Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Detaily zásahu proti školákovi (14): Policisté u Babiše udeřili na autistu! Matka promluvila

Aktualizováno -
10. srpna 2022
20:31
Autor: Tomáš Belica, Markéta Mikešová - 
5. srpna 2022
20:39

Nejdříve na trávníku zakleknut třemi neznámými kolohnáty a později až na policejní stanici skončil v úterý školák Jakub (14). Čím se mladý autista provinil? Narušil předvolební mítink Andreje Babiše (67, ANO). A to rozpálilo doběla policejního prezidenta Martina Vondráška (49). Nešlo totiž o ojedinělý incident jeho podřízených z jihu Čech. Jakubova matka celý zásah popsala pro televizi Nova, stěžuje si na chování jednoho konkrétního policisty.

Od úterka šéf ANO se svým obytným vozem podnikal turné po jižních Čechách. A jako obvykle se na jeho mítincích sešli jak jeho příznivci, tak i odpůrci. Protože Babišovy výjezdy hodnotí policie jako rizikové, nechyběli na místě muži zákona. Včetně těch v civilu. A právě s nimi měl v úterý v Borovanech autista Jakub, který zrovna dokončil osmou třídu, tu čest.

Tajní v akci

Podle týdeníku Respekt, který Babišovo jihočeské turné pokrýval, už prý Jakub nemohl dál poslouchat Babišovy řeči o tom, že odpůrci jsou najatí. A tak chlapec popadl jeden z reproduktorů i se stojanem a utíkal s ním pryč. „Byl to okamžitý nápad. Pak mě někdo z toho jeho štábu dohnal a říkal, ať to vrátím, došlo mi, že je to blbost, tak jsem to vrátil,“ popsal chlapec pro Respekt. Jenže krátce nato už ležel na zemi, povalen a zakleknut třemi muži v civilu.

Nemoc? Nezájem

Jakubova matka – netušíc, že jde o policisty – se jala syna automaticky bránit. Jednoho policistu kopla, dalšího praštila do zad. „Jak jsem měla vědět, že jsou to policisté? Nejsou označení. Zkrátka vidím, že mi na syna klekají tři dospělí muži, myslela jsem, že je to Babišova ochranka,“ popsala pro Respekt.

Podobně hovořila i pro TV Nova. „Nesnesl to (Babišův mítink, pozn. red.), nastal u něj zkrat a odnesl tam reproduktor. Po pár metrech mu došlo, že to nebylo správné, takže když doběhl Babišův tým, tak jim zcela bez odporu ten reproduktor odevzdal. V tu chvíli už za ním přiběhli policisté,“ uvedla žena o svém synovi.

„Křičela jsem na ně, že je postižený, je autista, oni to vůbec nevnímali, jak byli v tom zásahu. Já jsem tomu jednomu skočila na záda,“ pokračovala s vyprávěním matka Jakuba. Podle ní jí jeden z můžu ukázal placku až později.

Video  Zásah proti austickému chlapci (14) na mítinku Babiše: Matka promluvila.  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Vše se ale nakonec vyjasnilo. „Podali jsme si ruce a slušně jsme se rozloučili. Já bych tohle chtěla nesmírně ocenit,“ řekla, jak proběhlo vyzvednutí syna na policejní služebně. „Nechci, aby to postihlo řadové policisty, tady si někdo musí uvědomit, proč je tam poslal,“ dodala s tím, že jako problémové vnímá chování jen jenoho ze zúčastněných mužů –l policisty s kšiltovkou od Andreje Babiše.

Ani Jakub zpětně necítí žášť. Přiznal, že nevěděl, že se jedná o policisty, ovšem během pobytu na služebně se k němu podle jeho slov chovali mile. „Ti policajti na mě byli totálně sympatický,“ řekl hoch. „Panu Babišovi se tady za tu situaci omlouvám,“ uvedl později pro CNN Prima News.

Volají po objasnění

V reakci na reportáž o zákroku proti Jakubovi policejní prezident Vondrášek napsal na Twitter: „Jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů… Nepřipustím, aby příslušníci policie nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy.“ V pátek se Vondrášek sešel s krajským ředitelem Luďkem Procházkou. Po setkání oznámil, že podklady k incidentu v Borovanech předal GIBS.

Poukázal však na to, že mladík utíkal s reproduktorem. „Policie nemůže přihlížet přestupku... Hlídka, která zasahovala, opakovaně prokazovala příslušnost k policii,“ uvedl. Na pondělí pak svolal poradu velitelů a chce, aby pro příště na podobných shromážděních figurovali policisté v civilu a na ně pak dohlíželi pracovníci vnitřní kontroly. Po důsledném prošetření zákroku volá také ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN) i předseda vlády Petr Fiala (57, ODS), kterého nemilé zprávy zastihly na dovolené v Chorvatsku.

Další den, další průšvih

Vondráškovu rozhořčení se nelze divit. Podle posledního průzkumu CVVM se totiž právě policie těší největší důvěře ze všech institucí, věří jí 79 % Čechů. Věci jsou o to horší, že hned ve středu na dalším Babišově mítinku v Českém Krumlově jihočeští policisté – rovněž bez jakéhokoliv označení příslušnosti – podle Respektu zadrželi a násilím nacpali do neoznačeného vozu ženu, která jednomu z nich dala facku.

Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum 24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Babiš o fašistech i štváčích

„To jsou fašisti a nacisti! To jsou voliči Spolu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční, a já jsem zvědav, kde je policie…“ hromoval ve čtvrtek Babiš do mikrofonu na dalším mítinku v Táboře směrem k odpůrcům.

Blesk se proto expremiéra zeptal, zda se cítí na těchto akcích v bezpečí a zda také podobnými výroky sám nepřilévá olej do ohně. Na to Blesku napsal: „Na každé naší zastávce vyzývám naše podporovatele, aby se nenechali vyprovokovat, aby na tu zlobu, agresi a vulgární pokřiky nereagovali a nedošlo ke konfliktu. Nikoho neurážím. V poslední době se ale odpůrci bohužel radikalizují, často je svolávají místní zastupitelé z vládních stran a situace na některých setkáních je občas velmi nepřátelská…“

Video  Policejní prezident o zákrocích na mítíncích Babiše: Nejsem z toho šťastný.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tomasj ( 12. srpna 2022 12:14 )

Jestli ten s tou burešovskou rudou kšiltovkou není stejný případ jako vedoucí obvodního oddělení PČR a kandidát do zastupitelstva za ANO. Novodobí politruci, uctivači estébáků a komunistických fueslů u policie demokratického státu, kde to jsme ? V estébákově!

jajas ( 11. srpna 2022 12:40 )

Úžasné, jak máš vysledovaný pohyb těchto tří "můžů", kteří přišli, prokázali se všichni odznakem...atd.. Jako bys stál vedle nich. A máš pravdu v tom, že těch vyjádření je spousta...hlavně aby měli vyjádření očitých svědků, to by asi bylo nejlepší . No a pokud půjde někdy "nějaký narušitel s nožem píchat do lidí tam, kde žádný policista není" tak asi proto, že tam policie není, logické. Nevím o tom, že by takovíto magoři někoho ohrožovali před policajtama. A jinak předpokládám, že v takovýchto nebezpečných případech, kdy jasně nějaký magor s nožem ohrožuje veřejnost, by se nic nestalo, kdyby ho zastavili neoznačení policisté, protože zasáhnout může kdokoliv, kdo se na to cítí, a pokud by přišel k úrazu, tak asi by si pak neměl stěžovat. No ale ten kluk s nožem nikoho neohrožoval, pravda, ani s žádnou jinou zbraní, takže by to ti tři chlapi měli mít jednoduché.

Dianthos ( 11. srpna 2022 10:32 )

K němu se nehrnuli tři chlapi. Ti muži s k němu přišli a prokázali se odznakem Policie a chtěli, aby se legitimoval. A podle vyjádření někoho (teď nevím, jestli policie, nebo někoho jiného) on začal utíkat. Babiš řekl, že se choval agresivně. A matka řvala, že syn je nezletilý autista až když už byl G.olem zalehnutý.
Opravdu už není co řešit. Svědků dost, oni to vyřeší. Policie bude příště muset být označena, nebo ti tajní policisté (což byli tito) nebudou smět zasahovat a bude se čekat na příchod uniformovaných policistů. Což to druhé řešení má logiku, pokud nehrozí nějaké veřejné ohrožení, že? Pokud by tam byl narušitel s nožem, tak půjde píchat do lidí tam, kde žádný policista není. A tajný se na to bude mít možnost dívat zblízka.

jajas ( 11. srpna 2022 09:54 )

Utíkal asi protože se k němu hrnuli tři chlapi.....a "snad" začal utíkat...no nebudeme se jen domnívat, nemá to cenu, nebyli jsme na místě a většinou platí, že více svědků má na jeden čin více různých postřehů... Já zase třeba četl, že matka na ty tři volala, že je nezletilý a autista...otázka je, jaký byl sled těchto událostí, a protože to "řeší" policie, tak to bude asi ve "správných" rukou a vyřeší to brzy....s tolika svědky.

Dianthos ( 11. srpna 2022 00:33 )

Jenomže když ten narušitel vypadá na třicet, tak po něm prokázání identity požadují. Ale on snad i začal utíkat, místo aby řekl, kdo je. A také Babiš říkal, že byl agresivní. To už si policie prošetří.
Stejně by měli používat drony, aby měli záznam celého shromáždění a nebyl by takový povyk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa