Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky, nadávky a potyčky: Babišovu kampaň v Ústí provázela mela, na expremiéra pískali

Aktualizováno -
11. srpna 2022
20:19
Autor: for, ČTK - 
11. srpna 2022
14:36

V Ústí nad Labem se sešli příznivci i odpůrci Andreje Babiše (ANO) a opět se setkání neobešlo bez násilí, křiku a urážek. Na místě bylo podle tamního policejního ředitele kolem 300 lidí, z toho asi 40 patřilo k odpůrcům expremiéra. Akce se neobešla bez skandování, ale i nadšeného potlesku. Blesk Zprávy byly na místě. 

Náměstí se pozvolna plnilo lidmi, před příjezdem Andreje Babiše ještě panoval klid. Mezi lidmi chodily slečny a nabízely píšťalky k protestu. Krátce poté, co obytňák expremiéra dorazil, se ale strhla mela.

Mnozí začala tleskat, jiní křičet a mnoho lidí začalo pískat. A ani ne dvě minuty po zastavení auta se strhla první rvačka. Účastník krátké strkanice - odpůrce Babiše - Blesk Zprávám řekl, že útok nevyprovokoval a tvrdí, že na něj muž sám zaútočil a strčil do něj. „Nic jsem neudělal,“ bránil se.

V davu a nepřehlené situaci přitom bylo špatně zřetelné, jak vše začalo. Blesk Zprávy se dostaly k incidentu až ve chvíli, kdy už muži byli „v sobě“. Šéf ANO a toho času řadový poslanec Babiš opakovaně vyzýval ke klidu, ale nebylo to nic platné, potyčky pokračovaly.

Policisté v uniformách a antikonfliktni tým ihned zasahovali a strkanice a hádky se snažili řešit. „Je nás tu šest,“ řekl Blesk Zprávám jeden člen antikonfliktního týmu.

Havlíček: Posiluje nás to, koalice tu odvahu nemá

„Naši fanoušci nikoho nenapadají, ale nemůžeme vyloučit, že když se kolem nich píská a řve a někdo jim křičí amplionem do ucha, že se neoženou. My vždycky vyzýváme k tomu, aby na to nereagovali a nenechali se vyprovokovat a vyzýváme i naše oponenty, aby nás třeba nechali domluvit,“ okomentoval setkání v Ústí nad Labem pro Blesk Zprávy místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO), který s Babišem pravidelně na akce jezdí. Podotknul, že fanoušci se nepřišli na akci prát, ale přišli se vyfotit, popovídat si. 

Podle Havlíčka je výjezdy posilují, už jich mají za sebou zhruba 150. „Je vidět, že roste agresivita našich odpůrců, skoro bych řekl, že jak se vládě nedaří, tak mají ti lidé tendence to hodit na nás,“ uvedl s tím, že je vidět, že má ANO odvahu mezi lidi jezdit a vysvětlovat jim, co se kolem děje. On sám nejčastěji lidem vysvětluje, co se děje v oblasti energií. „Na to odpovídám tak ze 40 %,“ řekl Blesk Zprávám. Vedle facek a strkanců se pak mezi účastníky rozdávaly také knihy a koláčky. 

Divoký mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Provázely ho hádky, nadávky i potyčky (11.8.2022) Divoký mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Provázely ho hádky, nadávky i potyčky (11.8.2022) | Foto Blesk - Martin Přibyl

„Poslal mě tak akorát do p*dele,“

„Dneska tady bylo řádně oznámené shromáždění politického hnutí, na který dorazilo zhruba 300 účastníků, z toho 40 odpůrců. Je to projev vůle a do současné doby policie neměl důvod zakročovat, pouze došlo k jednomu oznámení o napadení, kdy jeden příznivec přišel oznámit, že byl napaden druhým účastníkem,“ informoval následně Blesk Zprávy během akce tamní policejní ředitel, plukovník Vladimír Danyluk. Dodal, že se budou v rámci tohoto oznámení vyhodnocovat kamerové záznamy, ale že nikdo nebyl odveden.

Protiprávní jednání jednoho z účastníků mítinku budou policisté řešit jako přestupek. „Jinak se slovní roztržky dařily policistům řešit na místě. Vyhodnocovat se budou ještě záznamy z kamer, zda nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání,“ řekla mluvčí. Na místě zasahovalo kolem deseti policistů i členů antikonfliktního týmu.

Podle webu novinky.cz byl jedním z aktérů šarvátky na náměstí asistent poslankyně ANO Evy Fialové. Policie si jej po střetu odvedla stranou. Poslankyně na dotaz ČTK řekla, že ji věc mrzí a bude ji se svým asistentem řešit. Řekla, že se nacházela na opačné straně a že podle jejích informací incident začal ústní výměnou názorů. „Bylo to vyprovokováno po nějaké ústní výměně,“ řekla ČTK.

Když se muž po chvíli vrátil do davu, odmítnul věc komentovat. „Neotravuj,“ řekl médiím jeho známý a s posměchem uvedl, že je jeho přítel němý. Následně utrousil poznámku o „cucácích, co ještě nic nezažili“. Asistent na redaktorky také dělal posměšná gesta a předváděl němého. 

Oslovili jsme během akce jednu z účastnic, která se rovněž dostala do slovní potyčky s dalším demonstrantem. Ten ji vyzýval k tomu, aby přestala pískat. „Posílal mě do p*dele,“ řekla nám s tím, že ale i ona má právo se demokraticky vyjádřit a neposlouchat u toho urážky. 

Babiš se ve čtvrtek účastnil několika mítinků. Pískotem jej přerušovali i v Unhošti. Po akci na náměstí krajského města ještě zamířil do Chabařovic a do Krupky. Během svých vystoupení Babiš s Havlíčkem mimo jiné hovořili také o nedostatcích současné vlády Petra Fialy (ODS). Vyzdvihovali i kauzy, které se točí kolem vládního hnutí STAN. 

Video  Babišův mítink v Ústí se neobešel bez potyček a nadávek  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

roxin ( 12. srpna 2022 09:31 )

Babišem pohrdá jen menší čtvrtina a ta nestojí za zlámanou grešli, ostatní jeho příznivci jsou v poho­dě!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

xiioma ( 12. srpna 2022 09:01 )

Bureš si nic jiného nezaslouží. Jak on pohrdá lidmi, tak oni jím!

roxin ( 12. srpna 2022 08:27 )

Kdyby jste mohli Babiše byste utopili ve lžičce vody až tak ho nenávidíte a častujete ho těmi nejhnusnějšími nadávkami a urážkami!!! ČÍM VÍC NA NĚJ KYDÁTE TÍM VÍC MÁ PŘÍZNIVCŮ a slepení jdou do zapomnění co nevidět se zapomene!

roxin ( 11. srpna 2022 21:39 )

Celá slepená, senátoři i odpůrci Babiše mají v gatích z toho že Babiš bude prezident, do voleb měli strach že vyhraje volby a bude premiér a když se to o 0,67% podařilo slepeným tak je zase straší jako prezident, jenom se bojte máte čeho.

iIIyria ( 11. srpna 2022 21:22 )

No a cojako

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa