Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem. A stavební řízení už nebude „druhý Mordor“

Aktualizováno -
27. října 2022
17:28
Autor: ČTK - 
27. října 2022
06:35

Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem do 12. prosince, původně měly trvat do pátku. Návrh ministra vnitra dnes schválila vláda. Vláda rovněž schválila novelu stavebního zákona, která především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu. Základem stavební správy budou obecní úřady obcí. Na programu jednání vlády bylo dnes i jmenování Jindřicha Fryče náměstkem ministra vnitra pro státní službu se projednávalo na dnešním zasedání vláda. 

Vláda dnes prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem do 12. prosince, tedy o 45 dní. Vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) upřesnilo ministerstvo vnitra. Kontroly kvůli zvýšené migraci zejména lidí ze Sýrie měly původně skončit v pátek, podle Fialy však situace jejich prodloužení vyžaduje. Vláda kontroly prodloužila o 15 dní podle části evropského nařízení, které umožňuje zavést ochranu hranic neprodleně, dalších 30 dní pak budou kontroly fungovat podle jiné části nařízení. Celková doba kontrol může podle této části trvat až půl roku.

Původní článek evropského nařízení, podle kterého byly kontroly vyhlášeny, umožňoval zavést ochranu vnitřních hranic okamžitě. Celková doba znovuzavedení ochrany vnitřních hranic by v takovém případě neměla bez schválení Evropskou komisí překročit dva měsíce. Podle tohoto nařízení budou kontroly platit do 12. listopadu.

„Je to opatření, které neděláme rádi, ale ta situace to vyžaduje,“ řekl Fiala. Kontroly podle něj snížily nelegální migraci. „Opatření musí být v platnosti tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvedl premiér. „V první chvíli, kdy to situace umožní, se budeme snažit, aby hranice byly opět otevřeny,“ dodal Fiala.

 

Video  Tisková konference po jednání Fialovy vlády  - ČTK
Video se připravuje ...

Česko má svého „superúředníka“

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu jmenovala dnes vláda Jindřicha Fryče, vyplývá z výsledků zasedání vlády. Do funkce nastoupí 1. listopadu a stane se nástupcem Petra Hůrky, který po rezignaci místo opustil na konci září. Fryč dosud pracoval jako státní tajemník na ministerstvu školství, kabinet dnes schválil také vyhlášení výběrového řízení na tuto pozici.

Fryč s ministerstvem školství spojil celou svou dosavadní profesní kariéru, před nástupem na místo státního tajemníka tam působil 21 let. Funkci státního tajemníka obsadil v roce 2015, předloni v květnu ho vláda potvrdila i pro druhé pětileté období.

Novela vytvořená ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) upravuje nový stavební zákon, který připravila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). „Odmítali jsme vznik centrálního stavebního úřadu, protože blízkost úřadů k občanům pokládáme za zásadní. Novela přesně toto naplňuje a zabrání kolapsu stavebnictví, ke kterému by došlo, kdyby byla v platnosti přijatá předloha minulou vládou,“ řekl Fiala. Dodal, že zrychlení a zjednodušení stavebního řízení je zásadní věc pro budoucnost země, dobré služby občanům a pro občany jako takové.

I podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) povede věcná novela ke zjednodušení výstavby a zachovává systém „jedno řízení, jedno razítko“. Novelu kritizovala odborná veřejnost, která navrhovala její odložení. „Já tak věřím, že stavební řízení v České republice už nebude druhý mordor a věřím, že to dohromady zákon přetaví v užitečný nástroj pro občany,,“ řekl Bartoš k novele.

Zvýšení příspěvku na bydlení pro uprchlíky

Příspěvek na ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech či hotelích se od listopadu zvýší o 100 korun. Nařízení dnes schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo vnitra. Krajským či obecním zařízením tak stát bude na osobu na den posílat 300 Kč místo nynějších 200 korun. Ostatním provozovatelům bude vyplácet 350 Kč místo dosavadních 250 korun. Důvodem je zdražování energií a začátek topné sezony.

Ministerstvo vnitra v podkladech k nařízení uvedlo, že současná výše paušální náhrady ubytování je pro většinu provozovatelů ubytovacích zařízení již neakceptovatelná, a to právě z důvodu nárůstu cen energií a již běžící topné sezóny. Zákon podle předkladatelů neumožňuje, aby ubytovatel vybíral peníze na energie od uprchlíků. Pokud by vláda příspěvek nezvedla, provozovatelé by mohli podle autorů s ubytováním skončit. Musela by se hledat nová ubytovací místa, kterých je ale už teď málo.

Lustrační povinnosti

Na programu vlády byl dnes i návrh vnitra, aby členové vlády i jejich náměstci dostali znovu povinnost prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením. V nařízení by také mohl kabinet zvýšit příspěvek na ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech či hotelích o 100 korun. Krajským či obecním zařízením by stát mohl na osobu na den posílat 300 Kč místo nynějších 200 korun. Ostatním provozovatelům by vyplácel 350 Kč místo dosavadních 250 korun.

Členové vlády i jejich náměstci možná znovu dostanou povinnost prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením. Příslušný návrh dnes schválila vláda, uvedl na twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Lustrační zákon se v minulosti na členy vlády vztahoval, povinnost však zanikla po přijetí zákona o státní službě. Podle návrhu ministerstva vnitra kvůli nynější právní úpravě vznikají neodůvodněné rozdíly.

„Podle platné právní úpravy vznikají neodůvodněné rozdíly v prokazování skutečností souvisejících s totalitním režimem, kdy na osoby, které mají politickou i odbornou rozhodovací pravomoc, se lustrační zákon nevztahuje, na jejich podřízené, jejichž pravomoc rozhodovat je omezenější, však ano,“ uvedlo vnitro v předkládací zprávě. Cílem je podle ministerstva posílení právní jistoty demokratického státu a znovunaplnění původního záměru zákona.

Rakušan připomněl, že jde o závazek z programového prohlášení vlády Petra Fialy (ODS). „Ministři nemají být ti, kdo někdy před listopadem (1989) udávali svoje kamarády, příbuzné, sousedy, ti, kdo spolupracovali velmi aktivně s totalitním režimem,“ uvedl Rakušan. Ministerstvo v novele také navrhlo umožnit žádat o osvědčení rovněž elektronicky a poplatek zaplatit bezhotovostně. V současnosti může žadatel o vydání lustračního osvědčení žádat jen v listinné podobě a správní poplatek uhradit pouze kolkovou známkou.

Továrna na baterie v Líních u Plzně

Vláda nechá zpracovat studii o možných dopadech výstavby továrny na baterie do elektromobilů koncernu Volkswagen v Líních u Plzně na okolí. Zároveň bude pracovat na odstranění obav z negativních důsledků projektu. Na dnešní tiskové konferenci po jednání se zástupci Plzeňského kraje a obcí to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Dnešní schůzka se zástupci samospráv podle něj přinesla značný posun, jednání budou pokračovat na pravidelné bázi.

Volkswagen, do kterého patří i česká Škoda Auto, by měl o lokalitě pro továrnu, takzvanou gigafactory, ve střední Evropě rozhodnout mezi Českem, Maďarskem a Polskem do konce letošního roku. To ale znamená, že v listopadu by měl od české strany získat garantovaný příslib vyřešení nezbytných podmínek. Mezi ty patří změna územního plánu, vybudování zdrojů vody a energie nebo silničního přivaděče.

Video  Policisté chrání hranice před silným náporem nelegálních migrantů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Citronel ( 27. října 2022 19:49 )

Zadrží je, nasytí, asi i pustí do sprchy a pak co? Určitě je všechny nevrátí na Slovensko a i kdyby jo tak pak co? Někde je u nás štosujeme, zpět do Syrie je poslat nemůžeme, takže nakonec se do své vysněné země dostanou, nemůžeme je tu hlídat celý jejich život, tak je úplně zbytečné je u nás zdržovat. Prý ty kontroly stojí peníze, co by jinak dělali ti co provádějí kontroly, seděli doma zadarmo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa