Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Čeká nás těžká zima.“ Fiala u zdražování energií odmítl plány vlády, Havlíček ho „školí“

Aktualizováno -
17. října 2021
17:36
Autor: ČTK - 
17. října 2021
12:40

Ukončení činnosti několika dodavatelů energií považuje adept na premiéra Petr Fiala (ODS) za selhání ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Za jiných okolností by podle něj byla na místě rezignace ministra Karla Havlíčka (za ANO). Momentálně je ale hlavní pomoci lidem, kteří dodavatele energie ztratili. Snížení DPH, které navrhuje premiér Andrej Babiš (ANO), nepovažuje za nejlepší cestu. Fiala to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle Havlíčka Fiala předvedl, že neví nic o energetice. Stát ani regulátor nesmí v Česku stejně jako jinde zasahovat do tržního prostředí, zmínil.

Politická odpovědnost v problému konce několika dodavatelů energií podle Fialy nepochybně je. V případě, že by nebylo po volbách, měl by podle něj šéf MPO Havlíček rezignovat. V současné situaci podle něj musí MPO a ERÚ poskytovat lidem dobré a rychlé informace, což se neděje. „Lidé jsou vyděšeni, neví si s tím rady, dívají se v médiích na katastrofické zprávy,“ uvedl. Fiala úřady vyzval, aby spotřebitelům poskytly konkrétní návody. Změny v personálním obsazení ERÚ nechtěl Fiala zatím komentovat, povede se podle něj o všem diskuze v koalici.

„Čeká nás těžký rok a určitě těžká zima,“ řekl dále Fiala. Doplnil, že to, jak současná vláda hospodaří a kam nechala dojít ceny energií, není vůbec dobré. Signály, že jsou v ČR distributoři energií, kteří mají problémy, tu podle něj byly několik týdnů.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, které Babiš plánuje, se podle Fialy nemůže současné vládě podařit zavést. Nemá informace, že už by o tom jednala s Evropskou unií. Není to ani podle něj správná cesta. Týkalo by se to i lidí, kteří mají zafixovanou cenu energií a úlevu nepotřebují. Navíc by se DPH někdy znovu muselo zvýšit a jednalo by se o skokový nárůst.

Fialův recept: Zateplování a příspěvek na bydlení

„Naši experti už na tom (řešení) pracují. Chceme udělat řešení jak krátkodobé, tak v nějakém dlouhodobějším horizontu,“ uvedl dále Fiala. Krátkodobě prostřednictvím příspěvku na bydlení by bylo možné pomoci těm neohroženějším skupinám a v dalším období by bylo třeba lidi motivovat k instalaci solárních panelů, zateplení domů a vytvoření správného energetického mixu.

Babišův rozpočet nepodpoří

Vznikající vláda chce podle Petra Fialy sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Návrh rozpočtu končící vlády Andreje Babiše (ANO), který počítá se schodkem 376,6 miliardy korun, dosavadní opoziční koalice ve Sněmovně nepodpoří. Česko by tak do příštího roku vstoupilo v rozpočtovém provizoriu, které by trvalo v řádu týdnů až dvou měsíců, uvedl v Otázkách.

„Nemůžeme podpořit tento rozpočet (Babišovy vlády), protože bychom vědomě podporovali další růst inflace a zdražování,“ prohlásil předseda ODS. Ušetřit by chtěl na provozních výdajích státu. „Dal bych každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent. Kdybychom tyto úspory měli, tak jsme schopni ten deficit rozpočtu skoro o 100 miliard snížit,“ řekl Fiala. Zopakoval, že jeho vláda nechce zvyšovat daně.

Úspory by se netýkaly mzdových nákladů, ale například neinvestičních nákladů, kde lze uspořit podle Fialy zhruba 20 miliard korun, nebo neinvestičních výdajů pro podnikatelské subjekty, kde by bylo možné ušetřit deset miliard. „Piráti a Starostové měli představu, že by se dalo ušetřit nějakých 60 miliard korun, my jsme mluvili o až 100 miliardách,“ uvedl předseda ODS. „To bychom určitě měli,“ dodal na dotaz, zda chce rozpočtový schodek snížit pod 300 miliard korun. Fiala také uvedl, že výdaje státu vzrostly za Babišovy vlády o 600 miliard korun, aniž by se to projevilo na zvýšení kvality služeb státu.

Vládní návrh rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí, počítá po úpravách se schodkem 376,6 miliardy korun. S návrhem nesouhlasila koaliční ČSSD, která požadovala větší nárůst platů hasičů, policistů, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách.

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí investice za 218 miliard, růst důchodů o 805 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč nebo podpora vědy a výzkumu. Platy učitelů by měly příští rok meziročně stoupnout o 3,5 procenta, a příští rok tak průměrný plat učitele bude zhruba 47 000 korun. Rozpočet zároveň počítá s navýšením platby za státní pojištěnce o 200 Kč na 1967 Kč měsíčně. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem půl bilionu korun, ministerstvo financí jej ale očekává kolem 400 miliard korun. Loni skončil rozpočet se schodkem 367,4 miliardy korun.

Nerozumí energetice, křičí Havlíček

Petr Fiala podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) v posledních dnech ukázal, že nerozumí ekonomice, a nyní předvedl, že neví nic o energetice. Stát ani regulátor nesmí v České republice stejně jako nikde jinde zasahovat do tržního prostředí. Havlíček to dnes sdělil ČTK. Reagoval tím na Fialovo vyjádření, že ukončení činnosti několika dodavatelů energií je selháním ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Odběratelé, kteří ztratili svého dodavatele energií, mají ochrannou lhůtu šest měsíců, aby uzavřeli smlouvu s novým. Vláda také chystá podporu pro všechny zákazníky, aby dopady celosvětového růstu energií, byly co nejmenší, uvedl Havlíček, vicepremiér dosluhující vlády.

Méně spolehliví alternativní dodavatelé podle Havlíčka končí v této době ve všech zemích. Národní regulátoři podle něj musejí zajistit, že odběratelé nezůstanou bez energie, což je pro české zákazníky zajištěno. „Snížíme DPH a poskytneme příspěvek z toho, co jsme získali zdaněním solárních investorů,“ dodal Havlíček.

ERÚ dnes oznámil, že v sobotu vyzval všech 434 licencovaných dodavatelů energií k zaslání dokladů, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům. Informaci mají zaslat do konce října. Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček zároveň řekl, že úřad má omezené kompetence, jak obchodní strategii prodejců elektřiny nebo plynu prověřit či regulovat. K přímé regulaci může přistoupit jen tehdy, pokud se prokážou závažné problémy na celém energetickém trhu a nefungovala by konkurence. Takový zásah by ERÚ musel provést s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, schválit by ho musela Evropská komise.

Video  Koalice Spolu s PirSTAN: Povolební vyjednávání se zatím daří, strany vytvořily pracovní skupiny  - ČTK
Video se připravuje ...

sarina ( 18. října 2021 11:13 )

Hildegarda

jajas ( 18. října 2021 09:39 )

Tvl. a koho to zajímá?

jajas ( 18. října 2021 09:38 )

No jo, ti to dorazí ....!

jajas ( 18. října 2021 09:37 )

No jo no....za Babiše přišel nečekaně covid....po Babišovi bude problém s najednou se zvedáním cen energií a potažmo všeho.... Jestli si hoši mysleli, že si tam budou vysedávat bez problémů, tak sorry jako...

sarina ( 18. října 2021 09:10 )

Nikdy před tím se strany neslepovali, ale kvůli Babišovi cokoliv co ho odrovná, taky si nepamatuji že by se někdy před volbami půl roku předem skládala budoucí vláda a obkukovala ministerstva, nepamatuji se že by někdy před volbami hledala TV premiéry a byl takový humbuk jak nám to předvedla TV, prostě VŠE PROTI BABIŠOVI A VOLIČI UVĚŘILI SLADKÝM ŘEČEM, moc zase ne protože ANO mělo bez 0,67% méně než 3 trpaslíci dohromady a jak se těšili že zvítězili, ale co teď vždyť nemají nic připravené, na programu byl vždy jen ANTIBABIŠ!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa