Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman jmenoval 50 nových soudců, všichni se tísnili v jedné místnosti. A zmínil spravedlnost

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. prosince 2021
14:45
Autor: ČTK - 
15. prosince 2021
13:53

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu odpoledne nové soudce obecných soudů. Slib do jeho rukou jich na zámku v Lánech složí pět desítek. Jmenovací dekrety prezident podepsal již během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici. Prezidentský aparát a desítky nových soudců se tísnily v jedné místnosti na zámku.

Končící ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla ještě před hospitalizací prezidenta ke jmenování 50 kandidátů, jejich seznam následně schválila vláda. Dnes jich v Lánech slib složilo 48. Zda byl za nepřítomností dvou kandidátek na soudkyně pozitivní test na koronavirus, nechtěl Pražský hrad uvést. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že jim bude nabídnut jiný termín.

Jmenovací dekrety Zeman podle webu Pražského hradu podepsal natřikrát - 11., 15. a 17. listopadu. Nyní soudci do jeho rukou složili příslušný slib. Soudcovská unie už dříve vyslovila obavu, že pokud by se jmenování soudců nestihlo do konce roku, museli by pravděpodobně projít opětovným výběrem.

Dnešní ceremoniál byl po pondělním přijetí designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) druhou oficiální akcí prezidenta po skončení koronavirové izolace. Kvůli nákaze poslední dva týdny přijímal své hosty z řad kandidátů na ministry zpoza plexisklové bariéry. Předtím strávil měsíc a půl v nemocnici kvůli léčbě nespecifikovaného onemocnění.

Dnešní slavnostní akt se uskutečnil za podobného aranžmá jako v minulosti, tedy například za přítomnosti čestné jednotky Hradní stráže nebo zástupce ministerstva spravedlnosti. Jmenovaní soudci a soudkyně postupně přistupovali před prezidenta a slib stvrdili podáním ruky a podpisem. Předchozí jmenování soudců se většinou konalo na Pražském hradě. Všichni přítomní museli být před začátkem aktu otestováni na onemocnění covid-19.

Benešová nominovala na funkce soudců obecných soudů 28 žen a 22 mužů. Nejvíce nováčků - 17 - mají získat obvodní soudy v hlavním městě, jedna další kandidátka pak míří k pražskému městskému soudu. K soudům spadajícím pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ostravě má přibýt po osmi soudcích. Čtyři posily jsou určeny pro okresní soudy v působnosti Krajského soudu v Ústí nad Labem a po třech nováčcích mají získat soudy pod Krajským soudem v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Brně.

Video  Rektor Zima o Zemanově léčbě i kandidatuře na prezidenta. A proč se jeho názor na covid nemění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PraPor ( 15. prosince 2021 21:04 )

Ten teď posílá přes Kypr prachy z Osvětiman i na STAN. Jak uvedl Blesk. Zkouší podrazy. STAN se nedá.

PraPor ( 15. prosince 2021 21:02 )

Copak to. Pánko Mynář konečně povolil prezidentovi souhlas všech, i Zeman vyhral, i neřítele jmenoval? To páchne. Tah jak další krok pro Babišovu nominaci na prezidenta. Babiš pod přísahou že si ponechá hradní partu i pak tak podepisuje o stošest. Jak okaté.

PraPor ( 15. prosince 2021 21:00 )

Copak to. Pánko Mynář konečně povolil prezidentovi souhlas? Tah jak další krok pro Babišovu nominaci na prezidenta. Babiš pod přísahou že si ponechá hradní partu i pak tak podepisuje o stošest. Jak okaté.

Jirik-ta ( 15. prosince 2021 18:44 )

omicron je prý neškodný. očkujte se.

picoda ( 15. prosince 2021 16:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa