Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fiala se objímal s Leyenovou pod deštníkem: Tohle čeká EU pod českým předsednictvím

Aktualizováno -
1. července 2022
19:50
Autor: ČTK - 
1. července 2022
11:55

Premiér Petr Fiala (ODS) s ministry a Evropská komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou dorazili do Litomyšle na oficiální zahájení předsednictví v Radě Evropské unie, které Česko dnes převzalo na půl roku od Francie. Příjezdy vlády a Evropské komise doprovodila průtrž mračen, přesto se u zámku sešlo několik desítek lidí. Někteří z nich tleskali při příjezdu Von der Leyenové, někdo dal ale najevo i nesouhlas pískáním na píšťalku při příjezdech jednotlivých členů vlády. Předsednictví bude výrazně ovlivněno ruskou invazí na Ukrajinu i související ekonomickou a energetickou krizí. To zdůraznila i Leyenová s Fialou na první společné tiskové konferenci. Právě u energeticky nejspíše čeká Česko nejvíce práce. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes popřál českému premiérovi úspěch při realizaci ambiciózních priorit, mnoho politiků při příjezdu do Litomyšle podotklo, že Česku věří. Sama Leyenová dodala, že se na to i velmi těší a věří, že to společně zvládneme. Slavnostní den pokračoval koncertem, kde na začátku zazněla hymna Evropské unie a České republiky.

Jaké jsou priority českého předsednictví?

  • Energetická bezpečnost
  • Posílení obranných kapacit
  • Poválečná obdoba Ukrajiny
  • Odolnost demokracie
  • Zvládnutí uprchlické krize
  • Digitalizace

Energetická bezpečnost prioritou číslo jedna

České priority připomněla během úvodní tiskové konferenci i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Vedle hlavních témat se pozastavila i nad vizí jednotného obchodu v EU a se světem. „Je tu samozřejmě i řada drobných témat. Máme před sebou hodně práce Petře, ale je to dobrá práce a těším se a české předsednictví,“ uvedla.

„Nejdůležitějším tématem je Ukrajina. V rámci českého předsednictví je to energetika. A pokud budeme držet pospolu a jsem přesvědčená, že se to povede. Jednoho dne si řekneme, že díky českému předsednictví jsme překonali tuto těžkou chvíli,“ dodala na dotaz novinářů, které z témat je primárně „neukrajinským“.

Na společném zasedání podle premiéra Petra Fialy (ODS) řešila vláda s komisí aktuální problémy, které trápí jak občany ČR, tak i občany EU. „Jsou to věci a výzvy, které sdílíme společně. ČR je připravena v rámci své role se podílet na jejich řešení. Chceme navázat na dobrou práci francouzského předsednictví v radě,“ uvedl s tím, že primárně se jedná o energetiku a energetickou soběstačnosti. Právě toto téma podle premiéra vyvolává v lidech neklid. „My v tuto chvíli pomyslně přebíráme štafetu a leží tu nelehký úkol. Jsme si vědomi, že to musíme zvládnut a společnou ambicí je, abychom se dostali z této krizové doby,“ dodal Fiala.

Zahájení českého předsednictví: Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedkyně EK Ursulou von der Leyenovou (1.7.2022) Zahájení českého předsednictví: Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedkyně EK Ursulou von der Leyenovou (1.7.2022) | ČTK / Vostárek Josef

Důležitost energetické bezpečnosti podtrhla i předsedkyně Leyenová. Ta několikrát zmínila program RePowerEU. Projekt, který pracuje na plánech zajištění energie pro EU, ale i na plánech jak skloubit výrobu energie s klimatickými změnami. 

Předsedkyně EU se krátce také rozněžnila nad tím, že měla možnost navštívit při dnešní příležitosti dům, kde se narodil a vyrůstal skladatel Bedřich Smetana. 

Koncert zahájili aktivisté

Slavnostní večer pokračoval koncertem České filharmonie. Než ale začali hudebníci cokoliv hrát, na pódium vtrhli dva aktivisté. Ti se zde přivázali s nápisy „Zastavte fosilní šílenství a solární tunel“. Téměř ihned ale byli odvedeni přítomnou policií.

Zahájení českého předsednictví: Koncert České filharmonie narušili aktivisté (1.7.2022) Zahájení českého předsednictví: Koncert České filharmonie narušili aktivisté (1.7.2022) | ČTK / Taneček David

Česká filharmonie v rámci festivalu Smetanovy Litomyšle zahrála na začátku představení hymnu EU i hymnu České republiky. Poté měl úvodní slovo také premiér Petr Fiala (ODS). Ten uvedl, že už dnes se vláda s komisí důsledně bavila o tom, co nás v dalších 6 měsících čeká. „ČR je připravena stát v čele EU a během šesti měsíců ji pomáhat vést. Budeme dělat vše proto, abychom udrželi jednotu EU, jednotu, která se ukázala jako naše nejsilnější zbraň,“ uvedl. 

„Hudba nás spojuje, je to prostředek komunikace který je různorodý, ale přesto nemá hranice,“ dodal dále premiér a popřál všem příjemný večer i dobrý hudební zážitek. 

Slovo si vzala i Leyenová, která připomněla i historickou důležitost Litomyšle, kde působil i Alois Jirásek. „Česko inspirovalo Evropu příběhy statečnosti a také hovořím o Václavu Havlovi, což byl vůdce a morální inspirací a hovořím i o českých hrdinech dnešního dne. Rodiny nabídly své srdce a domov uprchlíkům,“ uvedla předsedkyně EU. „Těším se, že s vámi budu úzce spolupracovat. Úkoly jsou opravdu historické,“ dodala. 

Optimistické představy

Kromě společného zasedání vládního kabinetu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) s kolegiem Evropské komise budou podle nedávného vyjádření vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) dnes jednotlivé resortní pracovní skupiny komisařům představovat své priority.

„Je to symbolické zahájení, symboly jsou důležité. Nad rámec toho budeme jednat s celou řadou členů Evropské komise, což je nejvýznamnější orgán v EU z hlediska denní agendy,“ řekl na dotaz ČTK při příjezdu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Sám považuje za důležité hovořit s místopředsedou komise pro meziinstitucionální vztahy a strategický výhled Marošem Šefčovičem nebo s komisařem pro krizový management Janezem Lenarčičem. „Jejich portfolia jsou důležitá pro zahraniční agendu,“ uvedl Lipavský. S Lenarčičem chce diskutovat o humanitární pomoci na Ukrajinu, se Šefčovičem o spolupráci EU a Británie.

Optimismus ohledně možností českého předsednictví vyjádřila místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti regulaci digitální ekonomiky. „Myslím si, že při českých ambicích dosáhneme skvělých výsledků,“ řekla v krátkém komentáři po příjezdu do Litomyšle. Unii se podle ní daří i za ruské války posouvat kupředu „veškerou agendu“, podpora Ukrajiny nicméně musí mít nejvyšší prioritu.

„V zásadě by všechno mělo být zastíněné událostmi na Ukrajině, protože když se do Evropy vrátila válka, musí to být na prvním místě,“ řekla. Vestagerová.

Další členové EK včetně předsedkyně von der Leyenové při příchodu na zámek na dotazy neodpovídali. Do Litomyšle nedorazila šestice komisařů, absentují mimo jiné šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.

Přání od Zelenského

Zelenskyj na Twitteru napsal, že je Kyjev připraven ke spolupráci s českým předsednictvím při realizaci evropské agendy, která se bude týkat Ukrajiny. „Blahopřeji Petru Fialovi k zahájení českého předsednictví v Radě EU,“ napsal na sociální síti ukrajinský prezident.

Priority českého předsednictví

Mezi hlavní politické priority předsednictví patří zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení obranných kapacit a kybernetická bezpečnost, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Česká vláda bude částečně ovlivňovat agendu ministerských a dalších jednání, která bude řídit. Náplň předsednictví ale bude z velké části vyplývat z dlouhodobých unijních priorit. Česko čeká například vyjednávání o konečné podobě některých klimatických či digitálních pravidel včetně emisní reformy nebo zásadního omezení prodeje aut se spalovacími motory.

Své priority v minulých dnech představili také jednotliví ministři. Například ministerstvo práce a sociálních věcí se zaměří na zvládání uprchlické vlny v Evropě, opatření pro domácnosti a firmy kvůli rostoucím cenám energií či stanovení podmínek práce přes platformy. Resort dopravy chce prosazovat úpravu dopravních sítí, tématem ministerstva zemědělství bude potravinová bezpečnost nebo pesticidy. Ministerstvo pro místní rozvoj se chce zaměřit na politiku soudržnosti, regionální rozvoj, cestovní ruch a elektronizaci veřejných zakázek.

Evropa jako úkol

Logo českého předsednictví se skládá z grafického znaku a textové části. Grafický znak obsahuje celkem 27 prvků reprezentujících stejný počet členských států EU. Každý prvek vychází z barev vlajky konkrétního státu, jejich tvar je stylizovanou podobou střelky kompasu. Za motto byl zvolen výrok „Evropa jako úkol“, který ve stejnojmenné eseji publikoval první český prezident Václav Havel v roce 1996.

Poprvé Česko stálo v čele Rady EU v první polovině roku 2009. Předsednictví bylo výrazně ovlivněno březnovým pádem vlády Mirka Topolánka. Současný kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se podle dřívějších vyjádření svých členů podobného scénáře neobává.

Rozpočet nynějšího předsednictví má být oproti roku 2009 výrazně úspornější. V letech 2007 až 2009 bylo vyčleněno 3,75 miliardy korun, nyní se celkové výdaje předpokládají o 1,5 miliardy nižší. Kvůli úsporám kabinet ustoupil od původních snah o co největší počet akcí v regionech.

Video  Premiér Fiala jednal se šéfem Evropské rady.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 3. července 2022 16:39 )

politbyro SSSR značně vybledlo.

Jirik-ta ( 3. července 2022 16:37 )

jajas ( 3. července 2022 11:46 )

Oni mají ty vlezdo***ky nejradši, ale stejně si to budou dělat podle sebe....

Ferenc ( 3. července 2022 08:54 )

Zpráva na TN.cz Europská unie nařizuje všem chovatelům slepic,že se musí registrovat na úřadech,to je zase gol co? Už to není snad EU,ale shromáždění bláznů.Kam jsme to vlezli,to není normální.

sarina ( 3. července 2022 08:45 )

Současný premiér je dobrý pro Ua a možná ho opěvuje západ, protože dělá přesně to co potřebují aby dělal, ale je NEJHORŠÍM PREMIÉREM ČR VŠECH DOB právě proto, že "leze každému do zadku" aby se zalíbil!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa