Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš bez soupeře obhájil post šéfa ANO a oznámil konec. Novým „Faltýnkem“ Havlíček

Aktualizováno -
12. února 2022
15:15
Autor: ČTK, trm - 
11. února 2022
11:57

Bývalý premiér Andrej Babiš dnes na celostátním sněmu podle očekávání znovu obhájil pozici předsedy hnutí ANO. Obdržel 76 z celkových 95 hlasů, tedy 80 procent. Zdrželo se 13 delegátů, proti jich bylo šest. Ve volbě Babiš stejně jako v minulosti neměl protikandidáta. V předvolebním projevu uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa subjektu kandidovat nebude. Prvním místopředsedou se podle očekávání stal exministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Místopředsedy ANO zůstali Richard Brabec a Radek Vondráček Vondráček, nově jsou jimi Aena Schillerová a Ivo Vondrák.

Za své priority pro další funkční období Babiš v kandidátském projevu označil kontakt s občany, aktivní práci v hnutí a stínovou vládu, kterou ANO nedávno ustavilo. „Moc děkuji za podporu, vážím si toho a těším se na spolupráci,“ řekl delegátům po volbě.

Na předchozím sněmu ANO v únoru 2019 získal Babiš ve volbě hlasy 206 z 238 delegátů, tedy 86,5 procenta. V roce 2017 obdržel 195 z 210 hlasů, o dva roky dříve dostal všechny platné hlasy.

Prvním místopředsedou by se mohl stát bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Nominace sice obdržela i dřívější ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, chce se však ucházet pouze o místo řadové místopředsedkyně.

Další kniha a obraz od Faltýnka

Při příležitosti sněmu ANO hnutí připravilo novou knížku Může za to Babiš a jeho vláda, která obsahuje výčet kroků kabinetu Andreje Babiše (ANO). U bývalého ministerského předsedy jde už o třetí publikaci, předchozí dvě vyšly před parlamentními volbami v letech 2017 a 2021.

Nová kniha obsahuje 113 stran, rozdělena je zhruba do 15 kapitol podle jednotlivých oblastí, například finance, zdravotnictví, důchody a sociální politika, doprava, digitalizace nebo sport.

Od už bývalého místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka dostal Andrej Babiš obraz.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na sněmu ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek na sněmu ANO | Blesk:Jakub Poláček

Babiš viní z porážky covid

Porážku ANO v loňských volbách přisoudil Babiš v projevu koronavirové pandemii. Žádná vláda se podle Babiše předtím nesetkala s tak bezprecedentní krizí, která zasáhla zdravotnictví, ekonomiku, ale hlavně společnost, rodiny a životy. „Ne vždy se všechno povedlo, ale vždy jsme jednali tak, abychom ochránili naše občany,“ řekl. Poděkoval zdravotníkům, hygienikům, učitelům, vojákům, hasičům či prodavačkám za jejich nasazení, a také lidem, kteří dodržovali protikoronavirová opatření.

Strany nyní sdružené ve vládě, tedy Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN), podle Babiše zneužívaly krizi v politickém boji. V době, kdy zemi zasáhla největší koronavirová vlna, podle něj tehdejší opozice s ničím nepomoha, naopak zpochybňovala rozhodnutí vlády a rozeštvávala společnost.

Předseda hnutí také míní, že by ANO vyhrálo sněmovní volby, kdyby se strany nesdružily do koalic. Babiš si stojí za tím, že při povolební situaci byl odchod do opozice jedinou rozumnou cestou, i když tím podle svých slov „rozzlobil“ prezidenta Miloše Zemana. Ten byl připraven Babišovi dát dva pokusy na sestavení vlády, předseda ANO to ale nakonec odmítl.

„Mohli jsme situaci natahovat a vládnout v demisi třeba dva roky, ale vnitřně cítím, že by to nebylo správné, poškodilo by to naše hnutí i atmosféru v naší zemi,“ poznamenal. Spolu a Piráti se STAN se ihned po volbách domluvili na společném postupu, ve Sněmovně mají dohromady 108 křesel. Babišův kabinet podle šéfa ANO příkladně předal úřady novým ministrům.

Babiš ve svém úvodním slovu uvedl, že k prezidentské volbě zatím neřekne „z vícero důvodů“ jasné slovo. Doplnil, že působení v politice poškodilo jeho rodinu, bývalou firmu i jeho samotného. „Plno lidí chce, abych do prezidentské volby šel. Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, ANO musí postavit kvalitního kandidáta, který osloví lidi napříč společností,“ uvedl. Kandidát ANO by podle něj měl dělat vše pro spojování lidí a pracovat i pro ty, kdo ho nevolili.

Havlíček obdržel nominaci na prvního místopředsedu v deseti krajích, Schillerová ve dvou. V posledních dnech musela bývalá ministryně financí vysvětlovat miliony vynaložené za fotografie a videa na sociální sítě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně, zatímco Schillerová tvrdí, že snímky sloužily k propagaci ministerstva. Za záležitost Schillerovou kritizoval i Babiš. Schillerová nakonec na první místopředsedkyni nekandidovala.

Řadoými místopředsedy bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Novými se stali Schillerová a moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák.

 

Video  Havlíček šije do nové vlády kvůli škrtům: Švindl, arogance a střílení se do kolene!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, která je místopředsedkyní hnutí nepřetržitě od roku 2015, nominace na krajském sněmu také obdržela, ale nepřijala je.

Na pozici člena předsednictva má nominaci 15 zástupců ANO. Jsou jimi Brabec, Mračková Vildumetzová, Schillerová, Vondráček, Vondrák a dále zlínský hejtman Radim Holiš a poslanci Jaroslav Bžoch, Jana Pastuchová, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk, David Kasal, Jan Volný, Josef Bělica, Josef Kott a Zuzana Ožanová.

Video  Babiš ve Sněmovně šil do Fialy a spol. hodinu a půl: Schytal to „chaot“ Válek i Brno.  - ČTK
Video se připravuje ...

ingmarie ( 13. února 2022 23:10 )

Babišovi se nějak zmenšuje hlava a zvětšují brýle

ingmarie ( 13. února 2022 23:07 )

hubaucpanakoblihou ( 13. února 2022 18:44 )

Tobě to pomohlo?

hubaucpanakoblihou ( 13. února 2022 18:42 )

Dobře se vystříkal. To se ti muselo líbit.

venusema ( 13. února 2022 16:00 )

Expremiér chřadne, je už hubený dědulka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa