„Chceme, aby byly zákonem zmocněny krátkodobé ubytování do určité míry regulovat. Je to jediná šance, jak si to můžeme řešit sami," řekl jeden z předkladatelů materiálu a opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO). Podle spolupředkladatelky a radní Hany Kordové Marvanové (STAN) dnešní usnesení zastupitelů posílí mandát primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a vedení města k jednání s ministerstvy a Sněmovnou.

Podle Nachera je vzhledem k současné pandemii covidu-19 a útlumu turistického ruchu vhodná chvíle, aby ke změně došlo. „Až se sem tyto služby vrátí v plné palbě, bude to hůře projednatelné," řekl.

Zastupitelé napříč stranami se shodli, že město musí získat nejen podporu MMR, ale také mimopražských poslanců. Jim musí vysvětlit, nakolik je novela pro Prahu důležitá. „Pokud k tomu nebude vyjednána podpora, tak to (Sněmovnou) neprojde," řekl opoziční zastupitel Ivan Pilný (ANO). Návrh připravený Prahou je podle něj zpracován kvalitně.

V Praze nabízeli majitelé v polovině loňského července na platformě Airbnb ke krátkodobému pronájmu 6972 ubytovacích jednotek, tři čtvrtiny z toho tvořily samostatné byty či domy. V červenci roku 2019, tedy před vypuknutím pandemie koronaviru, to bylo 14.077 jednotek.