Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekarová novou šéfkou Sněmovny. Vondráček propadl, Havlíčka k volbě nepustili

Aktualizováno -
10. listopadu 2021
23:28
Autor: ČTK, simao - 
10. listopadu 2021
07:48

Poslanci dnes zvolili novou předsedkyní Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a pětici místopředsedů. Jedno křeslo místopředsedy zůstalo volné, neuspěli Radek Vondráček (ANO), ani Tomio Okamura (SPD). Volbě předsedkyně předcházela dlouhá diskuze, během které vynášeli do nebes poslanci ANO vlastního nominanta Karla Havlíčka (ANO). Vicepremiér však nakonec k volbě kvůli souběhu funkcí nebyl připuštěn, sněmovní většina v podobě poslanců koalic Spolu a PirSTAN ho označila usnesením Sněmovny za nevolitelného. Středeční dění jsme sledovali online. Již ve čtvrtek ráno se má sejít kabinet Andreje Babiše (ANO). S ohledem na to, že ustavující schůze ve Sněmovně skončila, již nic nebrání tomu, aby dosluhující vláda ANO a ČSSD podala demisi. Premiér Babiš tak učiní nezvykle písemně s ohledem na hospitalizaci prezidenta Zemana.

Dramatických chvilek během druhého dne ustavující schůze Sněmovny byla hned celá řada. Notně ji protáhlo dění kolem Karla Havlíčka (ANO), nominanta Babišova hnutí, který však nakonec nebyl vůbec připuštěn k volbě předsedy. Tím se totiž podle výkladu legislativního odboru ve Sněmovně nemůže stát člen vlády.

Schillerová se za Havlíčka bila marně

„Hnutí ANO si mohlo vybrat na kandidaturu kohokoliv, bylo by to naprosto legitimní, ale nemůže si vybrat někoho, o kom ústava říká, že kandidovat nemůže,“ upozorňoval sněmovní nestor Marek Benda (ODS)

S tím nesouhlasila mj. šéfka klubu ANO Alena Schillerová (ANO), která upozorňovala, že je více možných právnických výkladů. S návrhem usnesení, aby byl Havlíček volitelný, však ve Sněmovně neuspěla.

102 hlasů pro Pekarovou

Předsedkyní Sněmovny nakonec poslanci po vleklé diskuzi zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Po Havlíčkově „nepřipuštění“ byla jedinou kandidátkou a v tajné volbě dostala 102 poslaneckých hlasů ze 122 odevzdaných.

Ke zvolení bylo nutných 98 hlasů. Své hlasy neodevzdalo 72 poslanců, což je počet poslanců ANO. Rozdíl 20 hlasů mezi počtem odevzdaných hlasů a hlasy pro vítěznou kandidátku odpovídá počtu poslanců SPD. Koaliční strany mají aktuálně 104 hlasů, protože čtyři koaliční poslanci se z ustavující schůze omluvili ze zdravotních důvodů. Od 17:45 se navíc omluvil i Pirát Jakub Michálek.

Markéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) Markéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Cílem nové šéfky zvýšení důvěry ve Sněmovnu

Nová předsedkyně Sněmovny v projevu po svém zvolení poděkovala bývalému předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) a posléze si s ním potřásla rukou. Řekla, že Sněmovna by měla hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentovala celou veřejnost. Povinností poslanců podle ní je, aby zejména v klíčových věcech působili semknutě a hájili zájmy všech občanů. „A myslím si, že toho budeme schopni,“ dodala.

„Chtěla bych, abychom skutečně dbali na kvalitu před kvantitou. To je podle mého názoru nesmírně důležité a považovala bych to za to nejdůležitější měřítko, které si máme stanovit,“ řekla. Na závěr se obrátila k veřejnosti. „Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží. A budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat,“ dodala.

Tvrdá kritika Pekarové: Zbabělost!

Pekarová obdržela i kytici květin v podzimních barvách a ujala se řízení schůze Sněmovny. Tím okamžikem skončila úloha bývalého předsedy Vondráčka, který schůzi do té doby řídil. Pro šéfku Topky to byly sladké chvilky a gratulace ze všech možných stran se brzy začaly hrnout.

Před volbou však došlo i na tvrdou kritiku Pekarové z ANO. Pustil se do ní poslanec Aleš Juchelka a především Jana Pastuchová. Ta narážela na to, že se Pekarová vzdala své původní ambice vést ve vládě ministerstvo práce a sociálních věcí, ačkoliv jej v minulosti často kritizovala.

„Z jejích posledních rozhodnutí jsem spíše zklamaná. Jakožto bývalá předsedkyně sociálního výboru v minulém volebním období si pamatuji na řadu výstupů paní poslankyně o tom, jak je Ministerstvo práce a sociálních věcí řízeno špatně a jak by to ona dělala lépe. Vždy přesně věděla, kde je z jejího pohledu chyba a jak by se jí ona určitě nikdy nedopustila. Sama tvrdila, že na funkci ministryně práce a sociálních věcí se dlouhodobě připravuje a jakkoliv s ní v mnohém nesouhlasím, toto jí určitě upřít nemohu. Je tak pro mě velkým zklamáním, že před možností vést tento důležitý rezort, o kterém tvrdila, že se mu věnuje jako málokdo a rozumí mu, z toho utíká. Odmítá převzít zodpovědnost a pod výmluvou o politické dohodě se snaží schovat ve vedení Sněmovny,“ tvrdila Pastuchová.

„Pro mě je to zbabělost nebo pokrytectví a nemyslím, že někdo takový měl usilovat o vedení Poslanecké sněmovny,“ dodala poslankyně ANO, která se dostala i do přestřelky s Janou Černochovou (ODS). Adeptka na ministryni obrany totiž útok Pastuchové důrazně vytknula, použila slova o tom, že některé ženy z ANO Pekarové nesahají ani po kotníky. Pastuchová se následně emotivně bránila tím, že mimo politiku 30 let coby záchranářka zachraňuje lidské životy.

Drama kolem Richterové

Sněmovna bude mít v novém funkčním období šest místopředsedů.Na ustavující schůzi se jich však podařilo zvolit pět.

Novými místopředsedy jsou Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN) a také Olga Richterová (Piráti), která však uspěla poněkud překvapivě na rozdíl od dalších kandidátů Spolu a PirSTAN až na druhý pokus tajné volby.

Jana Mračková Vildumetzová přijímá gratulaci od premiéra Andreje Babiše ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová přijímá gratulaci od premiéra Andreje Babiše ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny | Blesk:Jan Vilimek

Vondráček neuspěl. A jeho kamarád složil mandát

Bývalého předsedu Vondráčka (ANO) ani předsedu SPD Tomia Okamuru poslanci nezvolili. Druhého kola volby se zúčastnilo stejně jako prvního kola 195 poslanců. Richterové dalo hlas 101 z nich. Ke zvolení bylo nutných 98 poslaneckých hlasů. V prvním kole jich Richterová obdržela 95.

Vondráček získal tak jako v prvním kole 92 hlasů. Okamuru volilo ve druhém kole 87 poslanců, o sedm víc než v prvním. Neobsazené křeslo by mělo připadnout hnutí ANO, které se o dalším postupu bude radit v následujících dnech. Možná je i varianta, že na post místopředsedy nominuje Karla Havlíčka.

Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) (10.11.2021) Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) (10.11.2021) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Se Sněmovnou se ve středu rozloučil Vondráčkův kamarád a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Rozhodl se totiž složit poslanecký mandát poté, co situaci probral s rodinou a lidmi ze zlínského ANO.

„Se vší váhou zodpovědnosti, kterou jsem na sebe vložil, když jsem se nechal napsat na 22. místo kandidátky do těchto parlamentních voleb oznamuji, že se dneska tímto vzdávám mandátu poslance a budu se věnovat pouze roli hejtmana Zlínského kraje,“ oznámil. Poslancům popřál, aby mysleli „hlavně na ty lidi venku“ a na to, co nás teď v ČR čeká.

Radek Vondráček, Radim Holiš (vpravo) a Robert Stržínek ve Sněmovně (8.11.2021) Radek Vondráček, Radim Holiš (vpravo) a Robert Stržínek ve Sněmovně (8.11.2021) | Facebook R. Vondráček

Babišova vláda se sejde ve čtvrtek ráno. Podá demisi

S ohledem na to, že ve středu ustavující schůze Sněmovny skončila, sejde se ve čtvrtek od 8:00 dosluhující vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO), aby schválila svou demisi. Tiskovka po jednání vlády je v plánu cca v 8.30. Druhá schůze Sněmovny je pak v plánu 23. listopadu od 14:00.

Středeční dění ve Sněmovně jsme sledovali online:

Nová Sněmovna
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
11:37
10. 11. 2021
!

„Státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Budu pochopitelně hlasovat pro vydání a pevně věřím, že po letech průtahů bude spravedlnosti učiněno zadost," uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

11:30
10. 11. 2021
!

Poslanec STAN a starosta obce Nová Hradečná Tomáš Müller vysvětluje, proč nebude do vedení Sněmovny podporovat Tomia Okamuru (SPD). „Pozice místopředsedy není nároková. Neexistuje pravidlo, že každá strana musí mít zastoupení ve vedení Sněmovny. V minulém volebním období STAN, TOP 09 a KDU-ČSL také neměly své místopředsedy," podotkl.

11:19
10. 11. 2021
!

„Volební komise v těchto chvílích řeší, zda Karla Havlíčka může připustit pro volbu do funkce předsedy Poslanecké sněmovny. Článek 32 Ústavy ČR hovoří jasně. ,Poslanec nebo senátor, který je členem vlády, nemůže být předsedou Poslanecké sněmovny…'," upozornil na twitteru poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil.

10:51
10. 11. 2021
!

Měl by se Ivan Bartoš v případě, že se stane ministrem, vzdát poslaneckého mandátu? „Myslím, že by byla velká škoda, pokud bychom oslabili náš poslanecký klub o dalšího člena. Ivan Bartoš by se svého mandátu vzdát neměl, ale je to těžká situace, protože souběh funkcí nepodporuji," řekla Novinkám mladá poslankyně Pirátů Klára Kocmanová (28).

„Zajímala jsem se o politiku už na střední škole, ale vždy tak nějak zpovzdálí. Teď to jsou tři roky, co jsem v politice aktivní. Všechno začalo komunálními volbami v Kutné Hoře, když jsem dostala nabídku kandidovat za Piráty. Sledovala jsem je od jejich začátku a měla jsem k nim ideově blízko, tak jsem do toho šla," říká o sobě. Za zklamání považuje to, že se do Sněmovny nedostalo víc mladých poslankyň a poslanců.

Pirátka Klára Kocmanová byla zvolena v říjnu 2021 do Sněmovny Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti)
10:35
10. 11. 2021

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský Blesku na dotaz, zda dnešní volba vedení Sněmovny dle něj půjde hladce, či nikoliv, uvedl: „Nepůjde, protože SPD už dopředu avizovala, že bude obstruovat. Mají neomezenou dobu, po kterou mohou mluvit, tak očekávám, že budou mluvit.“

Uvažovali proto v koalici o tom, že by vznesli návrh na omezení času na vystoupení jednotlivých řečníků? „Nebavili jsme se o tom, myslím, že je potřeba, aby ty argumenty zazněly, nechť se mluví," dodal Farský.

10:22
10. 11. 2021
!

Stejně jako v pondělí i dnes dorazila na jednání ministryně za ANO a poslankyně Klára Dostálová o holi. Je po operaci kolene, zjistil ve Sněmovně redaktor Blesku.

Ustavující schůze Sněmovny: Klára Dostálová a Markéta Pekarová Adamová (8.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Klára Dostálová a Alena Schillerová (8.11.2021)
10:07
10. 11. 2021
!

Sněmovna na úvod svého druhého dne aktuálně řeší návrh na ustavení mandátového a imunitního výboru. Do rozpravy se nikdo nepřihlásil. Souhlas vyjádřilo 189 ze 189 přítomných poslanců. Výbor je tak ustaven. Pověřenou vedením výborů je exministryně a poslankyně Helena Válková (ANO) - do momentu, než bude zvolen právoplatný předseda.

Výbor se sejde nyní, schůze Sněmovny je proto nyní přerušena do 13:00.

9:55
10. 11. 2021
!

„Kauza Čapí hnízdo je politická objednávka. Je to stíhání na objednávku, které tady je od roku 2016. V září 2019 státní zástupce to stíhání zastavil, nejvyšší státní zástupce pan (Pavel) Zeman, který je dlouhodobou součástí toho polistopadového kartelu, mě nechal z politických důvodů nadále stíhat. Myslím, že jsem se k tomu vyjadřoval už xkrát, tak to je všechno, co k tomu mohu říct," uvedl premiér Babiš na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. „Já to nebudu komentovat, já znovu říkám, že je to politické stíhání, stíhání na objednávku," dodal.

9:52
10. 11. 2021
!

Končící premiér Babiš předá demisi vlády prezidentovi Miloši Zemanovi po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny písemně.

9:44
10. 11. 2021
!

"Začíná Sněmovna, tři jsme tady poslanci, takže potom se omluvíme, a pan ministr Vojtěch za chvíli dorazí a ten odprezentuje ta opatření vlády ke covidu. Ta situace není dobrá, znovu apelujeme na všechny občany, aby se očkovali. Včera bylo přijato do nemocnic 322 pacientů," uvedl na tiskovce po jednání dnešní vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Andrej Babiš (ANO) na tiskovce po jednání vlády (10.11.2021)
09:15
10. 11. 2021

Do druhého jednacího dne nové Sněmovny vstupuje řada nováčků - nově zvolených poslanců. Selfie mánii během nového sněmovního startu však podlehli i ti, kteří již minimálně jedno období ve Sněmovně zažili. Sociální sítě zaplavila kvanta sněmovních fotek. Čtěte ZDE

Ustavující schůze Sněmovny: Andrea Babišová (ANO) (8.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Poslanci Marek Ženíšek (TOP 09) a Pavel Žáček (ODS) (8.11.2021) Radek Vondráček, Radim Holiš (vpravo) a Robert Stržínek ve Sněmovně (8.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Monika Oborná (ANO) (8.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Trojice z KDU-ČSL Jurečka, Kohajda a Smetana (8.11.2021)
8:25
10. 11. 2021
!

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v úterý odeslal do Sněmovny žádost o vydání končícího premiéra a znovu zvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Uvedl to dnes mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Babišovo stíhání bylo přerušeno, protože ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát, a tím i imunitu. O jeho vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení.

"Dne 9. listopadu 2021 byla do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odeslána z Městského státního zastupitelství v Praze žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo," uvedl Cimbala.

Žádost o vydání musí posoudit sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten by měla Sněmovna ustavit dnes. Už v pondělí poslanci rozhodli, že výbor bude mít 16 členů a vést by ho mohla poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Sněmovna už Babiše ke stíhání v minulosti vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

8:19
10. 11. 2021

Zatímco v uplynulém volebním období bylo místopředsedů Sněmovny pět, nyní jich má být šest. Hnutí ANO by mělo mít dva místopředsedy. Nominovalo bývalého předsedu Sněmovny Radka Vondráčka a Janu Mračkovou Vildumetzovou. Budoucí vládní koalice by měla mít za místopředsedy Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgu Richterovou (Piráti). Do vedení Sněmovny kandiduje i její někdejší místopředseda a lídr SPD Tomio Okamura. Zástupci koalic ho však ve vedení nechtějí a kriticky se stavějí i k Vondráčkovi.

7:51
10. 11. 2021

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je adeptkou koaliční většiny, která má ve Sněmovně 108 z 200 hlasů. 

"Podle jednacího řádu Sněmovny nemůže být člen vlády zároveň místopředsedou Sněmovny. Ani kdyby napsal čestné prohlášení, že by podal po zvolení demisi. Pokud myslí svou kandidaturu vážně, tak by měl demisi podat dopředu. Poté by volitelný určitě byl," řekla o Havlíčkovi Pekarová Adamová pro novinky.cz.

7:28
10. 11. 2021

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) by za současné situace, kdy je členem vlády, neměl být kvůli neslučitelnosti funkcí připuštěn do volby předsedy Sněmovny. Vyplývá to z pondělího stanoviska sněmovního legislativního odboru.

„Předpokladem pro to, aby poslanec - člen vlády, mohl být volen do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, je nutný předchozí zánik členství ve vládě,“ stojí ve stanovisku sněmovních právníků, které si v pondělí večer vyžádala sněmovní volební komise. Podmínka musí být podle legislativců splněna ještě před samotnou volbou. „Nestane-li se tak, nelze poslance do funkce volit, tj. jeho kandidatura by neměla být ani připuštěna,“ napsali v dokumentu, z něhož na twitteru citovala také členka volební komise Eva Decroix (ODS).

7:27
10. 11. 2021

Dobré ráno, dnes nastává den D, nová Sněmovna si zvolí vedení. Podle plánů sněmovní většiny bude místopředsedů šest místo dosavadních pěti. Na předsednické místo míří předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pochyby vzbudila nominace jejího protikandidáta, místopředsedy vlády Karla Havlíčka (ANO).

17:00
8. 11. 2021

Děkujeme za sledování dnešního Sněmovního online přenosu na Blesk.cz. S děním v nové Sněmovně se přihlásíme opět ve středu dopoledne, kdy se rozeběhne 2. jednací den.

Ustavující schůze nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) (8.11.2021) Ustavující schůze nové Sněmovny (8.11.2021) Ustavující schůze nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) (8.11.2021) Ustavující schůze nové Sněmovny a dosluhující Babišova vláda (8.11.2021)
16:39
8. 11. 2021

"Mamka má dnes 60, a proto tento slib věnuji jí a neméně taťkovi, který podlehl loni covidu," uvedl na twitteru poslanec lidovců Miroslav Zborovský (KDU-ČSL).

16:20
8. 11. 2021

Poslanecký slib složil dnes složil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Už dřív ohlásil, že se sněmovního mandátu vzdá, protože nechce hromadit funkce a chce se soustředit na práci v kraji. Mandát po Holišovi připadne Margitě Balaštíkové, která byla poslankyní hnutí ANO ve dvou minulých volebních obdobích.

16:14
8. 11. 2021

Z členů dosluhující vlády Andreje Babiše (ANO) se dnes z jednání omluvili ministr školství Robert Plaga (za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), oba z pracovních důvodů. Vládní lavice ale byla zaplněna jen zhruba z poloviny, jako první ji z přítomných členů vlády opustil končící vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož sociální demokraté se stejně jako KSČM letos do Sněmovny nedostali.

16:01
8. 11. 2021

Příběh svého pradedečka vzpomněl poslanec v kroji Jiří Horák (KDU-ČSL) i na twitteru. Přidal i pradědečkovu fotku.

15:35
8. 11. 2021

"Když chybíte na třídním focením a doháníte to o týden později," napsala k fotce poslanců STAN Barbora Urbanová, která se coby asistentka Víta Rakušana (STAN) dostala do Sněmovny ze 12. místa kandidátky. Rakušan čelil zlobě Pirátů za to, že ji podpořil veřejně přímo před volbami.

15:19
8. 11. 2021

Na sociálních sítích se to začíná hemžit fotkami, které sdílí noví poslanci. "Slibuji věrnost České republice. Práce začíná," uvedl na twitteru Michal Zuna, pražský poslanec TOP 09, který byl v roce 2018 zvlen do zastupitelstva Prahy 2 a stal se radním pro bezpečnost. Na kandidátce nahradil Dominika Feriho.

15:01
8. 11. 2021
!

Ustavující schůze byla přerušena do středy 10. listopadu do 10:00, kdy by poslanci měli rozhodovat i o vedení Sněmovny. Někteří noví poslanci se nyní fotí před sněmovním pultíkem na památku jejich prvního dne ve Sněmovně. První den ve Sněmovně tak končí po hodině jednání.

První den nové Sněmovny: Fotící se poslanci v sále po skončení schůze (8.11.2021)
14:59
8. 11. 2021

Poslanci odhlasovali zřízení mandátového a imunitního výboru, který bude mít 16 členů. Ze 195 poslanců bylo 194 pro, zdržel se premiér Babiš.

denisz ( 12. listopadu 2021 18:41 )

Nastalo účtování a msta nové garnitury, takže žádné poměrné zastoupení, demokracie a spravedlnost se nekonají. Takové jsou ty „demokratické“ strany? . .

denisz ( 11. listopadu 2021 23:58 )

Děkuji za pochvalu, že jsem to nejspíše okopírovat od nějakého profesionála. Napsal jsem to sám, takže mohou být i nějaké subjektivní nepřesnosti. Vy jste ale ve své odpovědi vyplodil jen hospodský štěk, bez protiargumentace.

jorka1 ( 11. listopadu 2021 19:10 )

Zkus si vzpomenout, že jsme tady už jednu ministryni obrany Parkanovou měli.

jorka1 ( 11. listopadu 2021 19:06 )

Kobliho Kalino, takový hnus, jako je ten podvodník, zloděj a soudruh STBák Bureš ve Sněmovně není. Bureš patří do kriminálu. Hanba Burešovi!!!!!!!

hejhej ( 11. listopadu 2021 13:48 )

Slepenci předvedli , jak vypadá politická špína, žumpa. Pidistrany ve vedení sněmovny a postech ministrů - trapní ubožáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa