Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schillerová o nové roli v opozici: Vnoučky jsem šidila, teď budu mít čas na rodinu

Autor: Nikola Forejtová - 
10. listopadu 2021
05:00

Dosluhující ministryně financí a nově šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová (za ANO) doufá, že bude dnešní volba vedení Sněmovny probíhat korektně. Klub trvá na nominaci Radka Vondráčka na post místopředsedy, ačkoli k jeho kandidatuře má nově vznikající vládní koalice vážné výhrady, a bez hlasů alespoň části z jejích poslanců nemá šanci. Řekla to v krátkém rozhovoru pro Blesk Zprávy. Dodala, že na roli opoziční poslankyně se těší. A těší se také na to, že by mohla mít více času na svá vnoučata. Schillerová je babičkou dvou chlapců, staršího Františka a ani ne ročního Jaroslava. 

Ustavující schůze Sněmovny pokračuje. Poté, co v pondělí složili staří i noví poslanci slib, se bude volit vedení dolní komory. Kandidáti na post předsedy a kandidáti na posty místopředsedů jsou již známí.

Vládní hnutí ANO, které brzy přejde do opozice, má hned tři kandidáty, kterými by chtěla obsadit hned tři posty, na které mají poměrovým zastoupením nárok, jak připomíná dosluhující ministryně financí Alena Schillerová. Ve Sněmovně totiž budou mít 72 poslanců, tedy nejvíce ze všech stran. Hned za nimi je 71 poslanců za koalici SPOLU, jedná se ale o součet křesel všech tří stran.

Schillerová jakožto šéfka klubu v pondělí potvrdila, že na post předsedy bude kandidovat stávající vicepremiér Karel Havlíček a o místopředsednictví se popere Radek Vondráček a Jana Mráčková Vildumetzová. 

Komise vedle toho obdržela nominaci na předsedkyni od Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a kandidaturu na místopředsedy od Jana Skopečka (ODS), Věry Kovářové (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgy Richterové (Piráti).

Volby mohou provázet mírné rozepře. Budoucí vládní pětikoalice totiž avizovala, že nechce do vedení dosadit člena SPD, což se setkalo s nevolí členů hnutí a nespokojení jsou také s již zmíněným Vondráčkem, který byl poslední čtyři roky šéfem dolní komory. Jak ale zopakovala Schillerová Blesk Zprávám, hnutí ANO na nominaci trvá. 

Problém může být s Karlem Havlíčkem, který je nadále ministrem dopravy, průmyslu a obchodu. Podle právníků se neslučuje jeho stávájící funkce s tím, že by mohl být zároveň ve vedení Sněmovny, jak uvedla advokátka Eva Decroix (ODS). A totéž potvrdili i sněmovní legislativci.

Video  Tisková konference šéfa ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialy po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. (6. 11. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Schillerová: Kádrování není v pořádku

Jak hodnotíte první den nové Sněmovny? 

Mám z ní příjemné pocity. Myslím, že to proběhlo důstojně a podle plánu a cítím slavnostní pocit. Jsem poprvé poslankyní a cítím zodpovědnost. Cítím se tak zvláštně nepříjemně a hrdě, jsem zavázaná důvěrou voličů, fakt jsem to tak dneska pociťovala.

A co očekáváte od středy?

Od středy očekávám, že budeme volit nominanty do vedení, a my, jak jsem řekla, máme nárok na tři lidi ve vedení tím, že se navýšilo množství místopředsedů, tak podle poměrného zastoupení. Navrhli jsme tak lidi do funkce předsedy a dvou místopředsedů. Uvidíme, bude to tajná volba, počítám s rozpravou a obhajobou.

Nemohlo by dojít k jistým roztržkám?

To se nikdy nedá odhadnout, já doufám, že se budou všichni chovat korektně - byť jsme političtí oponenti, tak bychom se měli chovat korektně. Snažila jsem se to držet čtyři roky, o to více jako poslankyně. Dáváme tím signály voličům o politické kultuře. Určitě se budeme obhajovat a určitě budeme argumentovat na protiargumenty. To do politiky patří.  

Mám v tomto na myslí především kandidáta Radka Vondráčka. Jak to bude s jeho podporou? A s podporou Karla Havlíčka?

Každý z nich kandiduje na jinou pozici. To jsou odlišné věci. Nicméně, my si na té nominaci trváme. I na nominaci pana Vondráčka. Dostal jednomyslnou podporu klubu a ty argumenty, proč by neměl být, to kádrování, si myslím, že není v pořádku. Doteď to byly kuloárové informace – jednou to a jindy ono. Já tak říkám, nechť to zazní na mikrofon, ať může vstát a obhájit se.

Přejděme k vaší úloze ve Sněmovně. Jak se těšíte na roli opoziční poslankyně? 

Já jsem povaha, že cokoliv jsem v životě dělala, tak jsem byla šťastná a bavilo mě to. Mám šťastnou povahu. Bude to nová zkušenost, nová výzva. Já si myslím, že to patří k politickému životu a že kdo je v jednou v opozici, příště bude ve vládě a naopak. Moje životní filosofe je, že všechno je, jak má být. A budu to dělat zodpovědně. Na 100 až 150 %.

Navíc jsem předsedkyní klubu, to bude na mě klást nároky z hlediska organizace. Těším se na to a chci dělat politiku tak, že pokud to bude smysluplné, tak to podpořím. Nechci být za každou cenu proti.

Opouštíte roli strážkyně státní kasy, je to pro vás i třeba jen časovou úlevou? Budete více doma?

To se uvidí, zatím sedím jedním zadkem na dvou židlích. Musím ještě dokončit mandát, než se ujme funkce nový ministr. Pak se musím věnovat co nejvíce práci, abych se do ní dostala. Je to nová práce, musím si to osahat. To bude vyžadovat mnohem více času a pak se uvidí. Až si to sedne, tak se určitě budu snažit čas věnovat poslanecké kanceláři v Brně - teď si ji hledám a budu zařizovat a pak jako další je věnovat se rodině. Máme dva vnoučky a hodně ksem je teď šidila.  

Druhý vnuk Aleny Schillerové se narodil jen den před ničivým tornádem, které zpustošilo jižní Moravu. Druhý vnuk Aleny Schillerové se narodil jen den před ničivým tornádem, které zpustošilo jižní Moravu. | archív Aleny Schillerové

Adal ( 11. listopadu 2021 17:22 )

Pisálci ani nevítr co píšete

Adal ( 11. listopadu 2021 17:21 )

Ty seš fakt vůl kdě našly

Adal ( 11. listopadu 2021 17:20 )

Toběby mohla dát pár facek

Adal ( 11. listopadu 2021 17:19 )

Nebydlí tam sama jsou tam i jiný ale tobě to nedošlo buku

Adal ( 11. listopadu 2021 17:18 )

Jsi směšný šašek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa