Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pekarová novou šéfkou Sněmovny. Vondráček propadl, Havlíčka k volbě nepustili

Aktualizováno -
10. listopadu 2021
23:28
Autor: ČTK, simao - 
10. listopadu 2021
07:48

Poslanci dnes zvolili novou předsedkyní Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a pětici místopředsedů. Jedno křeslo místopředsedy zůstalo volné, neuspěli Radek Vondráček (ANO), ani Tomio Okamura (SPD). Volbě předsedkyně předcházela dlouhá diskuze, během které vynášeli do nebes poslanci ANO vlastního nominanta Karla Havlíčka (ANO). Vicepremiér však nakonec k volbě kvůli souběhu funkcí nebyl připuštěn, sněmovní většina v podobě poslanců koalic Spolu a PirSTAN ho označila usnesením Sněmovny za nevolitelného. Středeční dění jsme sledovali online. Již ve čtvrtek ráno se má sejít kabinet Andreje Babiše (ANO). S ohledem na to, že ustavující schůze ve Sněmovně skončila, již nic nebrání tomu, aby dosluhující vláda ANO a ČSSD podala demisi. Premiér Babiš tak učiní nezvykle písemně s ohledem na hospitalizaci prezidenta Zemana.

Dramatických chvilek během druhého dne ustavující schůze Sněmovny byla hned celá řada. Notně ji protáhlo dění kolem Karla Havlíčka (ANO), nominanta Babišova hnutí, který však nakonec nebyl vůbec připuštěn k volbě předsedy. Tím se totiž podle výkladu legislativního odboru ve Sněmovně nemůže stát člen vlády.

Schillerová se za Havlíčka bila marně

„Hnutí ANO si mohlo vybrat na kandidaturu kohokoliv, bylo by to naprosto legitimní, ale nemůže si vybrat někoho, o kom ústava říká, že kandidovat nemůže,“ upozorňoval sněmovní nestor Marek Benda (ODS)

S tím nesouhlasila mj. šéfka klubu ANO Alena Schillerová (ANO), která upozorňovala, že je více možných právnických výkladů. S návrhem usnesení, aby byl Havlíček volitelný, však ve Sněmovně neuspěla.

102 hlasů pro Pekarovou

Předsedkyní Sněmovny nakonec poslanci po vleklé diskuzi zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Po Havlíčkově „nepřipuštění“ byla jedinou kandidátkou a v tajné volbě dostala 102 poslaneckých hlasů ze 122 odevzdaných.

Ke zvolení bylo nutných 98 hlasů. Své hlasy neodevzdalo 72 poslanců, což je počet poslanců ANO. Rozdíl 20 hlasů mezi počtem odevzdaných hlasů a hlasy pro vítěznou kandidátku odpovídá počtu poslanců SPD. Koaliční strany mají aktuálně 104 hlasů, protože čtyři koaliční poslanci se z ustavující schůze omluvili ze zdravotních důvodů. Od 17:45 se navíc omluvil i Pirát Jakub Michálek.

Markéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) Markéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Cílem nové šéfky zvýšení důvěry ve Sněmovnu

Nová předsedkyně Sněmovny v projevu po svém zvolení poděkovala bývalému předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) a posléze si s ním potřásla rukou. Řekla, že Sněmovna by měla hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentovala celou veřejnost. Povinností poslanců podle ní je, aby zejména v klíčových věcech působili semknutě a hájili zájmy všech občanů. „A myslím si, že toho budeme schopni,“ dodala.

„Chtěla bych, abychom skutečně dbali na kvalitu před kvantitou. To je podle mého názoru nesmírně důležité a považovala bych to za to nejdůležitější měřítko, které si máme stanovit,“ řekla. Na závěr se obrátila k veřejnosti. „Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží. A budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat,“ dodala.

Tvrdá kritika Pekarové: Zbabělost!

Pekarová obdržela i kytici květin v podzimních barvách a ujala se řízení schůze Sněmovny. Tím okamžikem skončila úloha bývalého předsedy Vondráčka, který schůzi do té doby řídil. Pro šéfku Topky to byly sladké chvilky a gratulace ze všech možných stran se brzy začaly hrnout.

Před volbou však došlo i na tvrdou kritiku Pekarové z ANO. Pustil se do ní poslanec Aleš Juchelka a především Jana Pastuchová. Ta narážela na to, že se Pekarová vzdala své původní ambice vést ve vládě ministerstvo práce a sociálních věcí, ačkoliv jej v minulosti často kritizovala.

„Z jejích posledních rozhodnutí jsem spíše zklamaná. Jakožto bývalá předsedkyně sociálního výboru v minulém volebním období si pamatuji na řadu výstupů paní poslankyně o tom, jak je Ministerstvo práce a sociálních věcí řízeno špatně a jak by to ona dělala lépe. Vždy přesně věděla, kde je z jejího pohledu chyba a jak by se jí ona určitě nikdy nedopustila. Sama tvrdila, že na funkci ministryně práce a sociálních věcí se dlouhodobě připravuje a jakkoliv s ní v mnohém nesouhlasím, toto jí určitě upřít nemohu. Je tak pro mě velkým zklamáním, že před možností vést tento důležitý rezort, o kterém tvrdila, že se mu věnuje jako málokdo a rozumí mu, z toho utíká. Odmítá převzít zodpovědnost a pod výmluvou o politické dohodě se snaží schovat ve vedení Sněmovny,“ tvrdila Pastuchová.

„Pro mě je to zbabělost nebo pokrytectví a nemyslím, že někdo takový měl usilovat o vedení Poslanecké sněmovny,“ dodala poslankyně ANO, která se dostala i do přestřelky s Janou Černochovou (ODS). Adeptka na ministryni obrany totiž útok Pastuchové důrazně vytknula, použila slova o tom, že některé ženy z ANO Pekarové nesahají ani po kotníky. Pastuchová se následně emotivně bránila tím, že mimo politiku 30 let coby záchranářka zachraňuje lidské životy.

Drama kolem Richterové

Sněmovna bude mít v novém funkčním období šest místopředsedů.Na ustavující schůzi se jich však podařilo zvolit pět.

Novými místopředsedy jsou Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN) a také Olga Richterová (Piráti), která však uspěla poněkud překvapivě na rozdíl od dalších kandidátů Spolu a PirSTAN až na druhý pokus tajné volby.

Jana Mračková Vildumetzová přijímá gratulaci od premiéra Andreje Babiše ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová přijímá gratulaci od premiéra Andreje Babiše ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny | Blesk:Jan Vilimek

Vondráček neuspěl. A jeho kamarád složil mandát

Bývalého předsedu Vondráčka (ANO) ani předsedu SPD Tomia Okamuru poslanci nezvolili. Druhého kola volby se zúčastnilo stejně jako prvního kola 195 poslanců. Richterové dalo hlas 101 z nich. Ke zvolení bylo nutných 98 poslaneckých hlasů. V prvním kole jich Richterová obdržela 95.

Vondráček získal tak jako v prvním kole 92 hlasů. Okamuru volilo ve druhém kole 87 poslanců, o sedm víc než v prvním. Neobsazené křeslo by mělo připadnout hnutí ANO, které se o dalším postupu bude radit v následujících dnech. Možná je i varianta, že na post místopředsedy nominuje Karla Havlíčka.

Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) (10.11.2021) Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) (10.11.2021) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Se Sněmovnou se ve středu rozloučil Vondráčkův kamarád a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Rozhodl se totiž složit poslanecký mandát poté, co situaci probral s rodinou a lidmi ze zlínského ANO.

„Se vší váhou zodpovědnosti, kterou jsem na sebe vložil, když jsem se nechal napsat na 22. místo kandidátky do těchto parlamentních voleb oznamuji, že se dneska tímto vzdávám mandátu poslance a budu se věnovat pouze roli hejtmana Zlínského kraje,“ oznámil. Poslancům popřál, aby mysleli „hlavně na ty lidi venku“ a na to, co nás teď v ČR čeká.

Radek Vondráček, Radim Holiš (vpravo) a Robert Stržínek ve Sněmovně (8.11.2021) Radek Vondráček, Radim Holiš (vpravo) a Robert Stržínek ve Sněmovně (8.11.2021) | Facebook R. Vondráček

Babišova vláda se sejde ve čtvrtek ráno. Podá demisi

S ohledem na to, že ve středu ustavující schůze Sněmovny skončila, sejde se ve čtvrtek od 8:00 dosluhující vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO), aby schválila svou demisi. Tiskovka po jednání vlády je v plánu cca v 8.30. Druhá schůze Sněmovny je pak v plánu 23. listopadu od 14:00.

Středeční dění ve Sněmovně jsme sledovali online:

Nová Sněmovna
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:48
8. 11. 2021

Všichni přítomní poslanci složili slib. A to včetně Víta Rakušana (STAN), Aleny Schillerové (za ANO), adepta na ministra zdravotnicví Vlastimila Válka (TOP 09) či Okamurova bratra Hayata (KDU-ČSL).

Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně: Alena Schillerová (za ANO) (8.11.2021) Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně: Vít Rakušan (STAN) (8.11.2021) Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně. Hayato Okamura (KDU-ČSL) (8.11.2021) Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně: Vlastimil Válek (TOP 09) (8.11.2021)
14:37
8. 11. 2021

Poslancem je i dosluhující vicepremiér a šéf dvou resortů Karel Havlíček (ANO). Svůj slib již složili po Fialovi i další lídři vítěze voleb Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Skládání poslaneckých slibů ve Sněmovně: Karel Havlíček (ANO) (8.11.2021) Skládání poslaneckých slibů ve Sněmovně (8.11.2021) Skládání poslaneckých slibů ve Sněmovně:Marian Jurečka (KDU-ČSL) (8.11.2021)
14:26
8. 11. 2021
!

Mezi novými poslanci je i Jiří Horák (37) z KDU-ČSL, který si na skládání slibu vzal vlčnovský kroj na poctu svého pradědečka. „Přesně před 75 lety v něm skládal slib pradědeček Jan Plesl. A potom, on se nechtěl podřídit komunistickému režimu, tak byl v roce 1949 zatčen a 1953 jej utýrali na Mírově. Chci mu tím vyjádřit úctu a vztah k tradici a kořenům,“ řekl Blesk Zprávám.

„Jsme na něj hrdí celá rodina, jen mě mrzí, že se toho nedožila babička – jeho dcera, ale jsem rád, že jsem si ten kroj mohl vzít,“ dodal.

Poslanec Jiří Horák (Kdu-čsl, 37) během ustavující schůze Sněmovny (8.11.2021) Skládání poslanecých slibů ve Sněmovně: Jiří Horák (KDU-ČSL) v kroji (8.11.2021) Skládání poslaneckých slibů ve Sněmovně: Jiří Horák (KDU-ČSL) v kroji (8.11.2021)
14:15
8. 11. 2021

Svůj poslanecký slib již složili i Ivan Bartoš (Piráti), sněmovní nestor Marek Benda (ODS) či bývalý šéf poslanců ANO a nyní místopředseda klubu Jaroslav Faltýnek (ANO).

První den nové Sněmovny: Jaroslav Faltýnek (ANO) na ustavující schůzi (8.11.2021) První den nové Sněmovny: Šéf Pirátů Ivan Bartoš na ustavující schůzi (8.11.2021) První den nové Sněmovny: Marek Benda (ODS) na ustavující schůzi (8.11.2021)
14:06
8. 11. 2021

Šéf ODS Petr Fiala předčítá jména poslanců, kteří skládají slib. Na řadu přichází i poslanec Andrej Babiš (ANO).

První den nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) složil poslanecký slib (8.11.2021) První den nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) složil poslanecký slib (8.11.2021) První den nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) složil poslanecký slib (8.11.2021)
14:01
8. 11. 2021
!

Jednání Sněmovny začalo, ustavující schůzi zahajuje Radek Vondráček (ANO) a na začátek zní hymna ČR.

"Prezident republiky svolal zasedání Poslanecké sněmovny v jejím 9. volebním období dne 8. listopadu 2021, tuto ustavující schůzky PSP ČR jsem svolal v souladu s paragrafem 22 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny," říká Vondráček.

Poslanci se přihlašují čerstvě novými identifikačními kartami. Z jednání se omluvili tři poslanci ze zdravotních důvodů - Jiří Carbol, Pavla Golasowská  a Marie Jílková (všichni za KDU-ČSL).

První den nové Sněmovny: Ustavující schůze (8.11.2021)
13:47
8. 11. 2021
!

Vicepremiérka Alena Schillerová uvedla, že má hnutí ANO nárok na tři lidi ve vedení. Klub navrhne jako předsedu dosluhujícího ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, jako místopředsedy navrhne již avizovanou Janu Mráčkovou Vildumetzovou a expředsedu Sněmovny Radka Vondráčka. 

13:29
8. 11. 2021

Koaliční smlouva odhaluje i to, jak by mělo vypadat nové složení orgánů Poslanecké sněmovny? Z přehledu vyplývá, že žádnému výboru by neměl předsedat Pirát.

Vedení:

Předseda: SPOLU/TOP 09

Místopředsedové: 1x SPOLU/ODS, 1x SPOLU/KDU-ČSL, 1x Piráti a Starostové/Piráti, 1x Piráti a Starostové/STAN

Výbory:

Hospodářský výbor – předseda: SPOLU/ODS

Rozpočtový výbor – předseda: Piráti a Starostové/STAN

Výbor pro bezpečnost – předseda: SPOLU/ODS

Výbor pro evropské záležitosti – předseda: SPOLU/KDU-ČSL

Výbor pro sociální politiku – předseda: SPOLU/KDU-ČSL

Výbor pro zdravotnictví – předseda: SPOLU/ODS

Výbor pro životní prostředí – předseda: Piráti a Starostové/STAN

Zahraniční výbor – předseda: SPOLU/TOP 09

Zemědělský výbor – předseda: SPOLU/TOP 09

13:15
8. 11. 2021

"Hnutí SPD dále trvá na poměrném zastoupení, tedy místopředsedy Sněmovny a také předsedy výborů a komisí. Je pro nás zcela nepřijatelné, aby Piráti se 4 poslanci měli zastoupení ve vedení Sněmovny a hnutí SPD s dvaceti poslanci toto zastoupení naopak nemělo. ve volbách před měsícem hnutí SPD obdrželo více než 510 tisíc hlasů voličů, které chce nově vznikající vládní pětikoalice, která se tak ráda nazývá v uvozovkách demokratickou, tímto krokem ignorovat a hodit jejich hlasy do koše. To není demokratické," stěžuje si na tiskovce ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura.

Tiskovka SPD: Radim Fiala a Tomio Okamura (8.11.2021)
12:52
8. 11. 2021
!
12:24
8. 11. 2021

Pětikoalice slibuje rovněž důchodovou reformu, valorizaci penzí i minimální mzdy, podporu kratších úvazků, dětských skupin, pěstounů či péče o seniory.

Mezi priority Spolu a PirSTAN zařadily vedle penzijní reformy i stabilizaci veřejných financí, orientaci na EU a NATO a také zlepšení politické kultury.

12:17
8. 11. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že koalice chce krotit zadlužení země, prioritou je pro ni jasná deklarace k západnímu směrování a NATO a také to, aby se dobře žilo všem generacím. "Uvědomujeme si, že nepřicházíme vládnout, ale spravovat zemi pro další generace," uvedla.

12:10
8. 11. 2021

"Dnešním podpisem koaliční smlouvy jsme připraveni. Nyní je třeba zvládnout ustavující schůzi, vláda A. Babiše následně podá demisi a Petr Fiala by mohl být jmenován premiérem a vzápětí by mohla být jmenována nová vláda. Bez podpory široké veřejnosti by se toto nemohlo podařit," uvedl na twitteru šéf lidovců Marian Jurečka.

12:00
8. 11. 2021

"Dnešní ustavující jednání Poslanecké sněmovny odstartuje éru demokratických, proevropských změn. Všem našim kolegům v dolní komoře k tomu přeji hodně sil, odvahy a vůle k dohodě. Společně máme šanci vynést naši zemi mezi evropskou špičku. Tak do toho!" vzkázal do Sněmovny senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

11:57
8. 11. 2021

Lídr nové vládní koalice Spolu a Pirátů a STAN Petr Fiala (ODS) nemá signály o tom, že by prezident Miloš Zeman nesouhlasil s kandidáty uskupení na ministry. Zatím je ani nezná, uvedl při dnešním podpisu koaliční smlouvy. Se Zemanem jednal v sobotu prostřednictvím videokonference. Kandidát na premiéra očekává dodržení ústavních postupů od všech ústavních činitelů.

I v případě, že by se prodloužila ustavující schůze Sněmovny, je podle Fialy reálné, že skončí v tomto týdnu. Vzápětí by mohl podat demisi končící kabinet hnutí ANO a ČSSD, předpokládá. V příštím týdnu by pak mohl znovu jednat s prezidentem, tentokrát osobně, očekává.

"Nepředbíhejme a nepočítejme s tím, co ani nemusí nastat," uvedl k dotazu na možné výhrady prezidenta k nominantům, kteří by se měli ujmout ministerstev. "Nemám žádný signál, že by prezident váhal, zatím je ani nezná," uvedl s tím, že tato etapa jednání ho teprve čeká. Ústava podle něj mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, kdo předkládá návrh ministrů a prezident ho má akceptovat, uvedl. "Věřím, chci věřit, že všichni ústavní činitelé jsou si vědomi, jaká je jejich role," uzavřel.

Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
11:50
8. 11. 2021

"Covid se ani Sněmovně nevyhýbá. Mám starost, jak budou probíhat schůze PS v době covidu. Už teď je několik poslanců omluveno pro nemoc. Apeluji na odpovědnost poslanců. Dodržujme všichni pravidlo 3R a očkujme se!" vyzývá nový poslanec z koalice Spolu Tom Philipp (KDU-ČSL).

11:41
8. 11. 2021

"Právě jsme podepsali koaliční smlouvu. Začínáme psát novou kapitolu: chceme budoucnost bez řádění oligarchů, budoucnost, která zlepší život občanů. Děkuji vám, že jste to svými hlasy umožnili. Věřím, že jsme na počátku změny, která bude pro naši zemi velmi přínosná," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš na twitteru.

11:39
8. 11. 2021
!

V zemědělství by nová vláda chtěla například podpořit platbu na první hektary a zastropování dotací pro největší firmy. Dále má v plánu mimo jiné zlepšit dostupnost vody, a to propojováním vodárenských soustav. Chce zároveň podpořit návrat vodohospodářské infrastruktury do vlastnictví samospráv. Zároveň budování nových vodárenských nádrží bude výjimečné a pouze pro účely zásobování obyvatel pitnou vodou.

V digitalizaci počítá nová koalice s co nejrychlejším zrušením povinnosti nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Dále dokument počítá s posílením kybernetické bezpečnosti nebo s vytvořením podmínek pro zajištění stabilního, rychlého a cenově dostupného internetového připojení na základě tržní nabídky komerčních poskytovatelů.

V případě energetiky vidí nová koalice dle dnes podepsaného prohlášení budoucnost v kombinaci jaderné energie, decentralizovaných obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky na střechách, jejíž energie se bude skladovat v bateriích, a ve zvyšování energetické účinnosti. "Limity těžby uhlí jsou pro nás konečné a neprolomitelné. Uhelné elektrárny budou odstavovány s podmínkou zajištění dostatečných záložních kapacit," uvádí materiál.

Jako klíčový obnovitelný zdroj v podmínkách ČR vidí zástupci koalice fotovoltaiku, přičemž by chtěli do roku 2025 nová fotovoltaická zařízení na minimálně 100.000 střech do roku 2025. Proto také plánují připravit nový energetický zákon, který bude obsahovat principy a požadavky na komunitní energetiku.

Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
11:35
8. 11. 2021

Programové prohlášení nové koalice obsahuje závazek zachovat na místní úrovní stavební úřady a zjednodušení podmínek a zkrácení lhůt u jednoduchých staveb. Zároveň chce nová vláda prosadit zákon o podpoře v bydlení, který nabídne obcím soubor volitelných nástrojů, jež umožní řešit bytovou situaci.

Klesnout by měla DPH u výstavby či rekonstrukce bytů a domů. Ta je nyní 15 procent. Vzniknout by také měly nové finanční nástroje na výstavbu dostupných nájemních bytů formou půjčky od Evropské investiční banky a garancí státu za úvěry. "Čtvrtý rok volebního období touto formou vybudujeme 10.000 nájemních bytů ročně navíc," uvádí materiál.

V případě dopravy chce koalice Spolu a Pirátů se STAN udělat z výstavby sítě vysokorychlostních tratí vládní prioritu. V případě dálničních staveb je pro ni nejdůležitější stavba Pražského okruhu, výstavba dálnice D35 a dokončení dálnice D1. Na vybraných úsecích dálnic chce také zvýšit povolenou rychlost na 150 km/h. Zároveň chce vznikající vláda dávat na financování silnic druhých a třetích tříd od roku 2023 minimálně šest miliard korun ročně.

11:33
8. 11. 2021
!

Nově vznikající vládní koalice plánuje stanovení stropu daňového zatížení, zpřísnění rozpočtových pravidel, splnění podmínek pro přijetí eura v zájmu zdravých veřejných financí, výstavbu vysokorychlostních železnic jako prioritu, možnost firem vést účetnictví v eurech, zachovat limity těžby uhlí, přijetí zákona o podpoře bydlení nebo zrušení povinnosti nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Vyplývá to z koaliční smlouvy a vládního programového prohlášení, které dnes podepsali lídři koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Ve veřejných financích tak nově vznikající koalice chce vytvořit pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového zatížení. "Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené," uvádí materiál. Konkrétní hranici ale neobsahuje.

Nově vznikající vláda se chystá zavést valorizaci danové slevy na poplatníka, což je částka, kterou si každý plátce daně z příjmu může odečíst ze své daňové povinnosti. Podle letošní novely zákona, která mimo jiné zrušila superhrubou mzdu, letos sleva činí 24.840 korun ročně, příští rok stoupne na 27.840 korun a následující rok na 30.840 korun.

Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
11:29
8. 11. 2021
!

Podepsáno! Lídři Spolu a PirSTAN zapózovali ve Sněmovně s novou koaliční smlouvou.

Podpis koaliční smlouvy Spolu a PirSTAN (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
11:14
8. 11. 2021

Podle lídra Pirátů Ivana Bartoše je dnešní akt dobrou zprávou pro Českou republiku. „Já si myslím, že je to dobrá zpráva pro Českou republiku, která má budoucnost v demokratické vládě. To je cíl, který jsme si dali. Budoucnost bez oligarchů,“ zmínil. 

Podobně mluvil i jeho koaliční kolega Vít Rakušan (STAN). Podle něj byla jasná poptávka od Čechů po demokraticky založené a vzdělané zemi. „My jsme vyslyšeli poptávku a přišli jsme s konkrétní nabídkou a tu nabídku pro ČR budeme za chvíli podepisovat. Pokusíme se společně udělat vše proto, abychm lidem nedávali tu emoci, kterou zažívali v politice pravidelně, emoci zklamání,“ řekl Rakušan krátce před podpisem. 

11:04
8. 11. 2021

Za koalici SPOLU podepíšou koaliční smlouvu lídři stran Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Marian Jurečka (TOP09). Za Piráty dorazil Ivan Bartoš a za STAN Vít Rakušan. 

„Jsme si vědomi toho, žeje potřeba postupovat rychle a je potřeba rychle řešit problémy,“ konstatoval Petr Fiala s tím, že kromě krátkodobých problému jako je ekonomická, zdravotnická a hodnotová krize je potřeba řešit i problémy dlouhodobé. „Chceme mít zemi, ve které mladé generace mají perspekrtivu, mohou zakládat rodiny a nemusí se bát o svou existenci,“ uvedl ve své řeči. 

„Příští rok nebude jednoduchý,“ dodal dále Fiala s tím, že se budou řešit problémy vzniklé „po osmi letech vlády populismu.“

Podpis koaliční smlouvy Spolu a PirSTAN (8.11.2021)
10:46
8. 11. 2021

Lídři koalic SPOLU a PirSTAN se chystají k podpisu koaliční smlouvy. Vyjádření poskytnou médiím v jednom ze salónků v Poslanecké sněmovně ihned po aktu v 11:00.

Podpis koaliční smlouvy: Vládu budou tvořit ODS, TOP09, KDU-ČSL, PIRÁTI a STAN (8.11.2021) Podpis koaliční smlouvy: Vládu budou tvořit ODS, TOP09, KDU-ČSL, PIRÁTI a STAN (8.11.2021)
10:22
8. 11. 2021

„Žádné plány nemám, budu teď mít víc volného času, takže doufám, že budu moct víc vidět děti a vnuky, na to se těším,“ řekl po svém odchodu ze Sněmovny Blesku Karel Schwarzenberg.

K hospitalizaci prezidenta Zemana dodal: „Je mi ho srdečně líto. Doufám, že ten pobyt v nemocnici nebude příliš bolestný. Samozřejmě kritický pohled je, že hlava státu, která není úplně funkční, je veliká vada. Doufám, že nevznikne nějaká větší krize. Je to ale opravdu vážná nemoc a doufám, že vojenská nemocnice je bezvadná a dají ho do pořádku.“ Celý rozhovor s knížetem a čestným předsedou TOP 09 čtěte ZDE

Karel Schwarzenbeg při rozhovoru pro Blesk. Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro Blesk.

denisz ( 12. listopadu 2021 18:41 )

Nastalo účtování a msta nové garnitury, takže žádné poměrné zastoupení, demokracie a spravedlnost se nekonají. Takové jsou ty „demokratické“ strany? . .

denisz ( 11. listopadu 2021 23:58 )

Děkuji za pochvalu, že jsem to nejspíše okopírovat od nějakého profesionála. Napsal jsem to sám, takže mohou být i nějaké subjektivní nepřesnosti. Vy jste ale ve své odpovědi vyplodil jen hospodský štěk, bez protiargumentace.

jorka1 ( 11. listopadu 2021 19:10 )

Zkus si vzpomenout, že jsme tady už jednu ministryni obrany Parkanovou měli.

jorka1 ( 11. listopadu 2021 19:06 )

Kobliho Kalino, takový hnus, jako je ten podvodník, zloděj a soudruh STBák Bureš ve Sněmovně není. Bureš patří do kriminálu. Hanba Burešovi!!!!!!!

hejhej ( 11. listopadu 2021 13:48 )

Slepenci předvedli , jak vypadá politická špína, žumpa. Pidistrany ve vedení sněmovny a postech ministrů - trapní ubožáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa