Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Síkela s ministry EU řešil přípravy na zimu. Jednal i o dodávkách norského plynu do Česka

Aktualizováno -
11. října 2022
18:23
Autor: ČTK - 
11. října 2022
11:14

Do Prahy na dnešek bylo svoláno neformální zasedání ministrů zemí EU zodpovědných za energetiku. Ministři budou v Praze jednat dva dny, ve středu skončí. Hlavní jednání se uskuteční ve středu v Kongresovém centru. Tématem bude energetická připravenost na nadcházející zimu a také možná revize trhu s elektřinou. Síkela po prvním dni jednání uvedl, že se setkal s vedením norské ropné a plynárenské firmy Equinor. S jejími zástupci jednal mimo jiné o možnosti navýšení dodávek norského plynu do Česka.

Spolupráce EU s Norskem bude podle Síkely pro budoucnost dodávek plynu klíčová. Equinor je největší norský producent ropy a plynu, většinu společnosti vlastní stát.

Dohodu o dodávkách plynu právě se společností Equinor již podepsal například polský plynárenský gigant PGNiG. Polská firma má díky kontraktu v příštích deseti letech získat ročně 2,4 miliardy metrů krychlových norského plynu, přičemž dohoda platí od 1. ledna 2023.

Tématem i vodík

Ministři EU se v Praze budou zabývat mj. i vodíkem a jeho potenciálem v přerodu energetiky a současné geopolitické situace. Řešit se bude také možná revize trhu s elektřinou.

Řešením vysokých cen energií a další pomocí Ukrajině ve válce s Ruskem se minulý týden na neformálním summitu v Praze zabývali premiéři a prezidenti zemí EU. A neobešlo se to bez hádek.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny. Ministerský předseda též navrhoval uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy tak, aby se snížila jejich cena, která má na ceny tepla a elektřiny vliv.

Podle Fialy je rovněž nutné hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat z jednotlivých státních rozpočtů.

Společné nákupy plynu v rámci EU?

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová uvedla, že unijní exekutiva bude mít připravené detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií v následujících týdnech. Představí je členským státům před řádným unijním summitem v Bruselu, který se koná 20. a 21. října.

Vedle toho von der Leyenová v Praze zmiňovala také nutnost společného unijního postupu při nákupu plynu poté, co se ten ze současných zásobníků spotřebuje a na jaře budou zásobníky prázdné. Unijní státy mají nakupovat společně, aby si nekonkurovaly a nehnaly cenu zbytečně nahorů, míní šéfka eurokomise.

Síkela: Zdroje a peníze máme

Česko i další státy EU se při transformaci energetiky musí více zaměřit na jednotlivé projekty a lépe přitom využívat dostupné zdroje, uvedl přitom v úterý Síkela v rámci Meziparlamentní konference o stabilitě, hospodářské koordinaci a správě v Evropské unii.

Podle něj je peněz ke změnám v energetice v EU dostatek. "Zdroje a peníze na to máme, je proto nutné se více soustředit na jednotlivé projekty," řekl Síkela k dalšímu postupu při transformaci energetiky v Evropě. Zmínil přitom například Fond soudržnosti, Fond obnovy nebo Fond spravedlivé transformace. Podle českého ministra je tak peněz v systému dostatek, je však nutné je efektivněji využívat.

Problémy s vodíkem

Problémy jsou podle Síkely především při vývoji vodíkové energetiky. "U nás je cesta k rozvinuté vodíkové infrastruktuře dlouhá, současný systém totiž neumožňuje dostatečné financování těchto projektů," podotkl. Vodík přitom podle něj bude jedním z klíčových nástrojů při přerodu energetiky, protože část trhu nebude možné elektrifikovat.

Síkela zároveň zdůraznil nutnost spolupráce celé EU. "Výstavba a rozvoj infrastruktury vyžadují spolupráci. Zkušenosti ukazují, že to stojí velké úsilí, ale je to úspěšné," řekl ministr a poukázal například na plány na společný nákup plynu v Evropě.

Potíže s emisními povolenkami

Současný energetický systém naopak zkritizoval bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl. Tomu se nelíbí především systém prodeje emisních povolenek, protože podle něj při něm dochází k manipulacím, které významně zvyšují ceny energií.

Jako nefunkční také označil systém evropské energetické burzy. Podle něj jde o model, který způsobil současnou krizi. Rozdílné ceny mezi výrobou, distribucí a spotřebou podle něj nikdo nekontroluje, na což doplácí především koncoví zákazníci.

Video  Ministr Síkela překvapil: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy  - Youtube / Svaz průmyslu a dopravy - Sněm 2022
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. října 2022 18:30 )

Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem o energetické krizi a ekonomickém kolapsu (youtube)🧣✨

frantacizek ( 11. října 2022 22:08 )

že jako ti savci selhali..

frantacizek ( 11. října 2022 21:46 )

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­725304­/ruso­ve-si-neuhlidali-kercsky-most-nepomohli-ani-cviceni-delfini.html


soudruhu,nemůžou být ti delfíni kontráši, re-přecvičeni USA?? mě napadlo..že jako selhali.. nebo jak si to v rudé komunitě vysvětlujete??

frantacizek ( 11. října 2022 20:55 )

Amerika zrychlí dodávku dvou protiraketových systémů NASAMS na Ukrajinu, uvedl dnes Bílý dům. Prezident Biden slíbil Zelenskému podporu v pondělním hovoru, který proběhl v reakci na vlnu raketových útoků na ukrajinská města. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby dnes reportérům řekl: „Věříme, že tam dokážeme první dva dostat ve velmi blízké budoucnosti. Určitě chceme Ukrajině dodat NASAMS tak rychle, jak to jen půjde.“

no a máte Sověti po ptákách a zase se přesuneme na bojiště, kde jste ale jaloví.. na civilní, neozbrojené obyvatele si ale dovolíte..

frantacizek ( 11. října 2022 20:52 )

V důsledku útoku ukrajinské armády na trafostanici v Belgorodské oblasti na západě Ruska je bez dodávek elektrické energie více než 2000 lidí, uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov.


no to je to, co jsem tady psal ráno, že se Sověti mají, čeho bát.. že Ukrajinci mezi sebou vybrali téměř 150mio Kč jen za 7 hod. na sebevražedné drony a použijí je k odvetným útokům na kritickou infrastrukturu sovětských měst, a nejblíže je Bělgorod a Rostov na Donu.. úplně ok, ať běžný Sovět zakusí, co jejich kremelský režim provádí v zahraniční politice stabilně (Gruzie, Sýrie, teď Ukrajina).. ještě můžou být obyvatelé Bělgorodu rádi, že přijdou jen o elektřinu, vodu nebo teplo a ukrajinští maladci to nepálí do nich, jako to zbaběle dělají ti komouši z Kremlu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa