Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Důchody se znovu zvýší i v září! Nouzový stav kvůli uprchlíkům prodloužila vláda do prázdnin

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. května 2022
16:39
Autor: ČTK, simao - 
25. května 2022
14:19

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Nařízení o druhé letošní mimořádné valorizaci schválila dnes vláda. Co dalšího řešila?

Co vláda schválila a navrhla

  • Průměrně se od září znovu zvýší důchody - v září bude průměrné navýšení o 699 korun a důchody dosáhnou průměrné výše 17 900 korun
  • Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny potrvá do konce června. Po souhlasu Sněmovny dnes termín potvrdila vláda.  
  • Záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI) u elektřiny a plynu se zřejmě zkrátí ze současných šesti měsíců na polovinu, navrhuje v novele vláda.
  • V Mošnově má vzniknout nová logistická základna české armády. Ministerstvo obrany plánuje u ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku výstavbu nového logistického centra.

Na další valorizaci penzí bude třeba 7,8 miliardy

Důchody se letos zvedají celkem třikrát. Poprvé se upravily od ledna při běžné valorizaci. V průměru se starobní penze navýšila o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu.

Od června se kvůli vysoké inflaci uskuteční mimořádná valorizace. Procentní díl důchodu se upraví o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod poroste o 1017 korun. Potřetí se důchody mimořádně navýší od září, kdy se o 5,2 procenta upraví také příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Odpovídat má desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zbytek důchodu je zásluhová procentní část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů.

Na zářijovou mimořádnou valorizaci bude potřeba 7,8 miliardy korun, červnové přidání vyjde zhruba na 21 miliard korun. Pravidelné lednové navýšení si pro letošek vyžádá 28 miliard. Celkem tak má do penzí letos putovat o téměř 57 miliard korun víc než loni. Minulý rok se na penze podle údajů ministerstva financí vyplatilo 537,4 miliardy korun. Je to téměř třetina výdajů státu.

Na asi 9,1 miliardy korun by mohl státní rozpočet vyjít mimořádný příspěvek, který má zmírnit dopady zdražování na rodiny s dětmi. Příspěvek 5000 korun by měl stát vyplatit na děti, jimž 1. srpna nebude ještě 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče o ni budou muset požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v tzv. Czech Pointech.

Prodloužení nouzového stavu do prázdnin

Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny potrvá do konce června, po souhlasu Sněmovny z minulého týdne termín dnes potvrdila vláda. Strakova akademie o tom informovala na svém webu . Celkem potrvá nouzový stav 119 dnů.

Sněmovnu žádala vláda o prodloužení právního nástroje o 30 dnů od konce května, souhlas zejména hlasy poslanců pěti koaličních stran získala 19. května. Do července chce kabinet prosadit takové úpravy zákonů ke zvládání migrační krize, aby nouzový stav už nebyl potřebný.

Nouzový stav kvůli migrační vlně platí v Česku od 4. března. Za tři měsíce trvání ruské invaze dostalo víza dočasné ochrany 354.631 lidí. Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v současné době v zemi mezi 75 až 80 procenty z registrovaných běženců. Cizinecké policii se od počátku ukrajinsko-ruského konfliktu přihlásilo 259.415 lidí, v úterý jich přibylo 2049.

Režim dodavatele poslední instance se zkrátí?

Záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI) u elektřiny a plynu se zřejmě zkrátí ze současných šesti měsíců na polovinu. Počítá s tím novela energetického zákona, kterou dnes schválila vláda. Novela by se ve Sněmovně měla projednávat zrychleně ve stavu legislativní nouze, počítá se s její platností už od 1. června.

V rámci novely vláda ale neschválila původně zamýšlené nové možnosti odvolávání členů Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Přibýt měla možnost odvolat členy Rady také kvůli porušení zákonné povinnosti v souvislosti s výkonem funkce a jednání v rozporu s paragrafem, kde je vymezen hlavní účel vzniku a fungování úřadu, což je ochrana spotřebitelů v energetice. "Nechtěli jsme toto projednávat ve zrychleném režimu. A proto je předložíme Sněmovně v některém z dalších kroků," uvedl premiér.

V současnosti trvá režim DPI šest měsíců. Za tu dobu si musí zákazník, jehož předchozí dodavatel mu přestal dodávat energie, najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Po uplynutí půlroční lhůty se zákazník dostává do neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení od energií.

Nová logistická základna české armády

Ministerstvo obrany plánuje u ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku výstavbu nového logistického centra. Na základně by v budoucnu mohla působit část vojáků z logistické jednotky v Rakovníku. V červnu se ministerstvo chystá podepsat memorandum s Moravskoslezským krajem, které umožní bezúplatný převod pozemků poblíž letiště. Vládu o tom dnes informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude záměr pro kraj znamenat stovky nových kvalifikovaných míst. V plánu je i rekonstrukce přistávací dráhy letiště, ministerstvo financí na to vyčlení potřebné peníze.

Výstavba by měla začít nejdříve v roce 2024. Záměr vzniku základny, která nebude sloužit k bojovým účelům, podle ministerstva obrany pochází z období ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO). Impuls vzešel od kraje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 28. května 2022 17:47 )

PhDr. Josef Skála, CSc. na HRAD
O čem se mlčí - Vladimír Štěpán
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=u6cK­1OUj­WFE&t=­584s

Heil_Babisch ( 26. května 2022 18:30 )

Je to žebrota proti 80 miliardám soudruha Babiše.

kaonkl ( 26. května 2022 13:52 )

Já neříkám, že byty dostávaJÍ, ale mluvila jsem v čase minulém, tedy dostávaLI. Jejich generace opravdu byty za socialismu dostávala a v drtivé většině jsou nyní tyto byty převedeny již do OV, tedy bez nájmů, jen s klasickými poplatky (el, plyn, voda, teplo).

Horalysa: já počítat učím. Ale upřímně, dnešní rodina s klasickým příjmem (nikoliv průměrným), je na tom hůř než kdejaký důchodce. I oni platí za léky, energie, ale i hypotéky (které nyní podraží o tisíce, až mnohým skončí pevná úroková sazba), případně předražené nájmy, kroužky pro děti (které kdysi bývaly za hubičku) atd.
Důchodce na tom není o nic hůř než běžná rodina, rozdíl v tom nevidím.
Holá pravda, nic víc.
Tenhle stát lidi ožebračí a je jedno, zda se jedná o důchodce či rodiny, průšvit je ten, že další zadlužení ponesou současné generace, někdo to jednou zaplatit bude muset. A kde na to brát a nekrást ?

santikxauz ( 26. května 2022 07:16 )

Babiš přidal jednorázový příspěvek 5000 korun rouškovného.

horaIysa ( 26. května 2022 07:11 )

Verka, to máš pravdu. Ale to by se z toho tahle země už nevzpamatovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa