Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adept STAN na ministra Michalik: Podivnosti kolem firmy z Kypru. Rakušan chce vysvětlení

Aktualizováno -
23. listopadu 2021
16:54
Autor: ČTK - 
22. listopadu 2021
09:50

Někdejší firma možného budoucího ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (STAN) si v minulosti půjčila peníze od anonymní firmy z Kypru, uvádí Deník N. Šlo podle něj o desítky milionů korun. Michalik ani jeho manželka Hana nechtěli serveru říct, kdo za společností z daňového ráje stojí, ani jaký je původ peněz. Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan se s Michalíkem dohodl, že potenciální střet zájmů ohledně solárních elektráren vyřeší. Měl by také zveřejnit průkazné informace o tom, že jeho podnikání byly běžné investice, napsal dnes Rakušan. Michalík později na Twitteru přiznal, že kyperskou firmu vlastní jeho žena.

Firmy spojené s rodinou Michalikových si podle Deníku N půjčily přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč).

Většinu peněz, konkrétně 3,4 milionu eur, dostala do roku 2011 společnost Solar area, v níž měl tehdy Michalik poloviční podíl. Dalších 1,2 milionu eur půjčila kyperská firma své dceřiné společnosti Dark sky. Ta provozuje kanceláře v Dolních Břežanech, kde je Michalik od roku 2004 starostou, a jeho žena je na stránkách společnosti uvedena jako kontaktní osoba pro uzavírání nájemních smluv. Firmy podle posledních finančních dokumentů stále evidují závazky 93,2 milionu korun, uvádí Deník N.

Michalik nechtěl serveru říct, kdo je konečným vlastníkem kyperské firmy Lowfield Investments. Nevyloučil ale, že je to někdo z jeho blízkých. Konkrétnější nebyla ani Michalikova manželka.

„Skutečný vlastník byl vždy znám všem institucím, které o tuto informaci požádaly. Důvodem sdružení různých projektů v různých zemích pod jednu firmu bylo anglosaské legislativní prostředí a osvědčená struktura projektového financování pro finanční instituce,“ napsala serveru.

Michalik ani jeho žena Deníku N neobjasnili ani původ peněz a důvod půjček přes anonymní kyperskou firmu. „Žádná aktiva do firmy vložena nebyla, pracovala pouze s vlastním kapitálem, který vytvořila vlastní činností,“ uvedla pouze Michaliková.

Dnešním Hospodářským novinám (HN) řekl, že chce vyvrátit pochybnosti týkající se zdrojů financování. „Pracuji na tom, abych rozptýlil jakékoliv pochybnosti o majetkové struktuře společnosti poskytující podřízené půjčky do projektů realizovaných firmami, pro které pracovala moje žena,“ uvedl.

Později na Twitteru přiznal, že firma je jeho manželky. „Ve čtvrtek vysvětlím všechny okolnosti podnikání rodiny i to, že na něm není nic pochybného. Předem říkám, že majitelem dotčené kyperské firmy je moje žena,“ napsal. 

Vysvětlení pro STAN i veřejnost

Rakušan a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová HN řekli, že Michalik předsednictvu i celostátním výboru hnutí představil celé své portfolio včetně zdrojů příjmů. “Podle mých informací v letech 2007 a 2008 investoval do dvou solárních elektráren, postavených ještě v době, než začala 'zlatokopecká' éra tohoto byznysu,„ uvedla Kovářová. Podle Rakušana je Michalik připraven řešit situaci prodejem, pokud by měla představovat střet zájmů.

„Dohodl jsem se s Věslavem Michalikem, že vyřeší svůj potenciální střet zájmů ohledně solárních elektráren a zároveň přinese průkazné informace, že jeho podnikání byly běžné investice,“ sdělil Rakušan. Informace podle něj Michalik poskytne i veřejnosti. Záležitost dnes odmítl komentovat kandidát na ministra financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, protože Michalik je kandidátem STAN. „Je to otázka na pana Rakušana, aby se k tomu postavil,“ uvedl.

Michalik by se měl stát novým ministrem průmyslu a obchodu ve vznikající vládě koalic Spolu a Pirátů se STAN. Jeho nominaci na tento post potvrdil minulý týden kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS).

Video  Šéf STAN Vít Rakušan ke 32. výročí Sametové revoluce na Národní třídě  - abl
Video se připravuje ...

sarina ( 25. listopadu 2021 08:05 )

O Michalikovu byznysu ve STAN věděli ale mysleli si že se na to NEPŘIJDE, ale přišlo a proč by měl Rakušákovi něco vysvětlovat, když o tom celou dobu věděl? Nestačilo že si z voličů vystřelili když se slepili, ale dělají to pořád? Prý jen 35% věří prezidentovi, víc věří starostům, jako je třeba Michalik nebo Rakušan? tak to JÓÓÓ, takovým je POTŘEBA VĚŘIT.

vinnetouvi ( 24. listopadu 2021 22:33 )

Převede ji na spolutunelářku manželku. A bude čistý jak lilie. Neo dokonce jak Standův křišťál.

vinnetouvi ( 24. listopadu 2021 20:04 )

Ještě mu pomáhá tunelovat jeho frau. Další vyCHčůrané moravácké naplaveniny z východu, které vykrádají Prahu.

ixinka ( 24. listopadu 2021 19:41 )

Ajajaj, copa ale, copa ale, copa tooooo, ze by to byl tygr? ale nééé, jenom střet zájmů je to, ale malušenký, jen na dva prstíčky

vinnetouvi ( 24. listopadu 2021 19:38 )

Tohle je ta nepostižitelnost podvodných kriminálníků v bílých límečcích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa