Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala odrazil kritiku Babiše za projev. Zmínil škrty, povinné očkování podle věku odmítl

Aktualizováno -
2. ledna 2022
14:19
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2022
11:39

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil v neděli v Partii na Primě. Reagoval i na kritiku Andreje Babiše či Aleny Schillerové (oba ANO), které zklamal jeho novoroční projev. Podle Fialy předchozí vláda špatně hospodařila a nechala po sobě rozpočet v tragickém stavu. Promluvil však i o opatřeních v souvislosti s covidem. Fiala opět odmítl povinné očkování podle věkových skupin.

„Moje paní mě za ten projev pochválila,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS), který za novoroční projev sklízí chválu, ale i kritiku. Za „obrovské zklamání“ projev označila Alena Schillerová (ANO), kritický byl i expremiér Andrej Babiš (ANO).

„Mě to zklamalo. Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež,“ řekl Babiš ČTK. „Jsem z toho zklamaný. Ten projev je o tom, že dopředu pan premiér straší,“ dodal s narážkou na Fialova slova o covidu, inflaci a růstu cen energií.

„Reagují tak, že jim není příjemné, co říkám,“ reagoval Fiala, který v projevu vytýkal chyby Babišovy vlády. V neděli vytkl předchozí vládě mj. to, jak špatně hospodařila a v jakém stavu po sobě nechala rozpočet.

„Ten rozpočet je opravdu v tragickém stavu,“ míní Fiala. „Inflace je 6 procent a hrozí nám 8 a víc (...) a stát musí něco udělat s inflací. Proto musíme šetřit na výdajové straně,“ podotkl Fiala s tím, že předchozí vláda přijala některá opatření až poté, co prohrála volby a věděla, že nebude mít již další odpovědnost.

Schillerová: Mlžení pokračuje

Škrty nechce vláda dělat tak, aby je pocítili občané, mají se týkat především „provozních výdajů“, doplnil Fiala.

Bývalá vicepremiérka Schillerová se do šéfa ODS následně pustila i za jeho výkon v Partii. „Novoroční Partie Terezie Tománkové se klidně mohla přejmenovat na ′Pan premiér a jeho osmý pád Kudy kam?′ Alibismus, výmluvy, bezradnost, neznalost. Nejčastější věta Petra Fialy: Pracujeme na tom, nebudu to komentovat. Mlžení pokračuje nejen v otázce škrtů,“ napsala na síti.

Na cizích jazycích prý ministři pracují

V Partii Fiala vedle toho reagoval i na kritiku, která stihla část ministrů jeho kabinetu - za to, že někteří nemají odpovídající znalosti v angličtině. „Kolegové, kteří s tím mají problémy, na tom pracují,“ ujišťuje Fiala. „Pokud vím, někteří na tom pracují. Ano, bylo by ideální, kdyby se někteří domluvili nějakým cizím jazykem. Je to důležité pro neformální jednání,“ dodal.

Co se pandemie covid-19 týče, na Primě hájil Fiala povinné testování zaměstnanců (včetně očkovaných), ke kterému dojde v týdnu od 17. ledna. Tyto testy budou hrazené. Pokud vláda něco nařizuje či dělá nějaké restrikce, je třeba to lidem kompenzovat, podotkl Fiala.

„Chci lidem poděkovat, že to společnost zvládla. Je potřeba se chovat odpovědně, je potřeba se chovat rozumně,“ vzkázal premiér Čechům po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách.

Zvažují zkrácení karantény

Šíření nové varianty koronaviru omikron může znamenat značnou zátěž pro nemocnice, všechny odhady ale předpokládají, že v případě rozumného přístupu předpokládanou vlnu české nemocnice podle Fialy zvládnou.

Za důležité označil masivní testování, nějakou formou testu podle něj projde celá populace. Vláda také zvažuje zkrácení karantény, aby v případě velkého množství nakažených nenastalo ochromení funkčnosti státu. Podle premiéra o zkrácení karantény pokračuje debata v odborných skupinách, která skončí v následných dnech, následovat bude politické rozhodnutí.

Povinné očkování podle věku? Fiala to odmítá

Zájem o očkování dle něj roste a lidé si začínají uvědomovat, jak je důležité. „Není žádný jiný nástroj, jak si poradit s covidem, než očkování,“ poznamenal Fiala. Celou Evropu čeká diskuze, jak má vypadat očkování těch nejmladších, tuto diskuzi nemůžeme vést izolované, podotkl premiér.

Povinné očkování od 1. března pro lidi 60+ a některé profese se bude ještě dále i v rámci vlády řešit. Některé profesní skupiny se již očkovat musí i v jiných případech, podotkl Fiala s tím, že je třeba to ještě dále diskutovat i se samotnými profesními skupinami. Očkování věkových skupin však nesplňuje kritéria obecné imunity, uvedl Fiala. „Nejsem stoupenec povinného očkování pro věkové skupiny,“ zopakoval.

O covidu přitom mluvil Fiala právě i ve svém novoročním projevu. „Snažím se být v této věci realista. Dlouhodobě zastávám názor, že s covidem je třeba se naučit žít. To ale vyžaduje nasazení na obou stranách, jak na straně vlády, tak na straně občanů. Za vládu vám mohu slíbit, že se budeme snažit, aby všechna nezbytná opatření, nezbytná opatření, byla maximálně rozumná, přiměřená a předvídatelná,“ sliboval Fiala.

Video  Fialův novoroční projev: Nemám mnoho dobrých zpráv. Zmínil ceny energií, drahoty i covid  - Česká televize
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 5. ledna 2022 15:33 )

"Proto musíme šetřit na výdajové straně,“ podotkl Fiala. Stanjura dříve prohlásil, že se bude šetřit na provozních výdajích státu, Doufám, že se šetření provozních výdajů týká i státních médií. Zvláště ČT. Pokud by někdo tvrdil, že to řídí poslanecká směnovna, má tam vítězná koalice 108, a nakonec jí byla tato státní organizace propagandy v socialistické správě Dvořáka a blízkého okruhu nakloněna, tak ať se tam zavede pořádek. Prý vláda nebude občanům zvyšovat daně, ale poplatky nejsou nic jiného. Dvořák se na to chystá, aby byl stále zajímavý pro např. umělce - baviče z doby vlády komunistů. Vymáhání poplatků je totalitní, máš prístroj, zaplať, přitom si na ČT nemůže občan příliš vybrat. Mám satelit , už tam platím za státní média propagandy, které tam jako nějaká samozřejmost jsou nacpány.

Jan Kocián ( 4. ledna 2022 22:41 )

Nejprázdnější fráze Petra Fialy: "Česká republika má právo patřit mezi nejvyspělejší státy světa!"

sarina ( 3. ledna 2022 08:41 )

To je ale rozdíl, NE? Premiér by neměl jen mluvit ale i říct co s tím dělat. Diskutují jen píšou protože nic jiného dělat nemohou, ty děláš kromě psaní i něco jiného? DĚLÁŠ! urážíš diskutující!!!

sarina ( 3. ledna 2022 07:40 )

Pulkin, Babiš se postaral o svou rodinu velmi dobře, je miliardář a to patří k tomu! TAKY SE POSTARAL I O CELOU ČR ABY SE MĚLA DOBŘE A TAKY JSME SE DOBŘE VŠICHNI MĚLI!!! a kdo říká že NE TAK LŽE, Babiš myslel na všechny bez rozdílu, jen se to opozici nelíbilo že rozdává a pro ně by nic nezůstalo, tak ho potřebovali zastavit a zkoušeli to všelijak a nakonec se to LSTÍ podařilo A VOLIČE JAKO JSI TY OPILI ROHLÍKEM kteří jim tu ZMĚNU která přijde(nebo už je?) uvěřili a teď jim nic jiného než je obhajovat protože musí. Na Babiše kydali a kydat budou, protože jim nic jiného nezbývá, NIKDY NEPŘIPUSTÍ ŽE NALETĚLI!!!

sarina ( 3. ledna 2022 07:27 )

Pulkin, na diskusi Blesku můžeš napsat cokoliv a taky tu ti zmanipulovaní bývalou opozicí kteří uvěřili ZMĚNĚ napíšou cokoliv, hlavně jak jsou inteligentní s tituly co všechno mají a ukázkou toho jsi ty! Ale věř, že inteligent se NEVYCHVALUJE ani nepotřebuje, protože to nikoho nezajímá co všechno máš, ani mě NE! Chválí se jen tací kteří mají holou a jen sní. JO a chválí se inteligenti HOWADA, kteří si nevidí do pusy a těch je tu na diskusi plno ale ty MAŽOU a právem, kolikrát už smazali tebe???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa