Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Demonstrace na Václaváku za Ukrajinu: Bolí nás, že nemůžeme být na místě! Praha: Darujeme 10 milionů!

Aktualizováno -
24. února 2022
17:51
Autor: nec, ČTK - 
24. února 2022
17:34

Světovými médii od brzkého rána rezonuje informace o vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Lidé po celém Česku i čeští političtí představitelé začali vyjadřovat nesouhlas se situací na Ukrajině. V 17 hodin na Václavském náměstí začala demonstrace s názvem Praha stojí za Ukrajinou! Pořádala ukrajinská a česká komunita s informační podporou Milionu chvilek pro demokracii.

Sláva Ukrajině! A další hesla zněla na Václavském náměstím, kde se sešli všichni, kteří odsuzují ruskou invazi a kteří vyjadřují podporu s Ukrajinci. „Bolí nás, že nemůžeme pomáhat na místě. Snažíme se pomoci alespoň tak, že se o tom, co se u nás děje, bude mluvit!” uvedli organizátoři akce v samém začátku akce. 

Demonstrující s sebou mají transparenty s nápisy Putin před mezinárodní tribunál, Stop Putin's crime nebo Ukrajinu nedáme, Ivane. Přinesli i ukrajinské, české a slovenské vlajky. Akce se účastnili hlavně mladí lidé, včetně Ukrajinců.

10 milionů od Prahy

Na Václavském náměstí promluvil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ten uvedl, že pražské zastupitelstvo schválilo 10 milionů korun, které věnuje Člověku v tísni na pomoc Ukrajincům. „Vítám obyvatele Prahy a všechny návštěvníky nejrůznějších národností. Jsem rád, že nás je tu tolik a není nám lhostejný osud země nedaleko našich hranic. Rusko zaútočilo na suverénní stát Ukrajina,“ uvedl Hřib. „Probudili jsme se do jiného světa. Blíží se humanitární krize na Ukrajině, máme kapacity, které využijeme, pokud bude potřeba,“ dodal Hřib. Pro případné uprchlíky má Praha připraveno 2420 lůžek, nachystány jsou autobusy dopravního podniku (DPP) a aktivováno asistenční centrum pomoci.

Spolu s primátorem se demonstrace zúčastnili i pražští zastupitelé. Museli to ale schválit přerušení jednání, aby se od 16:50 mohli přesunout z budovy radnice na Mariánském náměstí na shromáždění. Poté od 17:30 navázali na projednávání programu. Přerušení programu z důvodu účasti na shromáždění navrhnul předseda klubu Pirátů Viktor Mahrik. Jednání se dnes účastnilo 60 zastupitelů z 65. Demonstrující se zhruba po hodině přesunuli z Václavského náměstí před ruskou ambasádu, kde demonstrace pokračovala.

Video se připravuje ...
Další videa