Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Předávání vyznamenání se odkládá na 1. ledna, oznámil Mynář. Už během dne rušil pozvánky

Aktualizováno -
25. října 2021
20:13
Autor: Jakub Veinlich, Mii, ula - 
25. října 2021
19:38

Prezident Miloš Zeman zůstává i nadále v nemocnici. Jeho stav se oproti minulému pátku nijak nezměnil. Potvrdila to mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Prezidentská kancelář navíc oficiálně začala rušit slavnostní ceremoniál na Pražském hradě, kde se měla při státním svátku 28. října udílet tradičně státní vyznamenání. Nakonec bude slavnost odsunuta na 1. ledna, informovala Česká televize. Blesku to pak potvrdil přímo kancléř Vratislav Mynář. 

Slavnostní ceremoniál na Pražském hradě ve Vladislavském sále během tradičního data 28. října definitivně nebude. Kancelář prezidenta republiky už informovala oceňované o zrušení akce. „Ano,“ potvrdil Blesk Zprávám bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Tomu prezident Miloš Zeman udělil už v loňském roce Řád bílého lva. Zeman tak ocenil, jak Prymula zvládl první vlnu koronaviru v Česku. Prymula metál právě kvůli covidu nepřevzal. Ani vloni se ceremoniál nekonal.

„Volali mi z kanceláře prezidentské, že se to odkládá a že ten termín se neví, jak to bude,“ potvrdil pak zrušení slavnostního aktu pro Frekvenci 1 herec Pavel Trávníček, který byl oceněn také vloni medailí Za zásluhy I. stupně. Ani on ale už podruhé vyznamenání kvůli nastalým okolnostem v řádný termín nepřebere.

„Ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud pan prezident nerozhodne jinak,“ řekl už minulý týden na tiskové konferenci hradní kancléř Vratislav Mynář. V pondělí dopoledne se přitom podobným způsobem vyjadřoval také hradní protokolář Vladimír Kruliš.

„Vycházím z informace vedoucího KPR, která zazněla na tiskovém briefingu, že ceremoniál bude tento rok odložen, pokud pan prezident nerozhodne jinak,“ reagoval Kruliš ještě v pondělí dopoledne pro Blesk Zprávy.

Nový termín hned první den v roce

V pondělí večer Kancelář prezidenta republiky informovala, že nové datum je 1. ledna. „Prezident republiky dnes potvrdil, že pro ceremoniál spojený s předáním propůjčených a udělených státních vyznamenání využije řádového dne 1. ledna 2022. Těší se, že bude moci propůjčená a udělená státní vyznamenání předat osobně,“ uvedla kancelář. Blesku to také potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Zároveň se ve zprávě uvádí, že: „Kancelář prezidenta republiky předala panu prezidentovi pozdravy od občanů, které byly zaslány na Pražský hrad. Tlumočíme upřímné poděkování pana prezidenta všem, kteří na něj myslí a přejí mu uzdravení.“

Řád bílého lva pro Bohdalovou i Kellnera

Zeman každý rok udílí nebo propůjčuje kolem čtyř desítek řádů a medailí. Loni bylo 28 oceněných. Letos se prezident rozhodl udělit podle Mladé fronty Dnes (MfD) Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové. Nejvyšší státní ocenění má obdržet také první československý kosmonaut Vladimír Remek nebo zesnulý podnikatel Petr Kellner. Premiér Andrej Babiš (ANO), do jehož svěřenského fondu MfD patří, ve středu po jednání vlády řekl, že podepsal asi 30 prezidentových návrhů na udělení státních vyznamenání.

Ocenění za hrdinství by měl získat velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun. Zeman ho slíbil ocenit za jeho podíl na letošní evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu.

Medaili Za zásluhy by podle MfD měl získat zakladatel továrny na dorty Marlenka Gevorg Avetisjan či psychiatr Jan Cimický. Stejné ocenění může podle deníku očekávat předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, dramaturg a člen rady ČTK Pavel Foltán, muzikant Karel Vágner, textař Pavel Žák či vinař Miloš Michlovský a in memoriam by jej měl dostat i zesnulý ekonom Michal Mejstřík.

Třetí návštěva

Už třetí neděli strávil Zeman na speciální jednotce ÚVN. „Prezidentův stav je od pátku nezměněn,“ řekl Blesk Zprávám v pondělí zdroj z nemocnice, který je obeznámený s průběhem léčby hlavy státu.

V pátek přitom nemocnice vydala krátké prohlášení, podle kterého se stav prezidenta po několika dnech mírně zlepšil: „Se svolením prezidenta republiky pana Miloše Zemana s opatrným optimismem sdělujeme, že díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke minulý týden.  

Video  CELÝ BRÍFINK: Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V pondělí měl Zeman na pokoji v pořadí už třetí návštěvu. Nepočítáme-li tedy nejbližší rodinu a blízké spolupracovníky. Po teď už bývalém předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) a bývalém prezidentu Václavu Klausoviza tím dorazil i ombudsman Stanislav Křeček, který má sídlo v Brně.

„Přesvědčil jsem se, že prezidentovi je samozřejmě poskytována veškerá lékařská péče, kterou nezbytně potřebuje. A mohu říct, že podle mé zkušenosti v tuto chvíli není prezident nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi,“  informoval pak Úřad ombudsmana ve vydané tiskové zprávě.

Podle Křečka by se měli politici a další domluvit také na rozumném řešení současného stavu. „Prosím nejen všechny ústavní činitele o racionální, důstojnou a věcnou debatu, která přispěje k ústavnímu řešení současné situace. Pouze tak lze budovat nezbytnou důvěru společnosti v demokratické instituce v zemi. K tomu bych chtěl jako veřejný ochránce práv ve smyslu svých kompetencí co nejvíce napomáhat,“ uzavřel Stanislav Křeček.  

Za Zemanem byl v nemocnici v pátek před víkendem také bývalý prezident Václav Klaus. „Je to výraz mé loajality vůči někomu, koho znám půl století a kdo mi dnes připadá naprosto osamocený,“ řekl Blesku, který na VIP návštěvu na JIP ve vojenské nemocnici upozornil jako první.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 26. října 2021 11:26 )

Těch hlu.páků je tu celá řada co nenávistně ryjí, ale jim se to MUSÍ VRÁTIT I S ÚROKY a možná si vzpomenou na dobu kdy a co psali!!! Jste větší HYENY než ti trpaslíci se skřetem!!!

xxxx678 ( 26. října 2021 10:40 )

Jsou tisíce lidí, kteří by si to vyznamenání zasloužili. Takže je to v podstatě nespravedlivé, pravda je taky ta, že každý by si to od Zemana nevzal(např. taková skvělá Evka Holubová, která má divadla vyprodaná nonstop, zatímco Trávníček..no, tedy upřímně nevím, proč zrovna ten.. )takže, kdyby se to zase vynechalo, kulový by se stalo.

pindokukin ( 26. října 2021 10:27 )

Máňo přitlač. Tohle je slabota.

pindokukin ( 26. října 2021 10:26 )

xii- ty nikdy nezklameš. jsi čím dál blbější.

xiioma ( 26. října 2021 10:03 )

Ten článek o pavoucích na Forum24 je zajímavý. Ani ne tak pro ty pavouky, to už bohužel patří k té nemoci, ale celkově jako obrázek, jak to s ním vypadá a čím nás krmili. Ty bajky o buchtách dostávají čím dál absurdnější rozměr. Zemanovci by si to měli přečíst, aby si nedělali moc velké naděje a aby věděli, jak se to jejich "menší zlo" dokázalo naprosto zdevastovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa