Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš u soudu kvůli Čapímu hnízdu: „V životě jsem nic neukradl,“ burácel v síni. A vytáhl Kalouska

Aktualizováno -
12. září 2022
15:09
Autor: ČTK, dn, for, man - 
12. září 2022
05:00

Sedm let poté, co policie začala prověřovat okolnosti získání padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo, vstoupila kauza bývalého premiéra Andreje Babiše do další fáze – v pondělí ji začal veřejně projednávat pražský městský soud. Babiš na líčení dorazil bočním vchodem, aby se vyhnul frontě osob před hlavní bránou. Vedle předsedy hnutí ANO usedne na lavici obžalovaných jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Blesk je u toho a získal i jednu ze vstupenek na hlavní líčení. Jak expremiér, tak i Nagyová vinu odmítají. Soud skončil krátce před třetí hodinou, proběhly jen výpovědi svědků. Pokračovat se bude zase v úterý od devití od rána.

Bývalý premiér Babiš dorazil k soudu kolem osmé ráno. Vyhnul se pak hlavní bráně a zajel na dvůr autem, odkud se bočním vchodem dostal dovnitř, jak informoval reportér Blesku. Samotný soud započal v 9:04 ráno a zahájil jej soudce Jan Šott. Skončil před třetí hodinou, pokračovat se bude zase v úterý ráno. Babiš podle informací od našeho reportéra dorazí na doporučení právníků osobně. Bude se chtít i sám vyptávat přítomného soudního znalce, podle právníka se mu totiž značně nelíbí. 

Pondělní soud se obešel bez dotazů. Podle právních zástupců je zvolena jiná taktika boje. „Nevíme, jak se k tomu svědkové budou stavět a počkáme, jak se budou vyjadřovat,“ řekl právní zástupce médiím s tím, že je to lepší taktika i z toho hlediska, kdyby chtěli svědci jeho klientům ublížit a oni by se tak nemohli bránit. „Žaloba je nepravdivá a není podložena důkazy,“ konstatoval po jednání Babiš.

Odmítání viny, hodinové projevy a tleskání

Jako první si vzal  v pondělí slovo státní zástupce Jaroslav Šaroch, který načetl obžalobu. Ten mimo jiné uvedl, že Babiš farmu fakticky ovládal a byla propojena na Agrofert. O tom podle něj svědčí i to, že farma obchodovala se stejnými zemědělskými komoditami jako firmy propojené s holdingem. Celé načtení trvalo půl hodiny. 

Následně si vzali úvodní slova advokáti Babiše a Nagyové. Právní zástupce Nagyové mimo jiné připomněl to, že bylo trestní stíhání již zastaveno a zase obnoveno. Reportér také informuje o tom, že se expremiér místy uculoval. Babišův právník mluvil přes hodinu a naznačil, že se bude mluvit i o chybách zastupitelství. 

Poté, co domluvil první právník expremiéra, se rozhodl jeden z přítomných mužů z davu projevu zatleskat. „Omlouvám se, pane soudče, hlas občanské poroty,“ utrousil. Nesetkal se ale s pochopením či vřelým přijetím a byl ze síně vyhoštěn, jak informuje reportér Blesku. 

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022) Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022) | Reuters

Vinu Babiš dlouhodobě odmítá s tím, že jde o snahu o jeho diskreditaci a odstranění z politiky. Hlavní líčení označil za „první politický proces od listopadu 1989“, za nímž stojí „polistopadový kartel tradičních stran“, který z něj udělal „veřejného nepřítele číslo jedna“. Nagyová se rovněž necítí vinna. „Moje klientka obvinění odmítá,“ uvedl její právník.

Problém byl, až když jsem šel do politiky, tvrdí expremiér

Babiš šel k výpovědi po zhruba hodinové pauze. Zopakoval, že „žádný trestný čin nespáchal“ a že to zásadně odmítá. „Výslovně vylučuji, že bych znal podmínky výzvy pro definici malého a středního podniku,“ uvedl. 

„V životě jsem nic neukradl,“ uvedl také expremiér. Ve své výpovědi si vzpomněl i na Kalouska. „Problém nebyl u Bendla, Kalouska ani Langšádlové – problém byl, až když jsem šel do politiky,“ dodal. 

Reportér Blesku popsal, že se Babišova vyjádření moc nemění od těch, která měl v předchozích letech. Kauza by podle něj nevznikla, kdyby nešel do voleb, a stojí si za tím, že vyšetřování je politický krok a že státní zastupitelství není nezávislé. Babiš dále uvedl, že zatímco dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch je nezávislý, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman – který se zasadil o pokračování stíhání – nezávislý nebyl. 

Opřel se také do předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09), která podle něj o něm šíří lži. „Je faktem, že je zde politická poptávka po mém odsouzení. Dochází tím k porušení mého práva na spravedlivý proces. Nikdy jsem v kauze Čapí hnízdo nic neudělal, moje svědomí je čisté a věřím, že se prokáže má nevina,“ dodal. Svědomí má prý čisté a zdůraznil, že nevznikla žádná škoda, protože peníze vrátil. 

Během své výpovědi dokonce mávnul směrem k publiku, že jsou přítomní antibabišovci, a uvedl, že nechce pokračovat ve vyjednávání před novináři, kteří by podle něj mohli ovlivňovat svědky. 

Podle trestního řádu se obviněný člověk může hájit jakýmkoliv způsobem – na rozdíl od svědka tak případně může i lhát bez trestněprávního následku, pouze nesmí jiného člověka křivě nařknout ze spáchání trestného činu.

Předseda soudu Jan Šott po výpovědích Babiše a Nagyové přistoupil k výpovědím svědků. Četl mimo jiné i výpověď současné ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Ta nicméně tvrdí, že se o kauze dočetla až v médiích a objasnění tak do případu nepřinesla. 

Vstup jen se vstupenkou

Pražský městský soud dopředu očekával zvýšený zájem veřejnosti o hlavní líčení. Rozhodl proto řešit situaci vydáváním bezplatných vstupenek do jednací síně. Kapacita sálu je 80 osob, soud popřípadě zpřístupní i balkon s dalšími 36 místy. Zároveň vyhradil 24 míst pro akreditované zástupce médií, přičemž na každou redakci připadlo jedno místo. Na místo se dostal i Blesk. 

Vstupenky má u dveří do síně kontrolovat justiční stráž. Pořizování fotografií a kamerových záznamů umožní soudce pouze před zahájením hlavního líčení, poté bude možné nahrávat je zvuk, například na diktafony.

Na začátku soudu došlo k úsměvnému incidentu, kdy se novináři v sále ozvali, že je soudci špatně rozumět. Ten se omluvil společně s poznámkou, že není na tolik lidí zvyklý a pokusí se mluvit více nahlas. 

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Na soud Andreje Babiše se stála dlouhá fronta a rozdávaly se vstupenky (12.9.2022) Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Na soud Andreje Babiše se stála dlouhá fronta a rozdávaly se vstupenky (12.9.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Demonstranté donesli celu 

Někteří lidé naplánovali protest na chodníku před budovou soudu ve Spálené ulici, a to „na podporu spravedlnosti pro všechny bez ohledu na jejich vliv či moc“. Happening avizoval také spolek Milion chvilek pro demokracii, který začal s demonstrací o půl deváté. Připravenou měla prezidentskou kancelář za mřížemi, se kterou chtějí obrážet republiku, jak uvádí jeden z reportérů Blesku. „Nikoho, kdo by podporoval Babiše, jsem neviděl,“ dodal. 

Cela obsahuje záchod, ale také fotografie bývalých ministrů za vlády hnutí ANO. Vyzdobena je například fotografií současné předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové s pávem a nad záchodem je i snímek exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z doby, kdy soutěžil v pěvecké soutěži. Udělali i krátkou scénu, kdy „policie“ dovedla do cely imitátora Babiše v imitaci vězeňského pyžama. 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) k tomu uvedl, že nátlakové skupiny nemají před soudy co dělat, protože takové akce mohou ovlivnit soudní řízení. 

Před soudem bylo na začátku jednání pár policistů, někteří zůstali i během něj. „Na místě dohlíží několik policistů na veřejný pořádek a na dopravní situaci. Žádné speciální přípravy jsme nedělali,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Podle reportéra probíhalo setkání v poklidu – bez křiku či mávání transparenty. 

Obviněná Nagyová kandiduje za ANO, vymlouvala se na nejasnosti

Podle Babiše má kauza ovlivnit nadcházející komunální a senátní volby a zřejmě i lednové prezidentské volby. Své rozhodnutí o kandidatuře na hlavu státu chce Babiš oznámit 28. října.

Vinu popírá i Nagyová, která za ANO aktuálně kandiduje do Senátu v jihlavském obvodu, kde je jejím soupeřem mimo jiné i nynější šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Nagyová vystoupila těsně po expremiérovi. Její první slova mířila na to, že se necítí být proviněná. Podle ní byly stovky žadatelů o dotace, kteří si mysleli, že jsou také malý či střední podnik. Výpověď Nagyové byla založena na tom, že byla jiná doba a nebylo vše tak ukotvené. Hodně věcí bylo podle ní nejasných. „Měla jsem možnost vytvořit něco pozitivního, moc se mi to nepovedlo,“ konstatovala. 

Zvolila jiný druh výpovědi. Popsala, že žila v tom, že udělala všechno správně. „Byla jsem a stále jsem přesvědčená, že firma Čapí hnízdo bylo malý podnik podle toho, jak to bylo v té době vykládáno,“ dodala a později upřesnila, že nic nenasvědčovalo tomu, že by bylo Čapí hnízdo napojeno na jiný podnik. Popřela, že by dostávala rozkazy a že by tak Babiš uplatňoval nějaký svůj vliv. Po zhruba 40 minutách odešla zpět do lavice a podala s ruku s právníkem expremiéra, na dotazy odpovídat nechtěla. 

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022) Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Vypovídat byla i Jana Nagyová (12.9.2022) | Blesk:Jiri Kotatko

Oběma obžalovaným hrozí pět až deset let vězení. Státní zástupce Jaroslav Šaroch pro ně navrhl tříleté podmínky a peněžité tresty – Babiš má státu zaplatit deset milionů korun, Nagyová půl milionu.

Hlavní líčení i v říjnu

Soudce Jan Šott zatím hlavní líčení nařídil na termíny 12. až 16. září, 26. až 30. září a 17. až 21. října. Šott sdělil, že délku trvání procesu nyní naprosto nelze odhadnout – záležet podle něj bude na vývoji dokazování, důkazních návrzích stran, dostupnosti svědků a řadě dalších faktorů. Není tak zřejmé, zda by rozsudek mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb.

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost a o rok později získala v programu pro malé a střední podniky evropskou dotaci 50 milionů korun na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Jako součást Agrofertu by na peníze neměla nárok. Po několika letech se pod Agrofert vrátila.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté jej vložil do svěřenských fondů. Obžaloba tvrdí, že svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání dotace. Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která spornou dotaci v roce 2018 vrátila státu.

Podle státního zástupce si byl přitom vědomý toho, že společnost je přes něj a jeho blízké propojená s firmami z Agrofertu. Pomohl tak tehdejší místopředsedkyni představenstva Čapího hnízda Nagyové k dotačnímu podvodu, tvrdí obžaloba.

Video  Komunální volby 2022: Sledujte čtyři předvolební debaty na Blesk.cz! Včetně superdebty s lídry 22. září od 11:00  - Blesk / V. Vokjan, K. Dlabač
Video se připravuje ...

sejdemeseupopelnic ( 13. září 2022 17:18 )

Nic jsem neukrad´ a ta částka také nesouhlasí.

roxin ( 13. září 2022 08:32 )

Ano i Kalousek by měl o té dotaci vědět a dost, to ten vzpomněl když opozice s ANTIBABIŠEM nemohla na nic přijít a od té doby se to "veze"!

jdi-se-bodnout ( 13. září 2022 07:46 )

Aby vypovídali, čím je soudruh Babiš zkorumpoval?

jdi-se-bodnout ( 13. září 2022 07:45 )

„Přijde mi velice absurdní, že tu stojím, moje svědomí je čisté... nepoužité.

milan59 ( 13. září 2022 07:30 )

Tak snad p.Šaroch povolá k soudu i ty úředníky,kteří ty dotace SCHVÁLILI !! Nebo že by si ty dotace schválil sám p.Babiš ??
Pokaždé když nějaká firma/podnikatel požádá o dotace ať ČR nebo EU,tak nastoupí kontrola ,která vše prověřuje než ty dotace schválí,takže i ti úředníci,kteří ty dotace schválili by měli být trestně stíháni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa