Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lipavský se chystá na Ukrajinu, přiveze s sebou 500 balíčků první pomoci. Navštíví i linii dotyku

Autor: ČTK - 
4. února 2022
16:31

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) během návštěvy Ukrajiny příští týden předá 500 balíčků první pomoci v hodnotě 3,6 milionu korun. Česká diplomacie je zajistila společně s Českým červeným křížem. Úřad to uvedl v dnešní zprávě o cestě, která se uskuteční v pondělí a úterý. Lipavský Ukrajinu navštíví společně s ministry zahraničí Slovenska Ivanem Korčokem a Rakouska Alexanderem Schallenbergem.

U ukrajinských hranic se shromažďují desítky tisíc ruských vojáků. Západ podezírá Rusko, že se chystá na území svého souseda vpadnout, což ovšem Moskva popírá.

Lipavský se v Kyjevě setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, premiérem Denysem Šmyhalem a také s předsedou Nejvyšší rady Ruslanem Stefančukem a ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou. Ministři zahraničí tří zemí navštíví Charkov a linii dotyku na východě země. Šéf české diplomacie chce cestou potvrdit podporu územní jednoty a suverenity Ukrajiny, reformního procesu a euroatlantického směřování země.

„Nemůžeme dovolit, aby si Moskva dál kladla nepřijatelné nároky,“ řekl Lipavský ve videu na twitteru. „Ukrajina musí mít právo si sama zvolit, jestli chce patřit na Západ, vyznávat naše hodnoty, ucházet se o členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci,“ dodal.

Balíčky, munice i peníze

Lipavský Ukrajině předá 500 takzvaných traumasetů, na jejichž přípravě se podíleli též dobrovolníci z nevládních organizací. Česká vláda na konci ledna také rozhodla o darování 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodnotě 36,6 milionu korun. Zástupci ČR a Ukrajiny tento týden uzavřeli i delší dobu chystané ujednání, které umožní v Česku léčit raněné ukrajinské vojáky.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozvojovou a humanitární pomoc Ukrajině poskytuje od roku 2014, loni činila 74 milionů korun. „Naše pomoc cílí na podporu místního obyvatelstva a rozvoj kapacit veřejných institucí, včetně odezvy na východě země,“ poznamenal úřad.

Nad rámec toho Česko poskytlo 18,5 milionu na podporu rozvoje občanské společnosti, svobody médií včetně vzdělávání novinářů, rozvoje právního státu, zvýšení odolnosti ukrajinské společnosti, zlepšení životního prostředí a občanských iniciativ v regionech.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu? Ohrožení i pro Česko, varují vládní představitelé. A schválili dar 4000 granátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

pravlast ( 6. února 2022 20:56 )

Proč tam veze balíčky první pomoci když banderovci mají jasné pokyny: v uniformách Ruské armády vraždit civilisty a nesmí nikdo přežít aby náhodou nemohl svědčit.Jooo
když provokace,tak důkadně.A ten tro*uba se do toho nechá namočit...

LuCo ( 6. února 2022 18:46 )

Měl sebou vzít i ty opravené OT, co je vyřadila ta osobní škodovka.

e.lesanova ( 5. února 2022 21:25 )

Munici za 36 milionů z peněz daňových poplatníků...FAKT ty peníze nikde nepotřebujeme účelněji využít ?? Kolik nemocnic nám padá na hlavu, kolik rodin nemá ani na jídlo?? Podporovat tímto způsobem vyvolání válečného konfliktu je na "oprátku"

denisz ( 5. února 2022 15:43 )

Jistě se na vlastní oči konečně přesvědčí, že ruská vojska nejsou na hranici, ale cca 200 km od ní. Otipuje si ukrajinské jestřáby. Zjistí, že žádný vojenský konflikt nenastane, žádná strana na tom nemá zájem. Jistě bude vyžadovat vyváženou dohodu, co by vyhovovala všem. Nejen USA a NATO, kteří chtějí Ukrajinu pod svoji sféru vlivu. Nejen zdevastované Ukrajině, co v tom vidí finanční, materiální, vojenské a politické výhody. Rusko jen chce bezpečnostní záruky v neutralitě Ukrajiny (Budapešťská deklarace) a naplnění Minských dohod a ochranu rusky mluvící menšiny, což Západ odmítá. Ukrajinu přesvědčí, aby na to zatím přistoupila na 10 let a konflikt by se rychle urovnal. Ten čas využít, aby se vše realisticky vyladilo a jestřábi stačili vychladnou.

Jirik-ta ( 5. února 2022 13:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa