Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál v nemocnici: Vondráček byl u Zemana, Mynář ho tam vzal bez vědomí lékaře!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. října 2021
23:16
Autor: ČTK, vr, simao - 
14. října 2021
11:10

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář dnes přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi Miloši Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. V tiskové zprávě to ve čtvrtek večer uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke.

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek zamířil nejprve na jednání na Pražský hrad s kancléřem Vratislavem Mynářem. Prezidenta Miloše Zemana odpoledne navštívil přímo v nemocnici v pražských Střešovicích.

Jenže jak vyplynulo z vyjádření ÚVN, Mynář vzal Vondráčka za Zemanem tajně - bez vědomí ošetřujícího lékaře. Vondráček se po schůze se Zemanem rozpovídal. Prezident mu podepsal rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu a Vondráček právě na tento termín svolal i ustavující schůzi Sněmovny.

Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici od neděle. Je však schopen vykonávat prezidentský úřad a samotná hospitalizace není důvodem pro převod jeho pravomocí, avizoval ve čtvrtek Vondráček.

„ÚVN nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN. ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace o zdravotním stavu pana prezidenta byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Vondráček: Zemana nejvíc baví zprávy o tom, že zemřel

„Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl Vondráček po návštěvě v ÚVN.

„Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by jeho stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí o  zasedání Sněmovny 8. listopadu - pozn. red.) provedl naprosto jasně,“ pokračoval Vondráček.

Prezident mu podle něj říkal, že sleduje denně monitoring. „Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Takže humor ho neupustil,“ podotkl předseda Sněmovny.

Vondráček o hradní komunikaci

Vondráček dnes reagoval však i na další věci. Nedostatečnou komunikaci Hradu o stavu hlavy státu prý s kancléřem Mynářem neřešili. Vondráček ale nečeká, že se na ní něco změní.

„Ta komunikace, jak je nastavená, to už je rozjetý vlak. Já nevím, jestli se na tom ještě dokáže něco změnit. Já jsem tu schůzku neměl dlouhou, věnovali jsme se jiným věcem,“ řekl na dotaz Blesku poté, co se sešel dopoledne s Mynářem.

Již na středu slíbil Hrad důležité prohlášení o dalším postupu prezidenta v povolebním vyjednávání. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nakonec jen potvrdil, že se Zeman sejde s lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou, který o schůzku požádal. Fiala chce s prezidentem mluvit ve chvíli, kdy bude přeložen z oddělení intenzivní medicíny na standardní lůžko. 

Pravý podpis Zemana?

I na čtvrtek byla svolána tiskovka - narychlo na Pražský hrad. Vystoupila na ní nečekaně Ivana Zemanová. Emotivně žádala o čas na zotavenou pro svého muže, kterého miluje. Jenže ke zdravotnímu stavu hlavy státu neřekla dle kritiků nic.

Video  Ivana Zemanová o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Určitě co se týká komunikace, to snad vidí každý. Ale je to přání pana prezidenta, a když jde o lidské zdraví, tak tam ta diskrétnost je na místě. A i z toho lidského hlediska tam každý si jistě přeje uzdravení, ač je, či není příznivcem, a to je celé. Opravdu záleží na panu prezidentovi,“ vysvětlil Vondráček.

Ten se ve čtvrtek pochlubil po návštěvě ÚVN dokumentem se Zemanovým podpisem, směřujícím k 8. listopadu a první schůzi nové Sněmovny.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021 (14. 10. 2021) Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021 (14. 10. 2021) | ČTK / Burian Michal

Jenže na sociálních sítích se objevily dokonce i spekulace, zda je Zemanův podpis pravý. Upozornil na ně i vicehejtman Jihočeského kraje a lidovec František Talíř.

Vystrčil: Nevůle informovat trvá

Vyžádání si informace oficiální cestou tak, jak to udělal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), Vondráček neplánuje ani neplánoval. Informací o stavu prezidenta má prý dost..

„Já jsem informován průběžně ze své pozice. Ani ve Sněmovně nevznikla taková iniciativa, ani já jsem s ničím takovým nepočítal. Pan předseda Vystrčil poslal, řekl bych, korektní dopis, myslím, že v Senátu jsou radikálnější hlasy,“ uvedl dnes Vondráček.

Šéf Senátu Vystrčil však upozornil, že ani přes svou žádost žádné informace nemá. „Nevůle informovat o způsobilosti prezidenta vykonávat svůj úřad bohužel trvá,“ napsal Vystrčil ČTK. Na odpověď na svoji žádost dále čeká.

Zemanův převoz z lánského zámku den po volbách na Kliniku anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice i nejasnosti panující kolem jeho zdravotního stavu poznamenaly povolební vyjednávání.

Vondráček dnes potvrdil, že schůzky se Zemanem by se měly konat potom, co bude přesunut z intenzivní péče na běžný nemocniční pokoj. Odehrávat by se tak měly v nemocnici.

Video  Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček o stavu prezidenta Miloše Zemana i (ne)komunikaci Hradu.  - Blesk/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

defakto ( 15. října 2021 15:00 )

... pokud si celou návštěvu Zemana na JIP Vondráček nevymyslel , tak musím konstatovat , že jsem zklamaný tím jak se Vojenská nemocnice stará o prezidenta republiky. Jak to , že se k němu na JIP dostane kde -kdo a personál ani lékaři o tom neví ? To je teda bordel !

sarina ( 15. října 2021 13:21 )

Pro tebe brugal to srozumitelné není??? Čemu nerozumíš? Tvoje taktika, nechceš udělat hlupáka ze sebe tak napíšeš hloupost.

papouskova ( 15. října 2021 12:42 )

No, pěkně to vře a na všech stranách.

NovyZakon ( 15. října 2021 12:33 )

Navštívit nemocného v nemocnici. Skutečně příšerný skandál. Ještě teď se mi z toho ztahuje p-del .......

Pollo ( 15. října 2021 11:28 )

Chuďulo, tolik dní po volbách a ještě ti to nedošlo? Máš slabé nervy. Ty budeš volič Babišárny nebo fašounů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa