Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno 1400 Kč, míní Jurečka. Utáhne to rozpočet?

Autor: ČTK - 
28. prosince 2021
16:57

Ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka by dal přednost takovému nárůstu platů ve veřejné sféře, jaký navrhla ještě bývalá koaliční vláda ANO a ČSSD. Řekl to dnes novinářům. Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že s tím nesouhlasí, podle něho by zvýšení platů nemělo být plošné. O vývoji platů a dalších tématech, jako je pomoc lidem postiženým skokovým růstem cen energií, dnes odpoledne jednají koaliční špičky na úřadu vlády.

Jurečka před jednáním upozornil na to, že návrh rozpočtu, který bývalá vláda předložila, s částkou na zvýšení platů nepočítal. Nová vláda chce připravit nový návrh státního rozpočtu. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím ale nesouhlasí. „Návrh státního rozpočtu se zvýšením platů ve veřejné sféře počítal od samého počátku,“ uvedla na sociálních sítích.

„Já bych spíše preferoval variantu ponechat to původní rozhodnutí, nicméně je tady taky nějaká realita státního rozpočtu,“ řekl Jurečka při příchodu na jednání. Koaliční lídři dnes budou jednat o tom, jak se koalice nakonec rozhodne a zda na středečním jednání vlády případně návrh na růst platů upraví, dodal.

Uvedl, že si nechal zpracovat varianty, co by znamenala z hlediska dopadů na státní rozpočet změna navýšení například o sto korun. Zdůraznil, že pokud chce vláda řešit i další výdaje, například spojené s bojem proti covidu nebo s rostoucími cenami energií, musí také řešit, kde na to vezme.

V případě rostoucích cen energií nabízí Jurečka dvojí řešení. Většinu standardních případů navýšení cen energií by podle něj měla pokrýt upravená výše příspěvku na bydlení. U extrémních výkyvů by měla občanům pomoci úprava dávek mimořádné okamžité pomoci.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při příchodu řekla novinářům, že jedním z hlavních bodů pro její stranu bude právě energetická krize. Další otázkou je i růst platů ve veřejné sféře. Svůj postoj však předem sdělit nechtěla.

Video  Tisková konference po prvním jednání vlády (17.12.2021)  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

maxpax ( 29. prosince 2021 08:38 )

Pulkin1 a víš to ty ?

zdravotníci a zaměstanců v sociálních službách
zaměstnanci obce (ÚSC)
zaměstnanci úřadu práce
zaměstnanci soudů
zaměstnanci katastrálních úřadů
velvyslanci
zaměstnanci státních zastupitelství
státní zástupci a ústavní činitelé (politici, senátoři)
civilní zaměstnanci bezpečnostních sborů
zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ)
ostatní zaměstnanci OSS

Pulkin1, domníváš se že právě tihle tvoří tu milionovou armádu, což je každý desátý Čech, ohroženou příjmovou chudobou ??

maxpax ( 29. prosince 2021 08:26 )

Vzhledem k výši platů státních zaměstnanců je plošné přidání 1400 jistě drobák ...
O těch ,jejichž příjem zdaleka nedosahuje výši platů státních zaměstnanců se právě tihle vyjadřují tak, že přidání musí být adresné, pouze těm úúúplně nejchudším .

maxpax ( 29. prosince 2021 08:20 )

Legrační je, že mezi zaměstnance státní správy patří mimo jiné i zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).
Ti tedy dostanou přidáno plošně 1400Kč. A poté budou tihle zaměstnanci ale zcela adresně rozhodovovat o tom, který chudý , kterých máme statisíce, dostane dávky a který už ne, protože jeho příjem je korunu vyšší než stanoví tabulky ČSSZ. Z pohledu ČSSZ tedy si ten chudý tedy žije nad poměry

Stano1963 ( 28. prosince 2021 20:19 )

něco nahrála zeťáčkovi... a brněnská STOKA toho sežrala dost

esprit ( 28. prosince 2021 19:18 )

Bude vyšší, Schillerová rozházela co se dalo a dnes hrotí. Sama má konta rozložená v zahraničích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa