pomíjím, protože si myslím, že na úrovni předsedy Senátu nebo na úrovni prezidenta republiky by to mělo být o spolupráci pro ČR,“ konstatoval s tím, že to není o vyřizování účtů a že to tak ani nikdy nevnímal. 

Předseda Senátu se již dříve Blesk Zprávám svěřil, že během senátní volební kampaně prožíval těžké období, na což si s námi i nyní vzpomněl. „Byla neobyčejně ostrá až brutální a na svou adresu jsem vyslechl neuvěřitelné množství lží, polopravd a pomluv. Jsem vděčný lidem, kteří mě znají a kteří tomu neuveřili a i tím přesvědčivým vítězstvím mě to posílilo,“ řekl Blesk Zprávám.

Konstatoval, že tlak na něj nyní již není tak velký, a to i proto, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš se svým kandidátem prohrál a nyní se zaměřuje na prezidentské volby, kde se Vystrčil neangažuje. 

Video  Vystrčil po svém znovuzvolení: Je to velký závazek i odměna. A ostrá slova k Babišovi  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Překvapením nebyla ani volba místopředsedů horní komory. Je jím Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Novinkou ve vedoucích pozicích je Jiří Drahoš (za STAN), který nahradí Jiřího Růžičku (za TOP09). Pomyslným nováčkem bude také Tomáš Czernin (TOP09). 

Drahoš si vzal slovo na tiskové konferenci. „Nastupuji do této funkce po dohodě s předsedou a nastupuji s hledím odkrytým. Pokud jde o zahraniční cesty, nechci příliš plánovat,“ řekl a reagoval tím i na slova Vystrčila, který zmínil, že místopředsedové budou cestovat a Senát ve světě zastupovat. 

Podle Oberfalzera procházíme celou řadou problémů a Senát by měl nacházet řešení, která usnadní lidem procházení krizí. „Nechceme ale rezignovat na svou úlohu kontroly legislativy a zlepšování zákonů,“ konstatoval. 

Seitlová dodala, že si váží své pokračující úlohy a zmínila, že rolí Senátu je také udržovat v ČR stabilitu. Czernin také vyjádřil vděčnost a pokoru a rád by nadále pracoval na tom, aby posiloval obranu a bezpečnost v naší zemi. 

Senátoři si také zvolili předsedy výborů. Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu má nově předsedat Miroslav Plevný (za STAN). Dosavadní šéf tohoto výboru Vladislav Vilímec (ODS) převezme vedení výboru pro záležitosti EU. Jeho nynější předseda David Smoljak (STAN) se má stát předsedou senátní komise pro sdělovací prostředky po Václavu Chaloupkovi z klubu Starostů, který letos senátorský mandát neobhájil.

Ústavně-právní výbor má nadále vést Tomáš Goláň, výbor pro zdravotnictví Roman Kraus (oba ODS). Organizačnímu výboru bude z titulu funkce předsedat Vystrčil. Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí má dál řídit Zbyněk Linhart (za STAN a SLK), lidoveckému klubu má zůstat předsednictví výboru pro sociální politiku pro Miluši Horskou (za KDU-ČSL).

V čele výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost bude nadále Pavel Fischer (nezávislý), který je jedním z kandidátů na prezidenta. Staronovým předsedou mandátového a imunitního výboru se odpoledne stane sociální demokrat Petr Vícha z klubu ANO a ČSSD.

Komisi pro rozvoj venkova má dál předsedat Jiří Vosecký (SLK), komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů finanční správy pak opět pirátský senátor Lukáš Wagenknecht z klubu SEN 21 a Piráti. Předsedou komise pro práci Kanceláře Senátu má zůstat Lumír Kantor (KDU-ČSL), šéfem komise pro ústavu Zdeněk Hraba (dříve STAN), který se rozhodl přejít do klubu ODS a TOP 09 jako nestraník. Staronovým předsedou komise věnující se suchu a záplavám bude Rostislav Koštial a volební komisi povede dál Jan Tecl (oba ODS).

Ustavující schůze Senátu (2.11.2022) Ustavující schůze Senátu (2.11.2022) | Blesk:Jakub Poláček

pindal ( 7. listopadu 2022 20:06 )

To je nějaká křeč,asi.

pindal ( 7. listopadu 2022 20:03 )

Ha ha ha,já se nesměju.

nespokojeny ( 4. listopadu 2022 13:20 )

Návrat idiota - opět v kinech.

nespokojeny ( 3. listopadu 2022 13:54 )

Proto se také často uvádí jako Myrka.

nespokojeny ( 2. listopadu 2022 21:08 )

Přesně napsáno. Neskuteční darmožrouti!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa