Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Schwarzenberg (84) oslavil narozeniny na pohřbu. A Zemanovi by kvůli Lipavskému neustupoval

Autor: Jakub Veinlich - 
12. prosince 2021
05:00

Dělí je skoro 50 let. I přesto k sobě chovají vzájemnou úctu. Řeč je o bývalém ministrovi zahraničí a čestném předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a Janu Lipavském (Piráti), kandidátovi na ministra zahraničí, který se příliš nezamlouvá prezidentu Miloši Zemanovi. Schwarzenberg v rozhovoru pro Blesk Zprávy zkritizoval Zemanovy argumenty, kvůli kterým nechce nominanta Pirátů jmenovat členem vlády. Sám by prý ze svého požadavku neustupoval a designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS) Schwarzenberg radí, ať vydrží a obrátí se na Ústavní soud. „Jak se ukazuje, je problém, že tato věc není nijak objasněna,“ míní bývalý šéf české diplomacie. Jaký postup Fiala nakonec zvolí, chce říct po pondělní schůzce se Zemanem. V koalici mají ale podle ČTK připravené hned dva plány.

Pane Schwarzenbergu, 10. prosince jste se dožil 84. narozenin. Jak jste toto výročí oslavil?  

Úměrně svému věku, na pohřbu. Bohužel jsme se loučili s Petrem Uhlem.  Ale to už k životu patří. V mém věku už za chvíli nebudu hostem takových událostí, nýbrž hlavním účinkujícím.

Prezident Miloš Zeman má aktuálně problém jmenovat Jana Lipavského z pirátské strany ministrem zahraničí. Zeman vyjmenoval několik důvodů. Vy naopak říkáte, že Lipavský je ve své generaci nejlepší…

A na tom si také trvám. Seděl jsem vedle něj čtyři roky v zahraničním výboru. Vše, co tam prezentoval, navrhoval, s čím přicházel, bylo vždy rozumné. Navíc má rozhled. Bude dobrý ministr.

Co tedy říkáte výhradám Miloše Zemana, které dal vůči Lipavskému na stůl?

Pan prezident používá cizí slovo, při hodnocení pana Lipavského.  A Miloš Zeman hodnotí tohoto kandidáta také podle toho, jak má kterou zemi rád. Zaplať pánbůh, že si pan Lipavský drží odstup jako správný politik zabývající se zahraniční politikou. Byl by to špatný ministr a škodil by vlastní zemi, kdyby nějakou zemi miloval, nebo naopak nenáviděl.

Žádné antipatie nemají v politice co dělat. Dívá-li se na všechny země s jistým odstupem a posuzuje je podle toho, co je především výhodné pro Českou republiku, tak je to dobrý ministr zahraničí. To, co tedy panu Lipavskému vyčítá prezident Zeman, že má někde distancovaný postoj atd., tak je úplně vedle. Naopak, to jsou podle mého vše důvody, aby byl ministrem zahraničí.

A poslední bod, že by si tu Sudeťáci mohli udělat kongres… s odpuštěním všichni, kteří se v minulosti provinili, jsou už dnes na oném svědě. Je tomu 80 let. A mladší generace už nám ničím nehrozí. Je to tedy další strašení vlastních občanů ze strany prezidenta. Ten by mohl strašit maximálně tak polednicí.

Prezident použil také jako jeden ze svých argumentů, že Lipavský nemá dostatečnou kvalifikaci. Má jen bakalářské studium a jeho bakalářská práce dostala nejhorší možnou známku. Toto podle vás není také použitelný argument?

Já tu práci samozřejmě neznám, nečetl jsem ji. V politice i v životě znám ale spoustu lidí, kteří byli úspěšní a přitom to byli mizerní studenti. Včetně mě samotného. Takže ani tohle bych mu rozhodně nevyčítal a neposuzoval podle toho, jak studoval.

Vy jste byl špatný student?

Mizernej. A pořádně. Měl jsem čtyřky, pětky, maturoval jsem se zpožděním. Tohle mi opravdu nešlo.

Očekáváte, že Petr Fiala skutečně podá kompetenční žalobu, aby ústavní soud napříště vyjasnil, co kdo může či nemůže?

Myslím, že je to nutné. Musíme už na příště jednou pro vždy vědět. Tohle je skutečně problém české politiky a jak se ukazuje, je problém, že tato věc není nijak objasněna. Když se prezident nedrží zvyklostí a při každé příležitosti natáhne ústavu jako gumičku, tak musíme pevně stanovit, kde ty hranice jsou. Je to smutné, ale je to nutné. V jiných zemích to tak není, ale u nás to prostě musí být na beton napsané.

Měl by chtít tedy Petr Fiala jmenovat vládu zatím bez Jana Lipavského, nebo počkat až na případné rozhodnutí ústavního soudu?

Česko potřebuje novou vládu co nejdřív. Musí být co nejrychleji jmenovaná. Máme epidemii, máme různé energetické i další problémy. Potřebujeme proto vládu, která začne pracovat. To zdržování škodí republice a lidem. Co udělá pan premiér, do toho mu kecat nebudu, ale já bych určitě postupoval tak, abychom měli novou vládu co nejdřív.

A očekáváte, že Petr Fiala i Piráti budou trvat na nominaci Jana Lipavského, nebo přijdou s nějakým novým jménem?

Teď se nesmí ustupovat. To nejde. Předpokládám, že si budou všichni trvat za svým, tedy na nominaci pana Lipavského.

Video  První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované!  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
Video se připravuje ...

HledacPravdy ( 13. prosince 2021 02:11 )

kadlicek ( 12. prosince 2021 22:41 )

Moc mne zaujala v článku věta, kterou si dovoluji okopírovat: "Seděl jsem vedle něj čtyři roky v zahraničním výboru. Vše, co tam prezentoval, navrhoval, s čím přicházel, bylo vždy rozumné..."
Ovšem už pan kníže SchwanzenBerka zapomněl dodat, že z těch čtyř roků, co vedle něho seděl, jich nejméně pět prospal.

johnny stopper ( 12. prosince 2021 21:20 )

Dekrety mají za Bílou Horu.

borka30 ( 12. prosince 2021 20:35 )

To je škaredý chlap vzhledem i duši.

Vaclav Trefil ( 12. prosince 2021 15:29 )

Podpísaj a nečítaj. Jak za totality.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa