Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Škatulata kvůli vládním postům. Kandidáti na ministry se chystají vyklidit pozice

Aktualizováno -
22. listopadu 2021
14:09
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
22. listopadu 2021
05:00

Navržení kandidáti na ministry do vlády Petra Fialy (ODS) se zbaví některých svých dosavadních funkcí. Předají tak například řetězy starostů, na nové posty se mohou také těšit náhradníci z voleb do zastupitelstev. Budoucí členové vlády Blesk Zprávám přiznali, že by na své dosavadní pozice neměli dostatek času, některé funkce jsou také neslučitelné s prací člena vlády.

Že je vládní post náročná funkce, si uvědomují už teď někteří navržení kandidáti a kandidátky na ministry. Začínají se proto pomalu zbavovat svých dosavadních politických postů. Hned o dva náměstky přijde například středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Kupka i Michalik skončí jako zastupitelé

Do vlády má nastoupit její statutární zástupce Martin Kupka (ODS), náměstek pro dopravu, který je také zároveň 11 let starostou středočeské obce Líbeznice. Druhým mužem, který opustí krajskou radu, je také náměstek hejtmanky pro oblast financí, dotací a inovací Věslav Michalik (STAN). I on je zároveň starostou v Dolních Břežanech.

„Samozřejmě, že funkce předám. Vše by se určitě nedalo kombinovat. Především u Líbeznic to obzvlášť bolí, ale nejde to jinak,“ řekl Blesk Zprávám Martin Kupka, který je zároveň také místopředsedou ODS. V nově vznikající vládě by měl být ministrem dopravy. Právě tomuto úřadu dělal v roce 2009 tiskového mluvčího. Funkcí se vzdá ve chvíli, až bude jmenovaný mistrem. „Na prvních zastupitelstvech po jmenování,“ upřesnil.

Stejný krok pak Blesk Zprávám potvrdil i Michalik. „Ano, rezignoval bych na post náměstka i člena krajské rady. Zůstal bych řadovým zastupitelem,“ napsal budoucí ministr průmyslu a obchodu a místopředseda hnutí STAN v SMS zprávě.

„Máme řešení, které nyní chceme nechat schválit zastupitelstvem,“ je připravená hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková na odchod dvou svých náměstků.

Nová jména ve vedení kraje

Novým středočeským radním pro silniční dopravu by měl být starosta Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku Karel Bendl (ODS), uvedla ČTK - nahradí tak právě Kupku.

Novým náměstkem hejtmanky se pak stane dosavadní radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Kdy personální změny nastanou, není jasné, vše se bude odvíjet od termínu jmenování nové vlády. „To domino se začne pohybovat, až pan prezident udělá kroky, na které všichni čekáme,“ uvedl Bendl.

Gazdík si nechá neplacenou funkci 

Funkce krajského zastupitele ve Zlínském kraji se hodlá vzdát také budoucí ministr školství Petr Gazdík (STAN). „V nějakém čase se vzdám krajského mandátu,“ potvrdil místopředseda Starostů a nezávislých. Už deset let je také zároveň neplaceným a neuvolněným místostarostou Suché Lozi, mandát v obci si ale hodlá ponechat. 

„Tak jak někdo chodí za holkama a někdo chodí na pivo, tak já ve svém volném čase chodím zdarma a rád na obec. Myslím, že mi tento můj koníček nemůže nikdo vyčítat,“ zdůvodnil pro Blesk Zprávy své rozhodnutí.

Rakušan si dělá analýzu

A pozice pomalu vyklízí také šéf STAN Vít Rakušan. Budoucí první vicepremiér a ministr vnitra se po volbách vzdal funkce středočeského krajského zastupitele. Podobně se chystá rezignovat také na post v radě města Kolín. „Téměř jistě to bude nestihatelné časově a nechci funkci radního zanedbávat ani věcně. Tedy velmi pravděpodobně skončím,“ řekl Blesk Zprávám.

Do příštího roku, kdy jsou komunální volby, chce zůstat řadovým zastupitelem ve svém rodném městě, kterému devět let od roku 2010 starostoval. Jen řeší dilema, jestli to nebude v rozporu se zákonem. „V současné době si nechávám dělat analýzu ke slučitelnosti funkce ministra vnitra a právě městského zastupitele,“ dodal. Právě ministerstvo vnitra je totiž odvolacím orgánem pro samosprávy, proto by mohl za určitých okolností být ministr-zastupitel ve střetu zájmů.

Video  Fiala po vizitě u Zemana oznámil kandidáty na ministry. Premiérem má být jmenován 26. listopadu  - ČTK
Video se připravuje ...

Baxa odevzdá primátorský řetěz Plzně

Několik funkcí mají také někteří zástupci ODS mířící do vlády. Primátorský řetěz Plzně sundá zřejmě místopředseda občanských demokratů Martin Baxa. Budoucí premiér Petr Fiala ho ve středu navrhnul prezidentu Miloši Zemanovi na post ministra kultury. „Osobně jsem jednoznačně přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně, a proto funkci v nejbližší možné době předám svému nástupci,“ oznámil Baxa, který je zároveň také předsedou regionální organizace strany a krajským zastupitelem ve čtvrtek v tiskovém prohlášení.

Svou milovanou Prahu 2, tedy pracovnu starostky, dost možná opustí i Jana Černochová. Vládkyní centra Prahy je s dvouletou přestávkou od roku 2006. V nově vznikající vládě má být ministryní obrany. Svůj případný konec v křesle starostky ale nechce zatím příliš komentovat. „Vyklidila jsem kancelář předsedkyně výboru pro obranu. Kancelář starostky zatím nevyklízím,“ okomentovala pro Blesk Zprávy dotaz na svůj případný konec v čele Prahy 2.

Benda zpět do čela poslaneckého klubu 

Změna se chystá také v čele poslaneckého klubu ODS. Zbyněk Stanjura se vzdá funkce předsedy. Ruce chce rozvázat pro práci ve vládě, ve které by měl být ministrem financí.

„Volby vedení klubu proběhnou nejpozději ke dni jmenování vlády. Do funkce předsedy klubu určitě podpořím Marka Bendu,“ potvrdil Blesk Zprávám Stanjura, který byl šéfem klubu po celá dvě předešlá funkční období Sněmovny a zvolen do čela poslanců ODS byl také po říjnových volbách.

Marek Benda je služebně nejstarším poslancem současné sněmovny. S dvouletou přestávkou mezi roky 2002 a 2004 má mandát nepřetržitě od února 1990. Poslanecký klub jednou vedl, a to právě po Zbyňku Stanjurovi od prosince 2019 do předčasných voleb v roce 2013.

V cestě k nové vládě má přijít jeden z důležitých kroků tento pátek, na kdy prezident Miloš Zeman avizoval jmenování šéfa ODS Petra Fialy premiérem.

AliAlice ( 23. listopadu 2021 15:00 )

panda82...myslím že vládnout bude Pekárová,ale za nitky bude tahat loutkoherec Kalousek

AliAlice ( 23. listopadu 2021 14:25 )

Tito adepti do vlády jsou neprůstřelní,jak jde o koryta a prachy,tak jde veškerá morálka stranou...

ferryx ( 22. listopadu 2021 23:13 )

Neschopného Baxy se v Plzni rádi zbavíme. A na nové židli v Praze stejně ale dlouho nevydrží. V tomto resortu už musí něco umět, ne se jen natřásat s motýlem před kamerami.

buban ( 22. listopadu 2021 20:08 )

No jo no,hrozí,že korytářům budou chybět korýtka.

1pravda1 ( 22. listopadu 2021 19:08 )

VLÁDA NENÍ JMENOVÁNA, NEJSOU PROVĚŘENY DIPLOMOVÉ PRÁCE ANI MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa