Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dlouhá noc s důvěrou ve Sněmovně: Válek se posilnil rohlíkem, ministři kolou a poslanci se vytratili

Aktualizováno -
13. ledna 2022
16:19
Autor: ČTK, tsv - 
13. ledna 2022
14:00

Při nočním jednání Sněmovny o důvěře kabinetu Petra Fialy (ODS) zůstávala řada míst neobsazených, poslanci sledovali schůzi z kuloárů. V řízení schůze, která byla na žádost opoziční SPD přerušena po 22 hodinách dnes v 07:00, se místopředsedkyně a místopředseda střídali po hodině a půl podle přesného rozpisu a byli i ve střehu pro případnou pomoc kolegovi u řídícího pultíku. Členové vlády se snažili být na místech všichni, jak jim to předepisuje usnesení dolní komory z 90. let. Hojně pili kávu i kolu, vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zahnal hlad rohlíkem a vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK řekl, že spal půl hodiny.

Schůze trvající zatím 22 hodin včetně polední přestávky je s přehledem nejdelším jednáním o důvěře vládě. Dosud trvalo nejdéle předchozí hlasování o důvěře menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO), které se protáhlo na 16 hodin.

„Vláda se snažila tam být celou dobu. Sledovali jsme jednotlivá vystoupení, poměrně často ministři včetně mne vystupovali v reakcích na dotazy,“ uvedl Bartoš. Dodal, že měl například „takovou výměnu“ s bývalou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) o kontinuitě na ministerstvu. „Byla to náročná noc, v návaznosti je mimořádná schůze. Tak jsem spal třicet minut v křesle, ale když se jedná o důvěře vládě, není to žádná oběť. Jednali jsme na složitějších jednáních, i tady ve Sněmovně, “ uvedl. „Uvidíme, zda si opoziční poslanci budou chtít zopakovat to kolečko, nebo zda půjdeme na hlasování,“ řekl k pokračování schůze, které bylo svoláno na 18:00.

Benda naháněl poslance ze snídaně

Ve vládních i poslaneckých lavicích byla v noci vidět řada neobsazených míst. Lavice se začaly zaplňovat až před sedmou hodinou ranní. Když se mělo krátce po 10:00 hlasovat o programu mimořádné schůze svolané k financování hnutí STAN, musel předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda požádat o pětiminutovou přestávku. Zdůvodnil to tím, že „propustil lidi na snídani“. Z této mimořádné schůze už se omluvila desítka členů vlády v čele s premiérem Petrem Fialou, který má dopoledne jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Pozornost a řadu ohlasů na sociálních sítích vyvolal projev ministra průmyslu Jozefa Síkely, který komentoval vystoupení exministryně financí Aleny Schillerové (ANO). „Zmínili jste tady, že jste našli peníze. (Smích z řad koalice.) Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste tento stát ještě víc,“ prohlásil.

„Účast byla různá. Samozřejmě je třeba si také občas odskočit, zajít na večeři a podobně,“ popsala noční jednání místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). Vzhledem k tomu, jak opozice nastavila své fungování, očekává Kovářová, že večer se bude opakovat situace ze středečních pozdních a dnešních brzkých hodin. „Konstruktivně se opozice nechová. Avizovali, že něco podobného se bude dít i po té 18:00, kdy budeme pokračovat, že času mají dost,“ uvedla.

Válek s rohlíkem a nadávající Fiala

„Mě už to taky s*re,“ pronesl kolem druhé hodiny odpolední předseda vlády Petr Fiala. Tou dobou se přitom ještě ani nevědělo, že se jednání protáhne až do rána. Kolem šesté hodiny si poslanci odsouhlasili, že mohou jednat i po deváté hodině, půlnoci a třetí hodině ranní.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

„Pan premiér je jenom člověk a neveřejně člověku může něco ujet,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka. Premiérova slova zachytily sněmovní mikrofony v době, kdy opozice tepala vládu za to, že v lavicích nesedí všichni ministři. To tak zřejmě naštvalo i premiéra, že jeho lidé nejsou na místech.

Poslanci začali být po dlouhých hodinách prosezených ve Sněmovně vyčerpaní a hladoví. Po svém to vyřešil například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který si do kantýny došel pro pohotovostní rohlík.

Ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal ve Sněmovně hlad a tak si došel koupit rohlík Ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal ve Sněmovně hlad a tak si došel koupit rohlík | Blesk:Jan Vilimek

Poslanci se posilňovali kávou nebo slazenými nápoji. Takto byl například obložený stůl ministra dopravy Martina Kupky (ODS), který se spolu se svými sousedy zásoboval Coca Colou.

Jednání o důvěře vládě: ministr Kupka s Coca Colou Jednání o důvěře vládě: ministr Kupka s Coca Colou | Blesk:Jan Vilimek

Drahá, dovez mi kartáček

Před desátou hodinou lavice znatelně prořídly. Postupně mizeli členové vlády i opozice. Někteří poslanci si čas od času krátili čas na telefonech, nebo psali drahým polovičkám, že se domů ještě dlouho nevrátí.

V hlavní roli telefon: Poslanci často při jednání o důvěře vládě hledali něco v telefonu V hlavní roli telefon: Poslanci často při jednání o důvěře vládě hledali něco v telefonu | Blesk:Jan Vilimek

Foto: 

Poslanec za ODS Jiří Havránek na twitteru psal o zubním kartáčku, o který měl požádat svou ženu. „Report ze sněmovny: z “Dlouhý noci” se možná stane “Nonstop”… Omlouvám se všem, kterým jsem tvrdil, že ve dvě bude konec, a píšu ženě, aby mi ráno dovezla zubní kartáček,“ napsal.

Premiér Fiala chodil pravidelně telefonovat do prázdných zadních lavic Sněmovny.

V hlavní roli telefon: Premiér Petr Fiala chodil při jednání Sněmovny o důvěře vládě často telefonovat do zadních telefonních lavic V hlavní roli telefon: Premiér Petr Fiala chodil při jednání Sněmovny o důvěře vládě často telefonovat do zadních telefonních lavic | Blesk:Jan Vilimek

Národního ptáka už máme

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra do programového prohlášení Fialovy vlády přidal bod o prosazení volby národního ptáka. Proti tomu se v půl páté ráno postavil bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (za ANO).

„My na Moravě už máme národního ptáka. Je to orlice. My žádného jiného ptáka nechceme. Případně kalouse ušatého si přijímejte v Praze a ve středních Čechách,“ řekl na konci svého projevu rozvášněný Vondráček.

Selfíčka ze Sněmovny

Někteří poslanci se stíhali v průběhu zdlouhavého jednání fotit s kolegy. Mezi ně patří i poslanec Parlamentu za Olomoucký kraj Ladislav Okleštěk. „22,5 hodiny jednání v kuse. Dá se to vydržet, když si člověk uvědomí, že záchranáři, zdravotní sestry, policisté a další profese pracují často i 36 hodin,“ napsal optimisticky.

Své fanoušky na twitteru informovala o aktuálním dění i první místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. „Dobré ráno z noční směny ve Sněmovně! Je 6:30, už skoro 22 hodin jednáme o důvěře vládě a zrovna nám tu řeční poslanec Babiš. Věřím, že to vaše ráno je rozhodně lepší...,“ připsala k fotografii.

Fotku ze zákulisí přidal také poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný s popiskem „Dobré ráno. Tak jsme se dostali právě do 22. hodiny jednání o vyslovení důvěry vládě“.

K dlouhému jednání se na twitteru dále vyjádřil poslanec za ODS Karel Haas. „Poslanecký nováček Haas žasne... Začínali jsme ve středu v 9 hodin ráno a ve čtvrtek v 7 hodin ráno není ani po 22 hodinách jednání o důvěře vládě u konce.... Inu, demokracie je někdy pracná...,“ napsal.

Poslanec Parlamentu za Moravskoslezský kraj Petr Letocha během dlouhého jednání sbíral podpisy členů vlády. „A mám to! Všech 18 podpisů členů nové vlády, které jsem posbíral během dlouhého jednání o důvěře,“ napsal na twitter k fotografii.

Video  Babiš ve Sněmovně šil do Fialy a spol. hodinu a půl: Schytal to „chaot“ Válek i Brno  - ČTK
Video se připravuje ...

brano34 ( 13. ledna 2022 17:52 )

Vypněte poslancům na 4 roky kamery, aby jim neklesalo tak rychle IQ a mohli v klidu přemýšlet a pracovat. Mediální hvězdy z nich stejně nebudou, že Babišovci

Jirik-ta ( 13. ledna 2022 17:41 )

komedie

Stano1963 ( 13. ledna 2022 17:35 )

to je běžný program i v naší firmě, bez mobilu a notebooku ani chvilku . Místo denního tisku máme placený přístup na Hospodářské noviny a odborné weby, papírové noviny jsou nás již trošku mimo

sorgedoktor ( 13. ledna 2022 17:24 )

Nicmene prostupuji k tomu zodpovedne, treba se unavi

sorgedoktor ( 13. ledna 2022 17:23 )

Musite to poradne sledovat, tam se naskytnou zadrhele, opozice sae toho chytna jak hxxxx kosila a problerm je na stole...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa