Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Švédsko nabídne ČR převod gripenů zdarma i koupi nových strojů, uvedl velvyslanec. Kývnou Češi?

Autor: ČTK - 
29. června 2022
20:05

Švédsko Česku nabídne bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů Gripen. ČTK to v rozhovoru řekl švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen. Letouny by byly modernizovány a Česko by si zároveň mohlo zakoupit nejmodernější verzi Gripen E. Podle ambasadora jde o atraktivní ekonomickou nabídku. Zdůraznil, že švédský výrobce Saab je schopen nové stroje dodat bez dlouhé čekací doby. Za důležité také považuje to, že by česká armáda nemusela měnit zázemí, které letouny potřebují. Ministerstvo obrany ČTK sdělilo, že podobnou nabídkou od Švédska nedisponuje. Podle ředitele komunikace ministerstva obrany Davida Jareše vláda rozhodne o budoucnosti českého nadzvukového letectva na základě odborného doporučení armády.

Česká republika si ze Švédska pronajímá 12 stíhacích letounů Gripen C/D v jednomístné verzi a dva ve verzi dvoumístné. Pronájem skončí v roce 2027 a může být o dva roky prodloužen.

„Je to pro mne zcela nová informace. Zde na summitu v Madridu nám švédská strana nic v tomto smyslu nesdělila ani nenaznačila. K případné nabídce se proto mohu vyjádřit teprve poté, co ji dostanu oficiálně a seznámím se jejími detaily,“ uvedla v reakci na vyjádření švédského velvyslance ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Ta již dříve avizovala, že bude chtít o dalším osudu českého stíhacího letectva rozhodnout co nejdříve. Jako o jednom z hlavních kandidátů se mluví o amerických strojích tzv. páté generace F-35 Lightning. Počet českých stíhacích letounů by se také mohl navýšit z nynějších 14 na 24.

Švédsko hodlá předložit solidní nabídku

Podle Jörgensena Švédsko stojí o pokračování v dosavadní spolupráci s českou armádou, kterou považuje za velký úspěch. Poukázal na to, že čeští piloti jsou na švédské stíhací stroje už zvyklí. „Řešení, které bychom mohli navrhnout, je velmi výhodné z hlediska hospodárnosti i efektivity,“ poznamenal.

Švédsko je podle něj připraveno předložit solidní a finančně atraktivní nabídku. „A dokázali bychom České republice dodat nová letadla včas, bez dlouhého čekání, to je v dnešní době samozřejmě důležitý faktor,“ poznamenal. „Letadla, která si Česko dosud pronajímalo, by se dala převést do České republiky prakticky bez nákladů. To je ekonomicky velmi atraktivní,“ zdůraznil.

„Ministerstvo obrany žádnou takovou nabídkou od švédské strany nedisponuje. Platí současná smlouva o pronájmu 14 letounů s platností do roku 2027, s případnou opcí do 2029,“ sdělil ČTK Jareš. „Vláda bude o budoucnosti nadzvukového letectva rozhodovat na základě odborného doporučení armády, která posoudila možné varianty,“ dodal.

Modernizace nyní pronajímaných strojů by podle něj mohla být ukončena během roku a výroba moderních typů zabrala další rok až rok a půl. „To je poměrně rychlý přechod, jakýkoli jiný systém by trval mnohem déle, to je zřejmé,“ podotkl.

Nové gripeny jsou lepší

Za další výhodu pro české letectvo v případě pokračující spolupráce považuje to, že by mu nevznikly dodatečné náklady se změnou zázemí nebo třeba s výcvikem techniků. Ty by si vyžádal případný přechod na jiný typ letadla. Zdůraznil také nižší provozní náklady gripenů. „Když se podíváte na náklady na udržení letadel ve vzduchu, odhadujeme, že u konkurence by to bylo za letovou hodinu pětkrát více. To je samozřejmě něco, co je třeba vzít v úvahu,“ poznamenal.

I když je nový Gripen E vybaven pokročilejšími systémy než jeho předchůdce, na které se musí piloti vycvičit, podle velvyslance jde o hladký přechod a nevyžaduje zvláštní přeškolení.

Řekl, že s českou stranou nebylo Švédsko v poslední době ohledně budoucnosti českého stíhacího letectva v kontaktu. Protože si ale zástupci Švédska uvědomili, že by mohla Česká republika nyní chtít postupovat rychleji, rozhodli se svůj návrh potvrdit. Poznamenal, že Švédsko je otevřeno k mezivládní dohodě i k dohodě mezi českou vládou a přímo výrobcem.

Kontrakt na pronájem gripenů podepsala vláda v roce 2004 na deset let, náklady byly zhruba 20 miliard korun. Později byl prodloužen do roku 2027 s opcí na další dva roky. V letech 2015 až 2027 dá stát na financování nadzvukového letectva 21,4 miliardy korun.

Video  Ministr Lipavský ve Finsku a Švédsku: V NATO je potřebujeme, do Turecka se nemícháme  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1917 ( 2. července 2022 17:06 )

Největší problém je totální neumětelství vládnoucí Pětibandy a navrch dalšī ještě blbější pěnice ve vedení min.obrany. Na co budeme potřebovat "supermoderní" předražené F35,které mají ještě 5x dražší provozní náklady než Gripeny,ne které by se nemuselo budovat nové zázemí za desítky,možná i stovky miliard a navíc bychom měli místo 24 superdrahých,ale hlavně Amerických krámů, které stejně nevyužijeme,38 o něco méně "moderních",ale k tomu aby létaly dělat ochranu do Pobaltí nebo na Island a i třeba do Afriky, plně dostačující! Bohužel tam máme Pětibandu a novou "modernější" a hlavně blbější a vlezdozadelové pěnice, která to hlavně neplatí ze svého a naopak jí za ten kšeft přifrčí bakšiš o kterém se Pražské Starostovské bandě ani nezdálo!!!

LuCo ( 30. června 2022 15:33 )

Žádný strach! Drncava MO vše už předjednala na návštěvě USA, její rozsah hlouposti nezná hranic...

krapotkin ( 29. června 2022 22:22 )

Uvidíme, jestli tenhle úplatek Švédům něco přinese, kdyžČecháčci už dostali solidní výpalné od Amíků, aby nakoupili jeji létající rakve F 35, nebo jiný šrot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa