Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Embargo na ruskou ropu: Brusel chystá nové ústupky, šéfka eurokomise jednala s Orbánem

Autor: ČTK - 
9. května 2022
20:51

Evropská komise se chystá znovu upravit návrh podmínek, za kterých mají členské země ukončit dovoz ropy z Ruska. Vedle dříve navržených výjimek pro Maďarsko, Slovensko a Česko zvažuje Brusel možnost přislíbit investice do infrastruktury zemí nejvíce závislých na ruské ropě. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová se vydala do Budapešti, kam jela o podpoře embarga přesvědčit jeho nejhlasitějšího odpůrce, premiéra Viktora Orbána. Po setkání uvedla, že vidí v jednáních s Maďarskem pokrok.

Komise minulou středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku tohoto zcela ukončit dovoz ruské ropy. Opatření, které má režim prezidenta Vladimira Putina připravit o významnou část zdrojů financování vojenské agrese, však odmítly podpořit Budapešť a Bratislava, s dodatečnými podmínkami přišla i Praha. Komise prvním dvěma zemím povolila výjimku do konce roku 2024, Česku pak do poloviny téhož roku.

Maďarsko však embargo odmítlo podpořit i při dosud posledním nedělním jednání unijních velvyslanců, což podle agentury MTI dnes zopakoval ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle něhož „Maďaři nesmí platit za válku“.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině dosud největší balík vojenské pomoci včetně 1600 střel, 400 vozů a čtyř milionů kusů munice, uvedla Sunakova vláda.

11:14
Dnes

Ukrajinští vojáci v první linii tvrdí, že konečný souhlas amerického Kongresu s balíčkem vojenské pomoci ve výši 60 miliard dolarů bude obrovským povzbuzením pro morálku. Představitelé v Kyjevě se munici pokusí co nejdříve dostat tam, kde je potřeba. Stále to ale bude značný logistický problém. Institut pro studium války naznačuje, že Rusko se může pokusit zaútočit na dopravní sítě, jako jsou železnice, aby zkomplikovalo distribuci vojenské pomoci, píše agentura Unian.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

Zobrazit celý online

Komise nyní chystá nový návrh, který by členské země mohly mít na stole v úterý. Podle zmíněného zdroje Reuters by jeho součástí mohl být příslib nových investic do ropné infrastruktury, která by zajistila novým unijním zemím náhradní přísun ropy. Von der Leyenová jela do Budapešti osobně přesvědčit Orbána, že i jeho země, s níž má Brusel dlouhodobé spory kvůli obavám z porušování evropských hodnot, by měla embargo podpořit.

„Večerní diskuze s premiérem Viktorem Orbánem přispěla k vyjasnění otázek týkajících se sankcí a energetické bezpečnosti, Dosáhli jsme pokroku, ale je zapotřebí další práce,“ napsala po setkání na twitteru von der Leyenová. Dodala, že svolá videokonferenci s dalšími zeměmi v regionu s cílem posílit spolupráci v oblasti ropné infrastruktury.

Šéfka EK původně plánovala oznámit schválení nových sankcí dnes během projevu ke Dni Evropy, na rozdíl od předchozích balíčků protiruských sankcí však kvůli ekonomickým obavám čelí nejednotě.

Unijní exekutiva podle Reuters také zvažuje, že z nejnovějšího balíčku vypustí zákaz přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU, který vadil Řecku, Kypru či Maltě. Návrh měl výrazně znesnadnit Rusku dopravovat ropu například na asijské trhy, některé státy však měly obavy, že byznys evropských lodí přeberou společnosti z jiných zemí.

Video  Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa