Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Česko stáhlo žalobu kvůli Turówu, Polsko už poslalo peníze. Ministryně dohodu hájí

Aktualizováno -
4. února 2022
16:07
Autor: ČTK - 
4. února 2022
10:43

Polská strana ujistila Českou republiku o tom, že peníze na řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic poslala. Ministerstvo životního prostředí dnes odpoledne potvrdilo, že částku obdrželo. Uvedla to ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Mluvčí vlády Václav Smolka následně informoval, že Česko stáhlo žalobu u Soudního dvora EU.

Země se dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Částka 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu, řekl ve čtvrtek po podpisu mezivládní dohody s Morawieckým premiér Petr Fiala (ODS). Mezivládní transfer činí 35 milionů eur, dalších deset milionů poskytla Libereckému kraji nadace těžební společnosti PGE, která důl provozuje.

Mluvčí vlády Václav Smolka dnes řekl, že ve chvíli, kdy domluvené peníze dorazí na příslušné účty v ČR, bude stažena žaloba u Soudního dvora EU. Česko se na něj obrátilo loni v únoru poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole Turów do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise.

Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová ve čtvrtek večer informovala, že Polsko náhradu už převedlo.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně hranice ovšem poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody a stěžují si i na hluk a znečištění prachem.

Český a polský premiér ve čtvrtek podepsali dlouho vyjednávanou mezivládní dohodu. Kompromis nastal kromě peněžní částky také v době soudního dohledu, země se dohodly na pěti letech. Praha původně chtěla desetiletý dohled, Varšava dvouletý.

Polsko se podle Fialy v dohodě zavázalo mimo jiné k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z českého území, stavbě ochranného valu a dalším opatřením například k zlepšení ovzduší v regionu. Do dokončení těžební činnosti bude podle dohody zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. Bude též fungovat fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí.

Smlouva podle mluvčího vlády Smolky vznikla na vládní úrovni, a je tak účinná podpisem obou smluvních stran, v nejbližší době bude zveřejněna ve sbírce mezinárodních smluv. Obě strany také jmenují své zmocněnce.

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům 
Video se připravuje ...

LuCo ( 6. února 2022 18:57 )

Polsko nám zaplatilo překotně rychle, protože se obávalo, že takovou pitominu jako jsme udělali, ještě rychle odvoláme..

e.lesanova ( 5. února 2022 21:45 )

Kam si strčíme směšnou miliardu, pokud nebude voda ?? Nikdo neví, zda postavení zdi bude mít žádaný efekt, krom toho již snížený stav spodní vody o desítky metrů nic nezmění Stejný styl, kdy nám bylo účelově lháno, jak budeme mít levné energie, které nakonec levně vyvážíme a předražené kupujeme zpět?? Za kolik bude v budoucnu žejdlík pitné vody ??!!

maruch ( 4. února 2022 17:57 )

Co to tady meleš Ty Vendelíne, i kdyby tam byl jeden den ,tak měl bojovat za občany ČR a ne hned kývnout na první nabídku jak nemocný osel. Poláci jsou vysmátí a Fiala se bude bít v prsa jak je dobrý ,jak snížil státní dluh.

elIaella ( 4. února 2022 17:40 )

UBOŽÁKU. Jenže RÁD zapomínáš že p. Fiala je předsedou vlády K TOMUTO "14 dní i s cestou" a tento problém narůstal roky. Tvé tvrzení je stejná hloupost jako bys tvrdil, že za státní dluh, může současná vláda. OMYL, plač na babišovu vládním skonu.

elIaella ( 4. února 2022 17:36 )

www.no­vinky­.cz/zah­ranic­ni/e­vropa/­clanek­/pou­cova­li-jsme-cechy-o-potratech-a-nechali-turow-dojit-tak-daleko-kritizuje-polsky-tisk-40386133
*Poučovali jsme Čechy o potratech a nechali Turów dojít tak daleko, kritizuje polský tisk

Spor kolem dolu Turów se nikdy neměl dostat před Evropský soudní dvůr. Kompromisní dohoda snad ukončí mezinárodní spor o škodlivé dopady rozšíření dolu na sousedy na jižní hranici, komentoval podpis dohody polský deník Rzeczpospolita.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa