Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Bartoš zůstal u kormidla Pirátů a sklidil gratulace koalice. Rakušan zmínil sílu, co Kalousek?

Aktualizováno -
8. ledna 2022
17:05
Autor: ČTK, for - 
8. ledna 2022
16:20

Znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš, kterého v sobotu na další dva roky potvrdili jeho spolustraníci ve funkci, má nyní silný mandát pro působení ve vládě. V reakci na jeho zvolení to na twitteru uvedl předseda koaličních Starostů Vít Rakušan. Se Starosty šli Piráti loni do sněmovních voleb. Bartošovi gratuloval i premiér Petr Fiala (ODS), který věří, že jejich dosavadní dobrá spolupráce bude pokračovat. Bartošovo vítězství přivítala i předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na sociálních sítích poblahopřál Bartošovi i expředseda TOP 09 a politický matador Miroslav Kalousek. 

Bartoš dnes obhájil své předsednické místo, když obdržel 662 hlasů od 948 straníků. Ve druhém kole porazil senátora Lukáše Wagenknechta.

„Chtěl bych poděkovat všem Pirátkám a Pirátům, kteří se znovu rozhodli zvolit mě svým předsedou. Velice si toho vážím a udělám vše, abych ve mě vloženou důvěru nezklamal. Čeká nás řada vnitrostranických úkolů, ale hlavně práce pro 10 milionů občanů a prosazování našeho programu,“  reagoval na své zvolení Bartoš na sociálních sítích. 

„Vím, že to nebylo jednoduché, ale Ivan má teď silný mandát pro působení ve vládě a za to jsem moc rád,“ napsal Rakušan. Bartošovi pogratulovala i místopředsedkyně Starostů a místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. „Před ním a před celou vládou, které je místopředsedou, je spousta práce,“ uvedla na sociálních sítích.

„Gratuluji Ivanu Bartošovi k znovuzvolení předsedou Pirátů. Věřím, že naše dosavadní dobrá spolupráce bude pokračovat i nadále,“ uvedl premiér a šéf ODS Petr Fiala na twitteru.

„Jsem ráda, že uspěl kandidát, který zná rozdíl mezi demokratickou a nedemokratickou levicí,“ zmínila na twitteru předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kalousek: Porážky k politice patří

Vyjádřil se i expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „V loňském roce jste utrpěl hořkou porážku, což je nezbytná zkušenost pro dospělou politiku a budoucí úspěchy. K jejich dosažení Vám přeji hodně sil,“ napsal na twitter. Piráti měli až do loňských sněmovních voleb 22 poslanců. Po volbách jsou ve Sněmovně jen čtyři.

Přes sociální sítě oslovila Bartoše i dosavadní místopředsedkyně strany Olga Richterová, která svůj post už neobhajuje. „Zvolili jsme si předsedu Pirátů a s ním i pokračování liberálního, středového směřování naší strany. Zvolili jsme si dříče, člověka ‚svobodomyslné sebekázně‘. Drž se, Ivane, ráda budu dál nápomocná Tobě i předsednictvu tak, jak bude třeba,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Richterová.

Ozval se i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Gratuluji Ivanu Bartošovi k obhajobě předsednického křesla. Jsem rád, že můžeme pokračovat v započaté spolupráci, která velmi dobře funguje,“ reagoval. 

Nový předseda ČSSD Michal Šmarda popřál Bartošovi „K přesvědčivému vítězství ve volbě předsedy“ a dodal, že přeje „hodně sil do práce. Bude to potřeba. Pirátům přeji trpělivost,pevnou vůli a taky trochu štěstí. Tak ať se daří!“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa