Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanův poradní tým se rozpadl. Po Dlouhém končí další čtyři experti. Ztráta času, vzkazují

Aktualizováno -
24. května 2022
18:01
Autor: ČTK - 
24. května 2022
15:31

Z desetičlenného týmu poradců prezidenta Miloše Zemana odešli čtyři lidé, vedle ekonoma Vladimíra Dlouhého prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok a někdejší odborový předák a bývalý poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Podle něj odcházející členové uvedli, že jim došla trpělivost, resp. že pravidelné víkendové schůzky s prezidentem na zámku v Lánech považují za ztrátu času. Server Deník N později uvedl, že v Zemanově týmu končí také předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„V pondělí jsem na Hradě oznámil, že končím. S Milošem se znám 30 let, ale poslední měsíce mi došla trpělivost. Víc k tomu nebudu říkat,“ řekl serveru bývalý odborový předák Zavadil. Šéf Svazu průmyslu Hanák uvedl, že letos se neúčastnil žádného jednání týmu a nebyl na něj ani pozván. „Tím moje mise letos po devíti letech končí a myslím, že při tak vážné situaci válečné a ekonomické to nedává smysl,“ uvedl Hanák.

„Mé působení v expertním týmu pana prezidenta je už v tuto chvíli minulostí,“ řekl Deníku N Lukl. Zůstávat v týmu poradců podle něj nemělo smysl, jelikož v něm už nebudou zástupci profesních organizací. “Jejich účasti jsem si vždy cenil. Ani já jsem tam nebyl jako František Lukl, ale jako šéf Svazu měst a obcí. Nyní své další působení považuji za nadbytečné,„ dodal Lukl.

Jako první oznámil svůj odchod ze Zemanova expertního týmu prezident Hospodářské komory ČR Dlouhý, který jej tento týden potvrdil webu Respekt.cz. Důvody svého konce v poradním týmu neuvedl. Podle serveru ale nebyl Dlouhý spokojen s rozhodnutím hlavy státu jmenovat novým guvernérem ČNB Aleše Michla. Právě jmenování Michla novým guvernérem ČNB bylo podle seznamu Zpráv jedním z impulsů k odchodu i dalších Zemanových poradců.

Zemanův expertní tým se schází přibližně jednou za měsíc. Po odchodu čtyř jeho členů podle webu v týmu zůstávají kancléř Vratislav Mynář, hlavní Zemanův poradce Martin Nejedlý, někdejší ministr zemědělství Miroslav Toman, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Poslední z členů, velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček, se jednání podle serveru neúčastní kvůli svému pobytu v USA.

Video  Zeman se vzdálil Babišovi a „klimbal“ za Fialou: K optimálnímu stavu má daleko, říká politolog.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

horaIysa ( 25. května 2022 13:07 )

venouši, chybí ti tam slovo "bývalých". Možná sis ještě nevšimnul, ale Sovětský svaz je už minulostí a zbožným přáním Putina.

sarina ( 25. května 2022 08:29 )

......

venca_jezpet ( 24. května 2022 18:40 )

Už více než měsíc pracovníci úřadů v Jablonci nad Nisou pozorují, že pro českou humanitární pomoc, tedy pět tisíc korun, jezdí i váleční uprchlíci z bývalého Sovětského svazu, tedy Ukrajiny, kteří našli útočiště v Polsku.

venca_jezpet ( 24. května 2022 17:57 )

Zbitá v nemocnici opakovaně končila žena (36) z Ukrajiny. Její muž Volodymyr P. (38) ji podle obžaloby týral tak, že ji ani vlastní děti nepoznaly. Podle verdiktu tachovského soudu si měl násilník odsedět dva roky v base. Krajský soud v Plzni vyslyšel prosby mlácené ženy, aby se jí muž vrátil pomáhat domů, a vězení změnil na podmínku.

A určitě dostal ještě na cestu.

venca_jezpet ( 24. května 2022 17:55 )

Bleskáči najebou diskuse ke kdejaké hovadině - Patrasová a podobně, ale k válce dvou sovětských republik se diskutovat nesmí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa