Chtěli jsme, aby návštěvník, co sem přijde a zakoupí si nějaký z výrobků, nákupem podpořil příspěvkové nebo neziskové organizace a hlavně jejich klienty. Kritériem (pro výběr prodejců) tak bylo to, aby prodávané výrobky tvořili sami klienti těchto zařízení,“ uvedl Chabr.

Veškerý výtěžek z prodeje výrobků podle radního podpoří chod zapojených organizací, k nimž patří třeba organizace NAUTIS, která pracuje s lidmi s poruchou autistického spektra, rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina nebo nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Organizace neplatí městu za prodej výrobků svých klientů na Mariánském náměstí a za užití prodejních stánků nájem. „Praha si prodejní stánky zdarma zapůjčila od provozovatele trhů na sousedním Staroměstském náměstí,“ dodal Chabr.

Na návštěvníky velikonočních trhů u budovy pražského magistrátu čeká také kulturní program, který zajistí žáci pražských základních uměleckých škol a domů dětí a mládeže. Vystoupení se budou podle Čapkové konat především o víkendech.

Praha by podle Chabra chtěla trhy na Mariánském náměstí pořádat i v dalších letech. Náměstí u budovy pražského magistrátu se podle plánů pražských radních má nyní více otevírat veřejnosti, uvedl Hřib. Přispět by k tomu měl i plánovaný kulturní program v dalších měsících, který má na starost Městská knihovna v Praze.

Trhy i na Staromáku a Míráku

Velikonoční trhy jsou od 2. dubna také na blízkém Staroměstském náměstí. Jejich organizaci zajišťuje společnosti Taiko. Prodejci na náměstí v centru metropole budou nabízet dekorace nebo tradiční pokrmy do 24. dubna. Zboží s velikonoční tematikou mohou zájemci ode dneška nakoupit také ve 40 prodejních stáncích na náměstí Míru, kde trhy organizuje radnice druhé pražské městské části. Dekorace, pomlázky, kraslice či medové perníčky budou v nabídce do 18. dubna, avizovala Praha 2 na svém webu.

Fotogalerie
51 fotografií