Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová vláda bude v pátek jmenovaná i s Lipavským, překvapil Fiala. Proč Zeman ustoupil?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. prosince 2021
18:13
Autor: ČTK, Mii - 
13. prosince 2021
07:20

Prezident Miloš Zeman jmenuje v pátek v 11:00 vládu Petra Fialy (ODS) tak, jak ji šéf ODS a lídr koalice Spolu navrhnul. Tedy včetně „nechtěného“ Jana Lipavského (Piráti) na postu šéfa diplomacie. Fiala to oznámil v pondělí odpoledne po hodinové schůzce v Lánech s prezidentem. Na tiskové konferenci spolu s ním byli i lídři dalších čtyř stran z obou koalic. Jmenování vlády v dikci premiérova návrhu v pátek potvrdil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

„Vláda České republiky bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji panu prezidentovi navrhl. Včetně pana Lipavského,“ překvapil hned úvodem Fiala. Zeman se podle jeho zachoval státnicky. „Nechce zatěžovat novou vládou náročným ústavním sporem v situaci, kdy naše společnost čelí významným výzvám,“ vysvětlil designovaný premiér.

Diskuze se Zemanem byla tvrdá, řekl dále, ale dospěla k schůdnému řešení. „Pan prezident si uvědomuje situaci, ve které jsou občané a ve které je Česká republika,“ zmínil Fiala s odkazem na covid a finanční krizi.

„Všechny výhrady pana prezidenta k osobě pana Lipavského trvají,“ odpověděl následně šéf ODS na dotaz, zda se Zemanův názor na osobu nového šéfa diplomacie změnil. „My jsme se bavili o kompetenční žalobě a co by to znamenalo,“ doplnil posléze, čímž naznačil, že prezident se nechtěl soudit. 

Zeman si ani podle Fialy nekladl žádné podmínky. „Já garantuji, že každý, kdo je člen vlády, bude respektovat koaliční prohlášení vlády a to bude dělat i pan Lipavský,“ zdůraznil premiér.

Za Nekulu zaskočí Jurečka

Nový kabinet tak bude jmenován v pátek v 11:00 na zámku v Lánech. Fiala připustil, že jeden ze členů vlády na jmenování přeci jen bude chybět. Resort zemědělství, který má řídit Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), toho času covid pozitivní, bude dočasně v gesci vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

„Oceňuji dohodu premiéra a prezidenta ohledně jmenování nové vlády. Vítám, že bude jmenována v kompletním složení, tedy včetně mé osoby tak, jak ji navrh premiér. Nastupující vládu čeká mnoho práce pro občany této země,“ reagoval na twitteru Lipavský.

O důvěru plánuje vláda požádat Sněmovnu v týdnu od 12. ledna. „Musíme mít čas na to, abychom připravili programové prohlášení vlády,“ řekl Fiala. S ostatními lidry chce nejdříve projednat jednotlivé body. 

Do budoucna rovněž plánuje s prezidentem jednat tak, jak situace bude vyžadovat. „Nevidím žádný smysl v tom, aby za této situace spolu bojovaly klíčové instituce státu.“

Zeman se na schůzku posilnil coca-colou

Limuzína s Fialou dorazila do Lán zhruba v 15:45. A odjela ze zámku krátce před 17. hodinou.

K nápoji na prezidentově stole poznamenal pro Blesk Zprávy prof. Pavel Pafko, člen prezidentova konzilia: „Tak jsou tam cukry. Určitě je to se souhlasem jeho nutričního poradce. Coca-colu pijí přeci miliony lidí na celém světě.“ Dříve jsme mezi nápoji prezidenta byli přitom zvyklí vídat sklenku vína, pivo nebo něco ostřejšího.

Zeman minulý pátek uvedl, že Lipavského do čela ministerstva zahraničí jmenovat nechce. Vyčítá mu nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Koalice za Lipavským stojí. Její lídři se shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby s cílem jasně vymezit ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Video  „Zeman si nastupující vládu vychutnává. Z Pirátů jde husí kůže,“ shodli se odborníci v Blesku  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 14. prosince 2021 15:13 )

červenej svetr bude chybět co chlapi a Vojtěch jak hezky uvedl vakcinaci 5+. Na takové okamžiky nelze zapomenout. Povinné očkování seniorů - důchodová reforma

Jirik-ta ( 14. prosince 2021 15:06 )

tak vláda amatérů právě končí. Kovidivých amatérů. Bojovali statečně s kovidem - dva roky proflákali a pošustrovali spoustu prachů. Tahle vláda doufá že s covidem skoncuje jako VB (UK). Jiná možnost není.

Jirik-ta ( 14. prosince 2021 15:02 )

Babiš bude chybět

Jirik-ta ( 14. prosince 2021 15:01 )

Jak překvapil? Zanechal buzerace, neboť se na něj Petr Fiala řádně připravil. Holí už asi negestikuloval hrdina. Je to trapný že takto vyvádí starý mrzutý děd.

naidka ( 14. prosince 2021 11:27 )

To zní kultivovaně. P.S. Už máš "napečíno"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa