Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kojenecké ústavy skončí a drobné zásilky z Číny prodraží. Zeman podepsal klíčové novely

Autor: ČTK, for - 
24. září 2021
15:09

Drobné zásilky do 22 eur (asi 560 korun) ze zemí mimo EU podraží. Nově už nebudou podléhat osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Novelu zákona o DPH dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Podle České pošty se DPH začne platit pravděpodobně od října. Hlava státu dnes také podepsala novelu, podle které už do ústavní péče nebude možné dávat nejmenší děti. A zvyší se odměny pro pěstouny.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík ve čtvrtek uvedl, že změna zákona nabyde účinnosti následující den po zveřejnění ve Sbírce zákonů, což podle něj pravděpodobně nastane 1. října.

Novela ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur, tedy asi 560 Kč. Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Podle nich má kromě jiného od letošního roku skončit osvobození od DPH u zmíněných zásilek. Evropská směrnice sice začala platit k 1. červenci, ale DPH ze zásilek se dosud neuplatňovala, protože příslušná novela zákona o DPH nebyla schválena. Podnikatelé však už mohli některé novinky obsažené ve směrnici využívat.

Podle Luďka Procházky z celní společnosti Gerlach by si měli zákazníci před nákupem uvědomit, že celní poplatky a DPH mohou nakonec převýšit původní cenu zásilky. Týká se to podle něj hlavně drobného příslušenství k mobilům.

Novela přináší změnu, která se týká hlavně e-shopů zasílajících zboží do jiných členských států EU. Pokud objem jejich prodejů překročí 10 000 eur ročně, tedy asi 256.000 korun, nebudou se muset k placení daně registrovat zvlášť v každém státě, ale prostřednictvím režimu jednoho správního místa se e-shop zaregistruje pouze v tuzemsku. Zde bude odvádět DPH a finanční správa ji přepošle do ostatních členských států.

Tuzemské firmy mohou už od července využívat aplikaci daňové správy IOSS pro zjednodušení odvodu DPH v rámci EU. „České firmy, které dováží toto drobné zboží z Číny přímo konečným spotřebitelům například v Německu, již nebudou muset platit v zemi dovozu DPH separátně, ale v rámci IOSS jej zaplatí v Česku. Využívání IOSS je ale dobrovolné. V případě, že firma nebude registrovaná do IOSS, DPH bude podle nových pravidel většinou účtováno konečnému spotřebiteli,“ uvedl již dříve Petr Linx z daňového oddělení poradenské společnosti BDO.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů. Schválená novela také prodlužuje možnost širších odpočtů na DPH pro Českou televizi a Český rozhlas.

Zvyšují se odměny pěstounů

Zeman také posvětil novelu o sociálně-právní ochraně dětí. Odměny pěstounů a státní příspěvky na dítě pro klokánky a podobné azylové domy vzrostou. Do budoucna navíc nebude možné s některými výjimkami umísťovat do ústavní péče nejmenší děti. 

Do ústavní péče nebudou moci být podle předlohy umisťovány od roku 2025 děti do tří let věku. Výjimka bude platit pro děti s těžkým zdravotním postižením a pro děti umísťované v sourozeneckých skupinách do školských dětských domovů. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se počet dětí v těchto ústavech postupně snižuje. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v Senátu uvedla, že změna by se aktuálně týkala 228 dětí.

Přechodných pěstounů pro děti v nouzi bylo v Česku podle údajů ministerstva na konci loňska 732. Jejich počet byl nejnižší za posledních pět let. Žádostí o zařazení mezi přechodné pěstouny se aktuálně eviduje kolem 150. K posílení této péče mají podle ministerstva přispět i zvýšené odměny.

Výše odměn pěstounů se bude podle novely odvíjet od minimální mzdy a bude záviset také na počtu dětí, o něž pečují, a na jejich zdravotním stavu. V případě postižených dětí budou odměny vyšší. Základní odměna při péči o jedno zdravé dítě bude ve výši minimální mzdy. U pěstounů poskytujících péči na přechodnou dobu bude činit základní odměna 1,8násobek minimální mzdy.

Pokud o dítě pečují jeho příbuzní v takzvané nezprostředkované péči, místo pěstounské odměny budou podle schválené novely dostávat novou nezdaněnou dávku nazvanou příspěvek při pěstounské péči. Dávka se bude odvíjet od životního minima jednotlivce a její výše bude závislá také na tom, zda má příbuzný k dítěti vyživovací povinnost nebo zda je dítě tělesně postižené.

Například dlouhodobí pěstouni, kteří se starají o dvě děti bez zdravotního postižení, by při nynější minimální mzdě dostávali 22.800 korun hrubého měsíčně místo nynějších 18.000 korun hrubého, přechodní pěstouni pak 31.920 korun hrubého místo 20.000 korun hrubého. Nová dávka pro příbuzné by v případě dvou dětí činila 17.756 korun, v případě prarodičů 13.896 korun. Příspěvek na dítě pro klokánky a podobné azylové domy vzroste podle předlohy z 22.800 na 36.000 korun měsíčně.

Novela také předpokládá, že mladí dospělí, kteří odcházejí z dětských domovů, ústavních zařízení nebo z pěstounské péče, budou nově dostávat příspěvek při studiu 15.000 korun měsíčně. Stát by jim pak měl pomoci při hledání bydlení a zaměstnání. Předloha dále upravuje například souhlas orgánu sociálně-právní ochrany dětí s pobytem dětí v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc, předběžná opatření soudů o úpravu poměrů dítěte a nahlížení do spisů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 25. září 2021 11:15 )

jak může zboží z Číny podražit o DPH, když na zboží z dovozu se nemůže uplatňovat DPH, tak jak to je?

Jirik-ta ( 25. září 2021 06:19 )

už aby bylo po volbách

Jirik-ta ( 25. září 2021 06:17 )

Je. "Sláva králi Jelimánovi" na artu 18:15 - 18:40, sobota (25. září)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa